Galima būtų pamanyti, kad birželį gatves upėmis pavertusios liūtys nebebus tokiomis pačiomis liepos pabaigoje. Tačiau, pasak, T. Kaunienės, audros stiprumas pirmiausia priklauso nuo to, kokios oro masės susiduria, iš kur keliauja sūkurys, kiek nešasi vandens, kur link juda – ir tai visiškai nesusiję su konkrečiais mėnesiais.

Stiprus lietus, anot sinoptikės, gali pliaupti ir gegužės, ir rugsėjo mėnesį: „Tai nepriklauso nuo kalendoriaus.“

Lenkijoje nuvilnijo smarkios liūtys. Tačiau šita oro masė, sinoptikės pastebėjimu, ateina ne iš kaimyninės šalies, juda iš vakarų, šiaurės vakarų – Šiaurės Atlanto arba Skandinavijos.

Kol kas vyrauja tropinė oro masė, tačiau jau šiąnakt šaltas frontas pasieks pajūrį, pradėjęs judėti per Lietuvą atogrąžų orą išstums.

„Dabar vyraujantys orai yra nebūdingi mūsų platumai. Šaltas frontas sugrąžins galimybę pasimėgauti mūsų regionui būdingais orais“, – kalbėjo sinoptikė ir pridūrė, kad prie tokių karščių žmonės nėra pripratę, juos sunkiai ištveria. Vietomis lyja, todėl yra padidėjęs tvankumas.

Ne tik karšta, bet ir tvanku. Tauragėje šiuo metu yra net 30 laipsnių šilumos, Vilniuje 28, pajūryje šiek tiek mažiau – 26 laipsniai šilumos.

Sinoptikai įspėja apie permainas, kurios mūsų šalį pasieks šią savaitę. Per Skandinaviją slenkantis ciklonas ir nuo jo nutįsęs frontas prakeliaus per Lietuvą jau šiąnakt. Šiauriniuose rajonuose numatoma daugiau gausesnio ir intensyvesnio lietaus, pietiniuose – retesni.

Artimiausiomis dienomis bus vėsoka – vyraujanti temperatūra sieks vos 16-20 laipsnių šilumos. Pajūryje apie 17 laipsnių šilumos. Didesnę savaitės dalį vyraus vėsesni orai.

Sinoptikė prognozavo, kad šiltesni orai dar sugrįš, juk tepraėjo tik pusė vasaros. „Dar šils, visko bus“, – šypsodamasi sakė ji.

Gismeteo.lt direktorius Kęstutis Petkevičius „Delfi” taipogi patvirtino, kad šios savaitės pradžioje turėtume sulaukti gan ryškių orų permainų. Po itin šilto pirmadienio, kuomet vietomis temperatūra priartėjo prie 30 laipsnių karščio, į šalį įsiverš gaivesni orai, o su jais ir krituliai.

Šiandien popietinėmis ir vakaro valandomis prognozuota, jog daugelyje šalies vietovių prapliups trumpi vasariški lietūs, kai kur ir ne po kartą, kuriuos lydės perkūnija, vietomis galbūt pasirodys ir kruša, numatomi vėjo sustiprėjimai.

„Natūralu, kad reikėtų būti atidesniems tiek dėl perkūnijos, tiek dėl stipresnio vėjo, ypač jei automobiliai yra statomi greta medžių, nes vietomis gali pasitaikyti lūžusių šakų. Tačiau ypatingai stiprių audrų Lietuvai nėra prognozuojama. Nereikėtų kiekvieną vasarišką liūtį skubėti vadinti audra“, – pažymėjo jis.

Karštis ir pasiutęs tvankumas pasitrauks

Šiandien Lietuvos orus dar lemia silpstantis aukštesnio slėgio laukas, tačiau diena gerokai skiriasi nuo praėjusiųjų. Dangus jau visame krašte pilnas debesų, o po pietų daug kur nulis trumpi, daugiausia negausūs lietūs, vietomis griaudės perkūnija.

Vėjas besikeičiančios krypties, vidutinio stiprumo. Temperatūra siekia 25–30 laipsnių.

Antradienį per Lietuvą slinks šaltasis atmosferos frontas, kuris išgins karštį iš mūsų krašto.

Naktį palis daugiausia vakariniuose ir centriniuose rajonuose, rytinę šalies pusę lietaus debesys pasieks paryčiais. Vietomis griaudės perkūnija. Vėjas, nakties pradžioje pūtęs iš pietų, pasisuks iš vakarų, bet išliks vidutinio stiprumo, tik pajūryje gūsiai gali siekti 15 m/s. Debesuotą naktį temperatūra bus švelni, apie 13–18 laipsnių šilumos.

Antradienio dieną intensyvesni, įkyresni lietūs numatomi rytiniuose šalies rajonuose. Kitur taip pat palis, bet daugiausia trumpai ir nesmarkiai. Gali lyti ir keletą kartų per dieną, o popietę – ir su perkūnija. Įsismarkaus vakaris vėjas, vietomis gūsiai sieks 15–17 m/s. Šiluma jau bus gerokai menkesnė: nuo 18 laipsnių pajūryje bei šiaurės vakariniuose rajonuose iki 21–23 laipsnių pietiniame šalies pakraštyje.

Savaitės viduryje mūsų orus lems aktyvus ciklonas, besisukantis virš Suomijos ir šiaurinės Baltijos.

Trečiadienio naktį vakariniuose, dieną daugelyje rajonų numatomi trumpi lietūs. Dieną lis sodriai, vietomis dundės perkūnija. Vėjas bus vakarinių krypčių, naktį 7–12 m/s, dieną, skverbiantis šaltesniam orui, sustiprės iki 9–14 m/s, vietomis gūsiai sieks 15–19 m/s. Tiek naktį, tiek dieną bus vėsu: temperatūra naktį kris iki 9–14, dieną nekils aukščiau 16–21 laipsnio šilumos.

Panašūs orai išsilaikys ir ketvirtadienį. Naktį palis vietomis ir negausiai, o dieną trumpi lietūs laistys visą šalį. Daugiau vandens teks šiauriniams rajonams. Popietinėmis valandomis kai kur vėl griaudės perkūnija. Smarkokas vėjas daugiausia pūs iš vakarų, kai kur gūsiai sieks 15–18 m/s. Temperatūra naktį pažemės iki 8–13 laipsnių, Kuršių nerijoje išliks porą laipsnių šilčiau. Dieną oras tesušils iki 15–20 laipsnių.

Penktadienį, ciklonui tolstant, lietaus mažės, pietiniuose rajonuose gali ir visai nelyti. Dar laikysis smarkokas vėjas, bet jis pakryps iš pietvakarių, pietų ir pradės nešti šiltesnį orą. Naktis dar numatoma vėsi, tradiciškai švelnesnė tik pajūryje, bet dieną oras jau turėtų sušilti iki 17–22 laipsnių.

Savaitgalį prognozuojami šiltesni ir ramesni orai. Šeštadienį sinoptikai žada lietų, o sekmadienis esą jau bus sausesnis.