• Planas "Strekoza" ("Laumžirgis")

    Anot Seimo pirmininko, per teisėsaugos pareigūnų atliktas kratas pas bendrovės "Avia Baltika" vadovą Jurijų Borisovą namuose buvo rastas planas "Strekoza" ("Laumžirgis"), kaip diskredituoti aukščiausiuosius valstybės pareigūnus ir destabilizuoti politinę padėtį šalyje, sudarant palankias sąlygas Liberalų demokratų partijai laimėti kitus Seimo rinkimus.

    Didžiausias Rolando Pakso prezidentinės rinkimų kampanijos finansinis rėmėjas, Liberalų demokratų partijos narys J.Borisovas dabar yra įtariamasis ikiteisminiame tyrime dėl grasinimų prezidentui.

    "Manau, kad čia yra kompanijos "Almax" parengtas planas, kaip liberaldemokratams pasiekti pergalę 2004 metų Seimo rinkimuose", - sakė A.Paulauskas.

    BNS žiniomis, šį dokumentą Generalinė prokuratūra antradienį perdavė Seimo laikinajai tyrimo komisijai dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui.

    Anot A.Paulausko, "pagrindinis smūgis būtų nukreiptas socialdemokratams, taip pat ir Naujajai sąjungai. Po šių smūgių turėtume patirti nesėkmę rinkimuose".

    A.Paulauskas, praėjusio dešimtmečio pradžioje buvęs pirmuoju nepriklausomos Lietuvos generaliniu prokuroru, teigė, jog dokumentas "priskirtinas prie veiksmų, turinčių nusikalstamą pobūdį".

    "Tai išties pavojingas planas, kuris, jei būtų sumokėti pinigai ir būtų įgyvendintas, sukeltų pakankamai didelę sumaištį", - sakė A.Paulauskas.

    "Jis nukreiptas į mūsų visuomenės gyvenimo destabilizavimą, politinių procesų įtakojimą liberaldemokratų partijai palankia kryptimi", - sakė A.Paulauskas.

    Anot A.Paulausko, plane buvo "nurodytos ir kainos: didysis skandalas - po 80 tūkstančių, lydintys po 35 -is tūkstančius". Jis neįvardijo valiutos, nepranešė, kas kam būtų turėjęs sumokėti pinigus už skandalų organizavimą.

    Galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tiriančios laikinosios parlamentinės komisijos vadovas socialdemokratas Aloyzas Sakalas, komisijos posėdyje antradienį susipažinęs su planu, žurnalistams sakė, jog planas nėra datuotas, tačiau iš jo detalių matyti, kad jis parengtas jau po to, kai bendrovę "Mažeikių nafta" perėmė Rusijos naftos koncernas "Jukos".

    "Jukos" įgijo "Mažeikių naftos" valdymo teisę pernai rugsėjį. "Tai gerai parengtas planas, kaip Lietuvoje pakeisti tvarką. Jeigu jis būtų vykdomas, jis galėtų destabilizuoti padėtį", - sakė A.Sakalas.

    Liberalų demokratų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis interviu BNS kategoriškai paneigė A.Paulausko teiginius.

    "Jokių planų dėl kitų partijų diskreditavimo ir kitokių "juodųjų technologijų" naudojimo mes neturėjome, neturime ir neturėsime", - sakė V.Mazuronis.

    Jo teigimu, Liberalų demokratų partija kategoriškai atsiriboja nuo bandymo ją susieti su "Almax" veikla. "Jokių sąsajų tarp LDP ir "Almax" aš nežinau", - pabrėžė V.Mazuronis.

    Planas "Strekoza" ("Laumžirgis")

    Autorius - "Almax"

    Galingas skandalas

    "Prezidento pergalė 2003 m. rinkimuose įnešė sąmyšį į valdantįjį Lietuvo elitą. Yra pagrindo manyti, kad per laiką, likusį iki parlamento rinkimų 2004 m., pagrindinės šalies politinės jėgos nuo Algirdo Brazausko iki Vytauto Landsbergio padarys viską, kad sumažintų Rolando Pakso palaikymą ir smogtų prezidentui juntamą smūgį. Šios jėgos norėtų diskredituoti prezidentą.

