„Ką simbolizuoja vestuvių proga gautas tuščias vokas?“, – tokį klausimą viename interneto forume uždavusi mergina atskleidė lietuviškų vestuvių skaudulį. Pasirodo, žmonės taip taupo, kad pinigų į voką nebededa. Su tuo jau susidūrė ne viena jauna šeima.

Pusė vokų – tušti

„Per draugės vestuves pusė vokų tušti buvo“, – pasakojo viena internautė.

„Vieną kartą buvo taip: vestuvės baigėsi, grįžo jaunieji namo, na, reikia tuos vokelius ištuštinti. Daug svečių sveikino, ne ant visų vokelių buvo užrašyta nuo ko, kam ir pan. Vienas nepasirašytas vokelis buvo tuščias. Niekas dėl to, aišku, nesisielojo, bet juoko buvo“, – savo patirtimi dalijosi kita moteris.

„Per mano mamos vestuves jos brolis, kuris vargingai gyvena, jai tuščią voką su gėlėmis padovanojo“, – atsiminė dar viena internautė.

Kaltina aplaidumą

Perskaitę tokius pasakojimus internautai iš karto pradėjo spręsti, ką reiškia tušti vokeliai. Jų gretos susiskirstė į dvi grupes.

Vieni teigė, kad sveikintojai pinigus įteikti galbūt paprasčiausiai pamiršo. Savo ruožtu kiti buvo įsitikinę, kad, pagal senąsias tradicijas, įteiktas tuščias vokas reiškia nepritarimą vestuvėms.

„Jei aš taip padaryčiau, tai tikrai nekaip jausčiausi, bet čia turbūt netyčia taip gavosi, gal pamiršo įdėti, ar dar kokia pateisinama priežastis. Juk eidamas į bet kokį balių būni šiek tiek išsiblaškęs ar susijaudinęs“, – svarstė viena mergina.

„Mano vyro tėvams toks atvejis buvo. Patys netyčia sveikindami su gimtadieniu padavė tuščią vokelį. Kažkaip nesusikalbėjo, kuris įdės pinigus, abu galvojo, kad kitas tuo jau pasirūpino. Gal tik po mėnesio išsikalbėjo, kad su puokšte gėlių įteikė tuščią vokelį. Tokia gėda žmonėms buvo, kad nežinojo ką ir daryti“, – antrino jai kita.

Tiesa, užjausti tokios dovanos įteikėjų daugelis vis dėlto nebuvo linkę. Internautai įsitikinę, kad jei jau pamiršai, savo klaidą turėtum ištaisyti ir dovaną įteikti bent jau pavėluotai.

Sako, kad reiškia nepritarimą santuokai ir viltį

„Svečiai tiesiog nori prasmukti be dovanos. Kiti tyčia taip daro, kad tik nieko dovanoti nereikėtų. Koks protas duoti tuščią voką? Įžūlumo viršūnė būtų“, – aiškino manantys, kad tokie atvejai, kai įteikiamas tuščias vokas, yra sąmoningai organizuojami.

Anot jų, dėl to kalta įgimta lietuvių yda – šykštumas.

„Man draugo mama pasakojo, kad kai ji tuokėsi su vyru, prieš 20 metų, kažkokie giminaičiai iš vyro pusės jiems padovanojo tuščią voką. Ir tokiu būdu parodė, kad nepritaria tam, kad tas vyras veda būtent ją. Nemėgo jos visa vyro giminė“, – įminti tuščio voko mįslę bandė kita moteris.

„Tuščias vokas – tai tikra dovana. Viltis gauti pinigų. Reikia suteikti viltį“, – dar vieną tokio poelgio prasmę bandė įžvelgti vienas iš internautų.

Atvejai, kai jaunavedžiai gauna tuščius vokus, nėra vienetiniai

Savo ruožtu vestuves jau 15 metų organizuojanti Diana Sugintienė DELFI patikino, kad atvejų, kai jaunavedžiai gauna tuščius vokelius tikrai pasitaiko.

„Tai nėra dažnas reiškinys, bet ne apie vieną tokį atvejį girdėjau. Kodėl taip nutinka, nėra aišku. Aš manau, kad žmonės kartais paprasčiausiai užmiršta įdėti pinigus. Pavyzdžiui, kartą viena jaunavedžių pora, kuriai padėjau suorganizuoti vestuves, juokdamasi skambina ryte ir klausia: „Ką daryti, senelio įteiktas vokas tuščias?“.

Patariau jiems nesijaudinti ir apie tai seneliui neužsiminti, matyt, garbingo amžiaus žmogus tiesiog užmiršo, kam čia jį nervinti“, – pasakojo D. Sugintienė.

Vestuvės atsiperka retam

Ji įsitikinusi, kad atvejų, kai tuščias vokelis įteikiamas tyčia – nėra daug.

„Manau, jei tau jaunavedžiai nepatinka, geriau neik į tas vestuves, bet nesielk vaikiškai. Rodyti protestus čia ne vieta ir ne laikas. Niekas prievarta niekur nevaro“, – įsitikinusi ji.

Vestuvių planuotoja pripažįsta, kad šiais laikais organizuojantys vestuves nesitiki, kad jos atsipirks, tačiau dažnai prieš jas rengdami pasidomi, kiek pinigų maždaug įprasta dovanoti.

„Vidutinė suma – 100 eurų nuo šeimos“, – prasitarė ji.

Tendencijos keičiasi – kviečia tik pačius artimiausius

Tiesa, vestuvių planuotojas Mantas Kazlauskas DELFI sakė apie tokius atvejus, kai jaunavedžiams buvo įteiktas tuščias vokas, negirdėjęs. Anot jo, lietuviai nėra linkę viešai skaičiuoti savo pinigų, tad gali būti, kad tokius atvejus slepia.

„Dėl tuščio voko gali būti kaltas ir užmaršumas. Nesinorėtų tikėti, kad žmonės taip daro specialiai. Tuo labiau, kad šiais laikais į vestuves paprastai kviečiami tik patys artimiausi giminaičiai, nebėra populiaru kviesti visą giminę“, – aiškino jis.

M. Kazlauskas taip pat mano, kad, jei ketini nešti tuščią voką norėdamas parodyti, kad nepritari vestuvėms, geriau į jas iš viso neik.

„Visiems jaunavedžiams sakau, kad į vieną gražiausių švenčių jų gyvenime reikėtų kviesti tik pačius brangiausius žmones. Jei kai kurie iš jų nepritaria vestuvėms, tikėtina, kad bendra šventės emocija nebus gera, tad reikėtų pagalvoti, ar iš viso verta juos kviesti. Savo ruožtu patys tokie žmonės galėtų tiesiog mandagiai atsiprašyti“, – mano M. Kazlauskas.

Kaltos ne ekonominės priežastys, o šykštumas

Paklaustas apie tai, kokią sumą įprasta dovanoti jaunavedžiams, vestuvių planuotojas patikino, kad geriausia vadovautis viena taisykle.

„Geriausia padovanoti tiek pinigų, kad tavo viešnagė atsipirktų ir dar šiek tiek papildomai. Paprastai sumos būna nuo 50 eurų ir kyla aukštyn“, – prasitarė jis.

Savo ruožtu ekonomistas Nerijus Mačiulis patikino, kad tušti vokeliai vestuvėse tikrai neatsiranda dėl ekonominių priežasčių.

„Įteikti tuščią vokelį per vestuves – didelė nepagarba jauniesiems. Visuomet galima padovanoti bent simbolinę dovaną, bilietus į teatrą ar atvirutę. Idėja nedovanoti nieko skamba kaip netaktas ir neišprusimas, net nesinori tame ieškoti ekonominių priežasčių. Nedarbo lygis Lietuvoje mažėja, užimtumo augimo tempas yra didelis, vidutinis darbo užmokestis auga – manau, kad pinigų į vokelius lietuviai tikrai nededa dėl nepritekliaus“, – svarstė ekonomistas.