Tačiau šaltinis teigia, kad naujienomis dėl vaikų priežiūros po savivaldybės posėdžio, kur papunkčiui išvardijami kokie bus reikalavimai pasidalijo būtent V. Mitalas. Vienas punktas teigia, kad vaiko priežiūra, ne ugdymas, todėl galimas tik kelioms valandoms. Šaltinį nustebino ir reikalavimas vaikams dėvėti apsaugos priemones – kaukes ir pirštines.

V. Mitalas paneigė siuntęs tokius reikalavimus, o laiške įstaigų vadovams buvo paaiškinta, jog reaguojant į situaciją ir tai, kad Vyriausybės ekstremalių situacijų valdymo centras staigiai priėmė sprendimus dėl karantino sąlygų lengvinimo, siekiama išsiaiškinti vaikų, kuriems bus būtinai reikalinga ikimokyklinukų ir pradinukų priežiūra, nuo šio pirmadienio (balandžio 27 d.)

Dėl to įstaigų vadovų prašoma kuo skubiau (ne vėliau kaip iki balandžio 24 d. 13 val.) užpildyti siunčiamą lentelę apie savo įstaigų ugdytonių tėvus (globėjus) dirbančius tam tikruose sektoriuose (tuos, kurie privalo dirbti fiziškai darbo vietose, ne nuotoliniu būdu namuose ir pateikia tai įrodantį dokumentą).

To esą siekiama tam, kad būtų galima užtikrinti sklandų ugdytinių skaičiaus švietimo įstaigose padidėjimą, reikalingų dezinfekcinių priemonių skaičių ir kt. „Svarbu, kad kuo greičiau su tėvais įvertintumėte preliminarų poreikį ir šia informacija pasidalintumėte su mumis. Jei vėliau situacija keisis, inormaciją lentelėje galėsite patikslinti“, – nurodo V. Mitalas laiške, skirtame įstaigų vadovams.

Pažymima, kad vaikų grįžimas į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes bei pradines klases bus vykdomas palaipsniui.

Tik kelioms valandoms ir su kaukėmis?

Na, o „Delfi“ šaltinio atsiųstuose reikalavimuose darželių vadovų prašoma atkreipti dėmesį, jog tai yra tik vaiko priežiūra, ne ugdymas, todėl galimas tik kelioms valandoms; grupėje turi būti iki 10 vaikų; vaikų priežiūra turi būti užtikrinama tik tiems, kurių abu tėvai dirba ir neturi kur palikti vaikų; vaikai turi būti su apsaugos priemonėmis: kaukėmis, pirštinėmis; tėvai palydi vaikus tik iki vartų; jei mokyklinio amžiaus vaikas turi brolių (tarkim, šešis darželinukus), tokie vaikai priežiūros turėtų prašytis to vaiko darželyje. Na ir paminėta, jog sostinėje atjungtas šildymas, tad įstaigose šalta.

Dėl paskutinio teiginio V. Mitalas „Delfi“ sakė, jog šildymas tose įstaigose, kur bus vaikų, jau jungiamas. Kreiptis kitais klausimais nukreipė pas Vilniaus vicemerę Editą Tamošiūnaitę. Ji kuruojanti darželius, o jis – mokyklas. Tad iškyla klausimas – apie kokias įstaigas buvo kalbama ir apie ką visa tai?

Iš tikrųjų, E. Tamošiūnaitė padėjo viską sudėlioti į savo vietas – karantino metu darželiai priima ir pradinukus, jei jų nėra kur palikti. Vieni namuose likti negali.

Taip pat ji patikino, jog nuo pirmadienio bus užtikrinama vaikų priežiūra darželiuose, kai abu tėvai dirba. Šiuo metu ugdymas ir toliau vyksta nuotoliniu būdu, to niekas neatšaukia, sistema veikia.

Tėveliams, kurie būtinai turi išeiti į darbus, negali dirbti iš namų bei neturi kur palikti vaiko suteikiama galimybė vesti vaikus į darželius. Toks nutarimas priimtas atsižvelgiant tiek į Vyriausybės nutarimą, tiek savivaldybės sprendimą. „Šiuo metu sisteminame informaciją, mūsų darželiai susisiekė su visais tėvais, išsiaiškino, koks yra poreikis nuo pirmadienio. Tie skaičiai tikrai nėra dideli – 3-10 vaikų. Daugiausia 16, bet pats darželis turi 443 ugdytinius, trijuose filialuose“, – sakė E. Tamošiūnaitė.

Ilgainiui, anot jos, švelninant karantino sąlygas, palaipsniui įeinant į normalesnį ritmą – vaikų darželiuose bus daugiau. Kol kas, analizuojama ar nevertėtų viename mikrorajone, tarkime Šeškinėje, vaikus vesti į vieną darželį, jei tebus penki vaikai. Tačiau tokie skaičiai laikini, po savaitės keisis.

E. Tamošiūnaitė paneigė reikalavimą vaikams dėvėti medicinines kaukes – priešingai, vaikams jos nerekomenduojamos. Netgi darbuotojams, kurie dirba su vaikučiais leista jų nedėvėti: tik pasitinkant tėvus prie grupės durų. Atvedantiems atžalas tėvams, taip pat reikės būti su kaukėmis. „Patariama kiek įmanoma labiau išlaikyti atstumus: 4-5 kv. metrai vienam vaikui. Jeigu bus daugiau veikiančių grupių, kad viena nekontaktuotų su kita“, – aiškino vicemerė. Grupes turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 vaikų.

Apie reikalavimų punktą, jog vaikus galima palikti tik kelioms valandoms darželiuose, E. Tamošiūnaitė sakė negirdėjusi – tai būtų ne kokia pagalba tėvams. „Kaip tik užtikriname net ilgesnį laiką – nuo 7 ryto iki 19 valandos vakaro. Esant būtinybei palikti galima ir ilgiau. Atliepiame tėvelių poreikius, vaiko priežiūrą užtikriname analogiškai, kaip ir buvo su medikų vaikais – visą dieną“, – patikino ji.