Neatsižvelgė į studentų norus

LSMU pranešime rašoma, jog po ilgų diskusijų, atsižvelgus į išsakytas nuomones, diplomai, sveikinimai ir linkėjimai absolventus pasieks kiekvieną atskirai. Birželio pabaigoje nurodytu adresu kurjerių tarnyba absolventams pristatys siuntą. Siuntoje bus diplomas, laiškas absolventui ir personalizuotas sveikinimas, kurį kviečiama stebėti drauge su šeima ir visais brangiais asmenimis.

Absolventus sveikins Universiteto ir valstybės vadovai, svečiai, studentai, taip pat bus sakoma priesaika, tačiau viskas vyks nuotoliniu būdu. Atsižvelgiant į galimybes Universiteto fakultetai savo absolventams taip pat organizuos paskutinę paskaitą (Lectio ultima), kuri taip pat vyks nuotoliniu būdu. Laikantis visų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų galimos ir kitos pačių absolventų iniciatyvos, skirtos ypatingai šventei paminėti.

LSMU atstovai „Delfi“ neatskleidė kokia kurjerių tarnyba pristatys diplomus absolventams – sprendimas dėl kurjerių tarnybos dar nėra priimtas. Konkretus diplomų skaičius bus aiškus pasibaigus egzaminams, šiuo metu planuojama įteikti daugiau nei 1000 diplomų.

„Ypatinga situacija iš visos Universiteto bendruomenės šiemet jau ne kartą pareikalavo kūrybiškumo ir kitokių neeilinių sprendimų. Tikime, kad studijų LSMU metai parengė jus ir tokiam netikėtam iššūkiui, koks visam pasauliui tapo pandemija“, – vylėsi aukštosios mokyklos atstovai.
Panašu, kad paruošti nepavyko: po įrašu nusidriekė pasipiktinusių studentų komentarai.

Iškilo klausimų, ar tikrai buvo atsižvelgta į visų nuomones, esą praktiškai visi LSMU fakultetai palaikė gyvos šventės idėją, bet jos buvo kategoriškai atsisakyta, atmesti bet kokie pasiūlymai.

Pasak studentų, jų nuomonėmis nebuvo remtasi – nei pateiktos apklausos šiuo klausimu, nei balsavimai. „Gėda ir šlykštu, kad visiškai neatsižvelgiama į studentus. Kam reikėjo administracijai klausti, ko mes norime, jeigu vis vien į mus jums nusispjauti. Buvo pateikti realūs planai – vis viena netinka. Tiek metų vargo ir diplomą įteiks kurjeris, absurdas kažkoks. Diplomo įteikimas yra vienas svarbiausiu dalyku, nutinkančių žmogaus gyvenime. Ir jis yra svarbus. O dabar būsime užsisakę prekę internetu. Toks universiteto sprendimas verčia susimąstyti, ar tikrai verta rinktis čia studijas, nes kad ir kaip būtų gaila, studentai jums nerūpi“, – emocingai reagavo viena komentatorių.

„Po 6 metų studijų – siuntų tarnybos sveikinimai ir kurjerio rankos paspaudimas. Gal vis dėlto baigiu ne medicinos mokslus, o tampu kurjerių įmonės absolvente?“, – retoriškai klausė LSMU studijas baigianti studentė.

Jai pritardama kita komentatorė rašė, jog LSMU studentams nereikia Žalgirio arenų, pompastikos, panegirikų ar rektoriaus rankos paspaudimo: „Ne tam sunkiai dirbom, kad diplomą iš kurjerio pasiimtume. Mums reikia tik paprasto žmogiškumo mūsų atžvilgiu.“
„Po 6 metų studijų – siuntų tarnybos sveikinimai ir kurjerio rankos paspaudimas. Gal vis dėlto baigiu ne medicinos mokslus, o tampu kurjerių įmonės absolvente?“

Didžiausi universitetai atsiveria

Kaip pavyzdį studentai pateikė Vilniaus universitetą (VU), kuris atsižvelgęs į studijuojančių nuomonę surengs „vieną gražiausių ir įsimintiniausių švenčių“.

Ir tikrai – VU rektorius Rimvydas Petrauskas paskelbė, jog pamažu grįžtama prie įprasto ritmo, atsivėrė universiteto kiemeliai. „Dabar lauksime iš pradžių absolventų, nes nusprendėme organizuoti tradicinį diplomų įteikimą birželio pabaigoje ir liepos pradžioje. Tikimės, kad tai taps tarpiniu žingsniu, grįžtant prie normalaus mokymosi proceso ir aktyvaus universitetinio gyvenimo. Taip pat – pagarbos ženklu tiems, kurie skyrė savo žinias ir pastangas, siekdami užbaigti studijas“, – rektorius pasidalijo gera žinia savo feisbuko paskyroje.

Jis pranešė, jog vasarą, kiek sąlygos leis, kiemeliai bus atverti kultūrai ir muzikai. O rugsėjį universitetas jau lauks visų naujajame semestre.

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Komunikacijos skyriaus vadovė Giedrė Grimalauskienė „Delfi“ sakė, jog diplomai bus teikiami kaip įprastai visuose miestų fakultetuose, atvirose erdvėse, laikantis Vyriausybės nustatytų atstumų ir susibūrimams leistinų grupių dydžių reikalavimų.

Paklausėme LSMU, kodėl pasirinktas būtent toks sprendimas juolab kad sušvelninus karantino sąlygas atviroje erdvėje galimi susibūrimai iki 300 žmonių. Esą taip nuspręsta, norint maksimaliai apsaugoti bendruomenės narių sveikatą, taip pat išvengti rizikų, kylančių dėl COVID-19 pandemijos.

„Laikytis aukščiausių saugumo reikalavimų sveikatos atžvilgiu Universitetą įpareigoja ir jo profilis, be to LSMU solidarizuojasi su kitais didžiausiais pasaulio universitetais, kurie moko sveikatos mokslų ir taip pat neorganizuos masinių renginių. Panašus diplomų įteikimo šventės minėjimas kitų šalių universitetuose praktikuojamas jau ne vienerius metus“, – aiškino LSMU Viešųjų ryšių specialistas Tautvydas Bulvičius.

LSMU – vienas tarptautiškiausių Lietuvoje, čia studijuoja gausi užsienio studentų bendruomenė, todėl virtualioje šventėje esą galės dalyvauti visi, net ir tie, kas negali atvykti į Kauną. „Virtualios šventės ir diplomų pristatymų organizavimo darbai jau pradėti, o tokia šventė absolventams taip pat leis lengviau planuoti savo laiką“, – įsitikinęs T. Bulvičius.

Jis teigė, jog karantino metu studentams kilo daug nežinios dėl tolesnių studijų, todėl sprendimas šiemet taip paminėti diplomų įteikimo šventę priimtas kiek galima anksčiau. „Siekiame, kad studentai galėtų susitelkti baigiamiesiems egzaminams, baigiamųjų darbų gynimams ir kuo greičiau pradėtų ilsėtis, džiaugtis vasara“, – sakė atstovas.