Viena dažnesnių mirties priežasčių pasaulyje, ar net mirties kapitonas, – taip medikai kalba apie plaučių uždegimą.

„Plaučių uždegimas yra ketvirta dažniausia mirties priežastis pasaulyje“, – pastebėjo Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas Edvardas Danila.

Edvardas Danila

Medikai perspėja, kad nuo tokios ligos neapsaugotas nė vienas. Neretai košmaras gali prasidėti labai nekaltai.

„Išėjus į darbą, nesulaukiam autobuso, ilgai stovim sustojime, sušąlame kojas, rankas, darbe jaučiamės vėsiai, dar koks nors kolega apčiaudo ir susergame peršalimo infekcija, kuri paskui komplikuojasi plaučių uždegimu. Tai gali įvykti ir per keletą dienų“, – pavyzdį pateikė RVUL gydytoja pulmonologė Giedrė Grigienė.

Vadinasi, ir paprastas peršalimas vieniems baigiasi sloga, kitiems – plaučių uždegimu ir ligonine.

„Atvažiuoja su kvėpavimo nepakankamu ir abiejų plaučių pažeidimu, ir tokiems pacientams jau reikalingas gydymas kitą kartą ir reanimacijos skyriuje“, – pažymėjo G. Grigienė.

Sepsį sukelti gali net kariesas

Viešai skelbiama, kad stilistės Agnės Jagelavičiūtės mirties atveju plaučių uždegimas komplikavosi į sepsį. „LNK Žinios“ pasidomėjo medikų, kas tuo metu įvyksta organizme ir kiek medicina pajėgi padėti.

„Kad iš karto iš priėmimo atvažiuotų su plaučių uždegimu ir sepsiu, retai tokių pacientų būna, bet būna. Tai sukelia arba labai agresyvus mikrobas, agresyvi bakterija, kuri sukelia žaibinę reakciją, arba nusilpus imuninei sistemai, kai organizmas nesugeba su visuomenėje cirkuliuojančiais mikrobais susitvarkyti“, – pasakojo RVUL gydytoja pulmonologė.

Virusologas Saulius Čaplinskas paaiškino, kad sepsis – tai tokia situacija, kai bakterijos patenka į kraujo sistemą. Tokia komplikacija gali atsirasti ir ištikus atrodytų eiliniam negalavimui.

Saulius Čaplinskas

„Šitą komplikaciją gali duoti bet kuri infekcija. Savaime aišku, kad tai gali būti plaučių infekcija, kai kuriais atvejais netgi kariesas“, – teigė virusologas.

Tokiais atvejais net per kelias valandas žmogaus gyvybė gali pakibti ant plauko.

„Tuomet gali lemti netgi kelios valandos, ar spės medikai išgelbėti tokį žmogų, ar ne“, – teigė S. Čaplinskas.

Dirvą uždegimui geriausiai paruošia gripas

Prasidėjus uždegimui, plaučiuose pradeda kauptis uždegimo ląstelės, uždegiminis skystis, nebevyksta ventiliacija, deguonis nepernešamas į kraujotaką. Sunkiu atveju sutrinka kitų organų veikla.

„Jeigu plaučių uždegimas apėmė dvi skiltis ir daugiau, tai tikimybė mirti yra netgi iki 40 proc., tai yra labai didelė“, – pažymėjo E. Danila.

Plaučių uždegimas dažniausiai pasireiškia kosuliu, krūtinės skausmu, dusuliu, karščiavimu. Bet būna atvejų, kai temperatūros nėra, todėl uždegimas atpažįstamas ne iš karto.

Kosulys

„Didžiausias rizikos veiksnys yra išoriniai priešai <...>, tai yra virusai, kuriais pasidalina kitas žmogus su kitu žmogumi. Tas išorinis priešas virusas dažniausiai labai stipriai suardo žmogaus imuninę sistemą laikinai“, – pasakojo medikas.

Imunitetą slopina ir alkoholis, rūkymas, stresas, poilsio stoka. Anot medikų, dirvą uždegimui geriausiai paruošia gripas, tad skiepai nuo gripo – viena iš priemonių apsisaugoti – kaip ir vakcinos nuo koronaviruso ir pneumokoko.

„Šiais metais gripo sezono metu jau yra registruotos keturios mirtys ir visų jų atvejais buvo diagnozuotas gripas ir plaučių uždegimas“, – pažymėjo NVSC epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Daiva Razmuvienė

Šiuo metu didžiausias sergamumas gripu fiksuojamas Panevėžyje, Kėdainiuose, Jonavoje, Kazlų Rūdoje. Geriausiai laikosi Utena.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie plaučių uždegimą žiūrėkite čia: