Greitoji į vieną butą uostamiestyje skubėjo pavakare, medikų pagalbos paprašė vaiko teisių sergėtojai ir policija.

„Nuvykusi brigada randa 3 mažamečius vaikus: 10 mėnesių, beveik 2 metukų ir 3 metukų. Visi vaikučiai labai silpnai aprengti, beveik pusnuogiai. Mama – neblaivi, policijos pareigūnai tai nustatė. Aplinka – asociali“, – LNK žinioms sakė Greitosios pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Mažamečių mama esą nelabai suprato, kas vyksta, ji miegojo. Kokį jos girtumą užfiksavo pareigūnai, policija neatskleidžia. Tuo metu medikai rūpinosi vaikais, daugiausia nerimo sukėlė dviejų metų vaikas

„Pamatavus kūno temperatūra, ji rasta šiek tiek pakilusi. Ir nežymūs įbrėžimai nugaros srityje, todėl jis buvo transportuotas į vaikų ligoninę. Kiti du mažamečiai vaikučiai perduoti vaikų teisių apsaugos darbuotojams“, – teigė N. Dambrauskienė.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nežymaus mažamečio sveikatos sutrikdymo. Tyrimą atlieka ir vaiko teisių specialistai.

„Pati situacija dėl to pranešimo yra išnagrinėjama per 5 darbo dienas. Šiuo metu mes ir esame šioje stadijoje, kai buvo gautas pranešimas apie galimą vaiko teisių pažeidimą, situacija tiriama. Kas aktualu paminėti, kad vaikams užtikrinta saugi aplinka“, – sakė Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė Eglė Deltuvaitė–Kačalinienė.

Pareigūnai sako, kad apie mažamečiais pasirūpinti negebančią girtą motiną buvo gautas anoniminis pranešimas. Ir tokių esą sulaukiama neretai, nes visuomenė nepakanti galimiems vaiko teisių pažeidimams.

„Negalėčiau sakyti, kad tai yra tik karantino išdava. Manau, kad pakankamai intensyvus visuomenės švietimas apie tai, kokią pagalbą gali suteikti tarnyba sus socialiniais partneriais kartu. Ir tie padrąsinimai keliaujantys paragina žmones netylėti“, – svarstė E. Deltuvaitė–Kačalinienė.

10 mėnesių ir 3 metų vaikai laikinai glaudžiasi pas budinčius globėjus. Ar jie bus grąžinti į šeimą paaiškės atlikus tyrimą, apklausus mažamečio tėtį.

Tarnybų duomenimis jis dirba užsienyje. Policija pas šią šeimą atvyko ne pirmą kartą, ji žinoma ir vaiko teisių sergėtojams. Šeimai buvo teikiamos ir socialinės paslaugos.