Ministerijos atstovų teigimu, ligos išmokos gali būti mokamos, kai nuotolinis mokymas paskelbiamas esant karantinui ir kai karantinas konkrečioje savivaldybėje nepaskelbtas, bet atskirose įstaigose arba visoje savivaldybėje įteisinamas infekcijų plitimą ribojantis režimas. Tačiau abiem atvejais savivaldybių administracijos turi atlikti visus veiksmus, kad jų sprendimai būtų galiojantys, o tėvai, globėjai, budintys globotojai ar dirbantys seneliai gautų išmokas.

Kaip mokamos išmokos, jeigu savivaldybėje paskelbtas karantinas?

Ministerijos atstovai pabrėžia, kad, kai savivaldybėje paskelbiamas karantinas, tai savaime nereiškia nuotolinio ar mišraus mokymo. Tačiau Vyriausybė yra nusprendusi, kad po mokinių atostogų nuo lapkričio 3 iki 6 dienos imtinai skelbiama kontaktinio ugdymo pauzė ir 5-12 klasių mokiniai tuo metu mokysis nuotoliniu būdu. Už tokio amžiaus mokinių priežiūrą ligos išmokos nemokamos.

Ikimokyklinukai, priešmokyklinukai ir pradinukai šiuo laikotarpiu ugdomi įprastai ir gali eiti į mokyklą ar darželį, tačiau savivaldybės administracija gali priimti ir kitokį sprendimą bei paskelbti nuotolinį mokymą vaikams iki ketvirtos klasės, teigiama pranešime spaudai.

Ligos išmoka už vaiko iki ketvirtos klasės priežiūrą vienam iš tėvų, globėjų, budinčių globotojų ar dirbančių senelių siekia 65,94 proc. nuo darbo užmokesčio „ant popieriaus“ ir yra mokama nuo savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimo dėl nuotolinio mokymo įsigaliojimo, tik jei toks sprendimas priimtas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) teikimu ir yra įformintas taip pat kaip ir skelbiant infekcijų plitimą ribojantį režimą, kol karantinas nėra paskelbtas.

Administracijos direktoriaus sprendimas turi būti paskelbtas Teisės aktų registre ir įsigalioja kitą dieną nuo paskelbimo, jei jame nenumatyta vėlesnė įsigaliojimo data.

Kaip vyksta sąlytį su sergančiuoju turėjusio asmens izoliavimas?

Kai mokykloje nustatomas COVID-19 užsikrėtęs asmuo – vaikas ar suaugęs asmuo – nustatyti artimą sąlytį turėję asmenys yra izoliuojami NVSC . Tai nėra laikoma infekcijų plitimą ribojančiu režimu.

Prireikus izoliuoti vaiką iki ketvirtos klasės imtinai bei vaiką su negalią iki 21 metų, jei jis mokosi pagal bendrojo ar specialiojo ugdymo programą, tėvai, globėjai, budintys globotojai ar dirbantys seneliai gali gauti nedarbingumo pažymėjimą ir pretenduoti į ligos išmoką iš „Sodros“. Tačiau izoliaciją, už kurią mokama ligos išmoka, skiria NVSC.

Prireikus izoliuoti suaugusį asmenį, jam taip pat gali būti mokama ligos išmoka iš „Sodros“, bet privalomą izoliaciją taip pat skiria NVSC.

Pagrindiniai žingsniai:

1. Švietimo įstaigoje nustatomas COVID-19 užsikrėtęs asmuo.
2. Artimą sąlytį turėjusiems vaikams ir suaugusiesiems privalomą izoliaciją skiria NVSC.
3. NVSC per 3 darbo dienas išduoda pažymą sveikatos priežiūros įstaigai apie asmeniui taikomą privalomą izoliaciją.
4. Artimą sąlytį turėjęs suaugęs asmuo arba artimą sąlytį turėjusio vaiko iki ketvirtos klasės bei vaiko su negalia iki 21 metų tėvai, globėjai, budintys globotojai bei dirbantys seneliai nuotoliniu būdu gali kreiptis į savo sveikatos priežiūros įstaigą dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo.
5. Jeigu sveikatos priežiūros įstaiga dėl apkrovos negali atsiliepti į skambučius, nedarbingumo pažymėjimas už mažo vaiko ar vaiko su negalia priežiūrą vis tiek gali būti išduodamas atgaline tvarka, bet ne daugiau nei už 5 darbo dienas.
6. Ligos išmoką suaugusiam asmeniui už jo paties privalomą izoliaciją siekia 62,06 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, o už vaiko priežiūrą – 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Ji mokama už izoliacijos laiką, bet ne ilgiau nei už 14 kalendorinių dienų.