„Alio! Rusijos masyvi agresija tęsiasi jau daugiau kaip dešimt valandų. Daug paramos žodžių, daug analitikos. Bet. Lietuvos ir ES lyderiai- kur žadėtos, seniai paruoštos, ypač skausmingos ir nedelsiamos sankcijos? Alio!

Realybė- šiandien Komisijos pateiktose sankcijose nėra „Swift“, ES ambasadoriai rinksis diskutuoti apie 6 val. Po to diskutuos kiti.

Tuo tarpu ukrainiečiai kaunasi, žūsta už mūsų laisvę palaikomi europiečių nuoširdžių ir karštų palaikymo žodžių“, – rašo A. Januška.

Dar laukiama Europos vadovų balso

Lietuvos deleguotas už aplinką atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius „Delfi“ teigė negalįs dar nieko patvirtinti, nes dar laukiama Europos Vadovų Tarybos žodžio.

„Reikia nepamiršti vieno dalyko, kad sankcijos nėra tik Komisijos įvedamas režimas, bet ir šalių narių pritarimu. Šiandien vakare Vadovų Taryboje net neabejoju, kad tie klausimai, koks tas būtų paketas bus keliami, ir galutinis sprendimas bus priimtas“, – sakė V. Sinkevičius.

Kasčiūnas: į sankcijų paketą Rusijai neįtraukus atjungimo nuo SWIFT ir energetikos išteklių embargo, Kremlius nebus sustabdytas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas įsitikinęs, kad, į Europos Sąjungos sankcijų Rusijai paketą neįtraukus šios valstybės atjungimo nuo tarptautinių mokėjimų sistemos SWIFT bei nenutraukus prekybos energetiniais ištekliais, Kremliaus režimui nebus sudarytas pakankamas spaudimas.

„Jau ne kartą sakiau, kad, jeigu nebus SWIFT, nebus energetinių išteklių embargo, tai nebus atgrasančios sankcijos. Kitaip tariant, tai bus galbūt istoriškai stipriausios Europos Sąjungos sankcijos, kur ES šalys išlaikė vienybę, bet tai nebus tos sankcijos, kurios galėtų sustabdyti Rusiją“, – ketvirtadienį prieš neeilinį Seimo posėdį žurnalistams sakė L. Kasčiūnas.

ELTA primena, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienio paryčiais paskelbė, jog pradeda karinę operaciją prieš Ukrainą. Iš karto Rusijos kariuomenė atakavo Ukrainą daugelyje vietų. V. Putinas savo kalboje pareiškė, kad užpuolimo tikslas – „demilitarizuoti ir denacifikuoti“, bet ne okupuoti Ukrainą. Jis įspėjo kitas šalis nesikišti, nes, priešingu atveju, pagrasino tokiu atsaku, kuris „nuves prie pasekmių, kurių dar nepatyrėte savo istorijoje“.

Reaguodami į prasidėjusį karinį konfliktą Europoje, ketvirtadienį susitinka Europos Sąjungos (ES) vadovai. EVT pirmininkas Charlis Michelis skubiai sušaukė EVT susitikimą krizei ir papildomoms ribojamosioms priemonėms aptarti. Tikimasi, kad jos turės didžiulių ir sunkių pasekmių Rusijai dėl šios veiksmų. Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen ir ES vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis pristatys papildomą sankcijų rinkinį, kurį EK ir Europos išorės veiksmų tarnyba baigia rengti, glaudžiai koordinuodamos veiksmus su partneriais.

Baltijos šalys – už atjungimą nuo SWIFT

Kaip rašė BNS, Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai griežtai smerkia Rusijos veiksmus Ukrainoje ir ragina įvesti agresoriui griežtas sankcijas, įskaitant atjungimą nuo SWIFT sistemos.

„Mes, Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai, griežčiausiai kaip įmanoma smerkiame plataus masto Rusijos agresiją prieš nepriklausomą, taikią ir demokratišką Ukrainą“, – teigiama pareiškime.

Pasak ministrų, Rusijos veiksmai yra nepriimtini ir šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę bei normas, tai yra nusikaltimas prieš Ukrainos žmones.

„Visi mes tarptautinėje bendruomenėje turime griežtai pasmerkti šiuos veiksmus ir įvesti Rusijai griežčiausias sankcijas, įskaitant atsiejimą nuo SWIFT, politinę izoliaciją“, – teigia ministrai.

Jų teigimu, reikia skubiai teikti Ukrainai ginklus ir amuniciją bei kitą karinę pagalbą, kaip ir ekonominę, humanitarinę pagalbą.

Šį pareiškimą Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis paskelbė feisbuke.

Atsiejus Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, dauguma finansinių operacijų su šia šalimi taptų neįmanomos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksti ryte ketvirtadienį pradėjo karą Ukrainoje Maskvos remiamiems separatistams šalies rytuose ginti ir savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Vakarų šalys jau anksčiau šią savaitę paskelbė pirmąjį sankcijų Rusijai paketą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją