Už J. Razmą balsavo 93 parlamentarai, prieš – 31, o susilaikė 4. O už A. Mazuronį – 84, prieš – 38, susilaikė 6 politikai.

Kandidatūros paaiškės ir kitą savaitę

V. Čmilytė–Nielsen iškart po po balsavimo dėl Seimo vadovo pozicijos sakė, jog dar šįvakar teiks dvi vicepirmininkų kandidatūras. Bet jų pavardžių atskleisti negalėjo.

„Švęsti nėra laiko, šiandien teiksiu Seimo pirmininko pavaduotojus bent du. O kas jie, negaliu pasakyti“, – žiniasklaidai sakė ji.

Pagal Seimo statutą, pirmininko pavaduotojų gali būti ne daugiau nei 7. Seimo pirmininko pavaduotojais turėtų būti ne mažiau nei du opozicijos nariai.

„Pasitarusi su frakcijomis, šiandien teikiu vieną kandidatūrą iš pozicijos ir vieną iš opozicijos“, – sakė V. Čmilytė Nielsen.

Dėl šių kandidatūrų taip pat sprendžiama slaptu balsavimu. V. Čmilytė-Nielsen iš viso planuoja turėti šešis pavaduotojus.

Dar keturis parlamento pirmininko pavaduotojus tikimasi paskirti kitą savaitę.

Pirmasis kandidatas Jurgis Razma

V. Čmilytė-Nielsen pirmiausia teikė konservatorių atstovo Jurgio Razmos kandidatūrą.

J. Razmai sutikus būti kandidatu į šią poziciją, jam buvo suteiktas laikas prisistatyti.

„Kad ir kiek truks šis kaukių metų, taip gal galime vadinti mums tekusį laikotarpį, manau, kad mūsų visuomenėje, jos istorijoje būsime tiek svarbūs, kiek sugebėsime būti jos labui įžvalgūs“, – savo kalboje sakė J. Razma.

Politikas teigė, kad Seimo darbotvarkė yra „Lietuvos darbotvarkė“.

„Patirtis šiokia tokia man leidžia sakyti, kad kokybė yra dalykiškos diskusijos dešinėje, kairėje, centre. Būtent tai yra politiko darbo esmė. Todėl pažadu, kad dėsiu visas pastangas įsiklausyti į argumentus ir kritiką, įsiskaityti į formuluotes“, – Seimo nariams sakė J. Razma.

Prasidėjus klausimams kandidatui, opozicijoje dirbantis valstietis Arvydas Nekrošius teigė, kad dėl jo turimų kompetencijų neabejoja. A. Nekrošius klausė jo nuomonės apie koalicijos sutarties punkto lyčiai neutralios partnerystės. J. Razma teigė, kad dėl to teks diskutuoti.

„Tai yra klausimas, kurį mes visi nuoširdžiai diskutuosime. Tiesmukiškų ir greitų atsakymų negali būti. Manau, kad galime surasti sutarimą, nebandant krautis politinio kapitalo“, – aiškino jis.

J. Razmos kolega, konservatorius Mykolas Majauskas savo klausimą uždavė pradėdamas nuo buvusios Seimo pirmininko pirmosios pavaduotojos Rimos Baškienės. Jis teigė, kad ji buvo kaip mama, tad ir J. Razmos klausė, kaip jis auklės nepaklusnius parlamentarus.

„Kategoriškai nesutinku su jūsų pasakymu, Seimas ne vaikų darželis. (…) Jei Seimas išreišks man pasitikjėimą, jie turi teisę manęs reikalauti, priekaištauti, o aš linksėsiu. Matau tokį savo santykį su Seimu“, – aiškino J. Razma.

Antrasis kandidatas Andrius Mazuronis

Antruoju Seimo pirmininko pavaduotoju V. Čmilytė-Nielsen pasiūlė Darbo partijos atstovą Andrių Mazuronį. Politikas sutiko su šiuo pasiūlymu.

Antrajam kandidatui taip pat suteikta teisė pasisakyti. Andrius Mazuronis teigia, kad supranta šiandienos situacijos subtilumą ir kylančias aistras.

„Bet vis tik nuoširdžiai džiaugiuosi ir dėkoju visiems jums“, – sakė jis.

Politikas sakė, kad penktadienis ir 13 diena jam yra sėkminga.

„Tai norėčiau kreiptis į jus ir paprašyti, kad būkit geri, jeigu galit padarykit taip, kad ta diena ir toliau tokia išliktų“, – sakė A. Mazuronis.

