„Plungės rajone moterų teisių situacija yra žiauri. Aš tik dabar pradedu matyti, kas iš tiesų vyksta“, – Delfi sakė Plungės šilumos tinklų generalinė direktorė M. Charitonova.

2021 metų lapkritį nuolatine Plungės šilumos tinklus administruojančios savivaldybės įmonės vadove tapusi teisininkė teigė nuo pat darbo pradžios jautusi, kad ji merui nepatinka.

„Energetinė krizė, kituose rajonuose šilumos tinklų vadovai su merais bando ieškoti išeičių, tačiau man A. Klišonis neskambina, neatvyksta į bendrovę. Iš jo girdžiu tik priekaištus“, – aiškino ji.

Meras iš tiesų nevengia kritikuoti Plungės šilumos tinklų ir įmonės vadovės – neigiamai jis pasisakė ne tik viename renginyje, bet ir feisbuko poste.

Nereiškia, kad turi gulėti vienoje lovoje

Dėl rajono vadovo teiginių supykusi ir juos melagingais įvardijusi M. Charitonova kreipėsi į rajono savivaldybės Etikos komisiją. Nepagarbią frazę savo atžvilgiu Plungės šilumos tinklų vadovė teigė išgirdusi šios komisijos posėdžio metu.

„Tai, kad jūs esat šilumos tinklų direktorė, o aš esu meras, nereiškia, kad mes turim gulėt vienoj lovoj“, – M. Charitonovai komisijos posėdyje pareiškė A. Klišonis.

„Ir visi tyli, visiems viskas gerai Etikos komisijos posėdyje. Aš iš jo išėjau ir galvoju – čia kažkas ne taip. Aš tokį mero teiginį tik tai pačiai Etikos komisijai galiu skųsti, kuri nepastebėjo jokių problemų“, – piktinosi ji.

Ne kokią nuomonę Plungės šilumos tinklų generalinė direktorė susidarė ir apie pačią Etikos komisiją, kurios laikinasis pirmininkas svarstant šį klausimą pareiškė, kad meras jos neįžeidė kaip moters.

„Bet skundą pateikiau ne aš, o įmonė. Tai reiškia, kad Etikos komisija svarstė skundą ne pagal jo turinį, bet pagal skundą pasirašiusio asmens, vadovo, lytį“, – teigė ji.

M. Charitonova sakė iki šio nesusidūrusi su tokia nepagarba.

„Kai man kalbėdavo, kad yra seksizmas moterų atžvilgiu, aš sakydavau, kad aš nesusidūriau. Bet dabar jau galiu sakyti – tikrai susidūriau. Ir, kas svarbiausia, tame rajone, kurio meras priklauso Liberalų sąjūdžiui, ginančiam moterų teises. Kreivų veidrodžių karalystė“, – teigė ji.

M.Charitonova kreipėsi ir į Lygių galimybių kontrolierių, tačiau tyrimas nebuvo pradėtas, nes ji nėra tiesiogiai pavaldi merui.

Pasiūlė užsukti kakarinę

M. Charitonova pasakojo po Etikos komisijos posėdžio pasikalbėjusi su vienu žmogumi iš Plungės rajono savivaldybės. Šis žmogus, pasak jos, pateikė daugiau įrodymų, kad A. Klišonis negerbia moterų.

„Tada nusprendžiau eiti į viešumą“, – patikino ji.

Delfi gautame vaizdo įraše užfiksuotas vienas nuotoliniu būdu vykęs posėdis, kurio metu meras įsivėlė į ginčą su Plungės miesto seniūne Dangirute Jurkuviene, aiškinusia, kad rezultatų nebus, kol neprasidės tam tikros procedūros – kas konkrečiai buvo aptarinėjama, iš trumpo įrašo neaišku.

Posėdyje dalyvavusią seniūnę meras nuolat nutraukdavo, o galiausiai pareiškė: „Dangirute, jeigu gali, biškį užsuk kakarinę“.

„Mere, mes jus išgirdome, ir šiek tiek pagarbos, gerai?“, – replikavo Plungės rajono savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Kaunas.

Audrius Klišonis

Delfi susisiekė su D. Jurkuviene, ji šios situacijos nesureikšmino.

„Aš nekreipiu dėmesio į šitokius dalykus. Gebu apsiginti pati“, – sakė Plungės miesto seniūnė.

Meras: tai – nesveika gynybinė reakcija

Plungės rajono meras A. Klišonis Delfi tikino, kad kai kuris nors vadovas dirba blogai, jo vertinimas nepriklauso nuo lyties – visi vertinami tik pagal darbus.

Jis neslėpė priekaištų M. Charitonovos darbui tikrai turintis, ypač dėl esą stringančių projektų.

„Aš tikrai pakankamai intensyviai kritikavau direktorės ir šilumos tinklų veiklą“, – teigė politikas.

Meras M. Charitonovos jam metamus kaltinimus pavadino nesveika gynybine reakcija.

„Principas, turbūt, toks: kaip įmanoma daugiau užmesti purvo, dalis nubyrės, gal kažkiek liks. Aš tik tiek galiu pakomentuoti. Aš tą parašiau ir socialiniuose tinkluose – jeigu ji tiek energijos skirtų savo tiesioginei veiklai, o ne priekabių ieškojimui, Plungėje šiluma būtų pigesnė, mane ji ir Etikos komisijai yra padavusi“, – sakė jis.

Paklaustas apie nepagarbų pasiūlymą seniūnei „užsukti kakarinę“, A. Klišonis patikino, kad daug ką galima ištraukti iš konteksto.

„Tada turime visiškai skirtingą reakciją“, – įsitikinęs jis.

Kaip pavyzdį rajono vadovas pateikė „Blue/Yellow“ vadovo Jono Ohmano JAV televizijos filmui pasakytus žodžius, neva tik apie 30 proc. paramos Ukrainai pasiekia tikslą. Nors filmo kūrėjai padarė išvadą, kad jis kalbėjo apie vagystes, J. Ohmanas vėliau aiškino omenyje turėjęs logistikos problemas.

„Tai kai iš konteksto ištrauki žodžius, gali surasti tokių auksinių perliukų... Mane kartais iš tikrųjų kažkuria prasme net žavi tokios gerbiamos M. Charitonovos improvizacijos. O šiaip ką galiu pasakyti – tokie kabinėjimaisi nėra naujiena. Noras kelti skandalus ir net kreiptis į teismus M. Charitonovai yra būdingas. Ji, tapusi vienos iš mūsų bendruomenių nare, bandė vos ne teisminiu keliu nušalinti bendruomenės pirmininkę, valdybą ir visa kita. Yra tokie žmonės, kurie nori problemos sprendimo, kiti nori skandalo. Nedrįsiu sakyti, kuriai kategorijai ją galima priskirti, susidarykite nuomonę patys“, – kalbėjo meras A. Klišonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)