Politikas sakė, kad galėtų pasirašyti po kiekvienu V. Čmilytės-Nielsen žodžiu apie parlamentarizmą.

Ramūnas Karbauskis supyko

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis stebėjosi, kodėl yra siūloma būtent šita kandidatūra. Darbo partija yra mažiausia opozicinė frakcija Seime. Todėl tokiu naujos Seimo pirmininkės sprendimu ir stebėjosi valstiečių lyderis.

„Kodėl jūs šiandien siūlote mažiausios opozicinės frakcijos atstovą į Seimo pirmininko pavaduotojus, o ne mūsų“, – pastabų turėjo LVŽS lyderis R. Karbauskis. Jis priminė, kad 2016 metais valdantieji išrinko didžiausios opozicinės partijos atstovą į vicepirmininkus.

V. Čmilytė–Nielsen teigė, kad kiti vicepirmininkai bus išrinkti kitą savaitę.

Dar anksčiau penktadienį Seime R. Karbauskis sakė, kad „valstiečiai“ palaikys V. Čmilytę-Nielsen Seimo pirmininko rinkimuose, bet su sąlyga.

„Mūsų sąlyga, kad mes palaikytumėm V.Čmilytę-Nielsen, kad ji būtų teikiama šiandien. Tai būtų logiška, mes antra pagal dydį frakcija“, – komentavo politikas.

Kitos opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas teigė, nors gerai vertina A. Mazuronį kaip žmogų ir politiką, tačiau šios kandidatūros frakcija nerems.

Anot jo, dar tokios praktikos Seimo salėje nebuvo, kad parlamento vicepirmininko pareigos būtų siūlomos mažiausios opozicinės frakcijos atstovui.

„Dabartinė Seimo dauguma galbūt jaučiasi šiek tiek neramiai, nenori kartoti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos situacijos, kai iš daugumos pasidarė mažuma. Matyt, yra pokiliminis susitarimas. Pasiskelbti opozicija, tai nereiškia būti opozicija. Teikimas į pavaduotojus, mes manome, kad yra susitarimas, taip liaudiškai sakant, nuperkama vieta už lojalumą priimant vieną ar kitą sprendimą“, – tvirtino A. Sysas.

Pagal pirminį susitarimą, dar du Seimo vicepirmininkus turėtų turėti konservatoriai, vieną – Laisvės partija ir vieną – kuri nors opozicinė frakcija.

Kandidatus į vicepirmininkus, pasitaręs su frakcijomis, Seimo pirmininkas siūlo taip, kad jo pavaduotojais būtų ne mažiau kaip du Seimo opozicijos atstovai. Seimo pirmininko pavaduotojai renkami slaptu balsavimu.

Penktadienį naujajame Seime taip pat įkurtos šešios frakcijos: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (50 narių), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (32 nariai), Liberalų sąjūdžio (13 narių), Lietuvos socialdemokratų partijos (13 narių), Laisvės partijos (11 narių) ir Darbo partijos (10 narių).

Mišrioje Seimo narių grupėje kol kas dirbs 12 parlamentarų.

Susirinko į pirmą posėdį

„Delfi“ primena, kad penktadienį į pirmąjį posėdį susirinko spalį išrinkti Seimo nariai.

Pirmasis Seimo posėdis prasidėjo vidurdienį iškilminga dalimi istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje.

Kaip nustatyta Seimo statute, pirmąjį kadencijos posėdį pradėjo vyriausias pagal amžių išrinktas Seimo narys – 77-erių Antanas Vinkus. Jis pirmininkavo, kol buvo išrinktas Seimo pirmininkas.

Tik prisiekęs būti ištikimas Lietuvos Respublikai parlamentaras įgyja įgaliojimus dirbti.

Į tryliktąjį Seimą perrinktas 81 buvęs parlamentaras ir išrinkta 60 – naujų. Seimą sudaro 38 moterys ir 103 vyrai. Vidutinis jų amžius – 49 metai, 99 proc. būsimųjų parlamentarų yra įgiję aukštąjį išsilavinimą, daugiausia – teisės ir politikos mokslus.

Naujajame parlamente iš viso dirbs dešimties partijų atstovai, daugiausia – 50 – narių turės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija.

Naujajam parlamentui pradėjus darbą savo įgaliojimus prezidentui grąžins premjero S. Skvernelio Vyriausybė. Jai turėtų būti pavesta laikinai eiti pareigas, kol bus suformuota nauja centro dešinės Vyriausybė, vadovaujama Ingridos Šimonytės.