    Tokiu atveju prezidento atsisakymas paleisti parlamentą nėra strategiškai stiprus žingsnis. Norint atsispirti prezidento puolimui reikia parengti efektyvų asimetrinį atsakymą.

    Politinių informacinių karų patirtis posovietinėje erdvėje rodo, kad tiesioginiai atsakomieji veiksmai tokiuose karuose nebūna efektyvūs. Bet kuri kampanija, prasidedanti žodžiu "ne", priimama kaip pasiteisinimas ar šalutinis kaltinimų patvirtinimas.

    Mūsų atveju būtina sukurti galingą visuomeninį politinį ekonominį skandalą, kuriame pagrindiniai neigiami herojai būtų A.Brazauskas ir jo kabinetas.

    Reikia parodyti, kad korupcijos atvejai nėra pavieniai, o korumpuota visa valdančioji biurokratija. Reikia akivaizdžiai įrodyti, kad prezidento oponentai ir tam tikri Rusijos politikai bei oligarchai veikia išvien. ō skandalo centrą siūlome iškelti įmonę "Mažeikių nafta".

    Bendras scenarijus

    Tam tikri žmonės arba struktūros Rusijoje, pvz., Valstybės dūmos deputatai arba privačios saugos firmos randa dokumentą, įrodantį, kad egzistuoja korupcinė schema, pagal kurią Rusijos kompanija YUKOS finansuoja socialdemokratų partiją ir asmeniškai A.Brazauską.

    YUKOS tikslas buvo įgyti "Mažeikių naftos" kontrolę. Tikslas buvo pasiektas 2000-2003 m. Beje, Rusijos naftininkams pavyko padidinti savo paketą iki kontrolinio prieš pat prezidento inauguraciją.

    Pagal scenarijų tarpininku tarp Rusijos naftininkų ir korumpuotų Lietuvos politikų taptų ne kas kitas, o praeityje žinomas aukštas pareigas ėjęs SSRS KGB bendradarbis. Pusiau oficialiais kanalais informacija pasiektų A.Brazausko sąjungininkės Kazimieros Prunskienės vadovaujamą Energetikos komisiją.

    Toliau K.Prunskienė paskelbtų šiuos dokumentus už Lietuvos ribų, pvz., surengusi spaudos konferenciją Londone, ir suabejotų, ar teisėtai buvo privatizuota "Mažeikių nafta". Dokumentai pasirodytų įtakinguose Rusijos leidiniuose.

    Toks skandalas ne tik visiškai atitrauktų dėmesį nuo objekto, bet ir suformuotų naują kontekstą. Nuo šiol jau ne objektas, o prezidento oponentai taptų korupcijos židiniu ir pagrindine Maskvos ranka. Skandalo įkarštyje oficialiuose Rusijos leidiniuose, pvz. "Rossijskaja gazeta", pasirodytų Kremliui lojalių politologų rašiniai, remiantys A.Brazauską, kaip figūrą, palankią Rusijos interesams Lietuvoje.

    Pagrindinis skandalas gali būti surengtas per 15-20 dienų nuo jo koncepcijos patvirtinimo. Prikaustyti dėmesį prie skandalo įmanoma per 60-90 dienų, priklausomai nuo išteklių ir būtinybės.

    Pirmasis šio skandalo šūvis gali nuskambėti trečioje balandžio dekadoje, tolesni šūviai įaudrintoje informacinėje aplinkoje pirmąją gegužės dekadą padarytų pagrindiniu nacionaliniu įvykiu. Svarbu, kad skandalo kulminacija sutaptų su prieššventiniu periodu antrąją gegužės dekadą.

    Kartu su šiuo skandalu siūloma surengti dvi lydimąsias akcijas. Pirma, antroje gegužės pusėje iš Rusijos į Lietuvą oficialiais arba pusiau oficialiais kanalais patenka dokumentai, rodantys, kad vienoje iš Rusijos viešųjų ryšių agentūrų užsakyta prezidento diskreditavimo kampanija. Tarp dokumentų būtų ir pati kampanijos koncepcija. Informacija apie šiuos dokumetus pasirodo viename ar dviejuose Rusijos leidiniuose, o vėliau perspausdinama Lietuvoje.

    Antra, grupė kairiųjų nacionalistinių Rusijos politikų, pvz, Iliuchinas, Alksnis ir kiti, dalyvaudami Kaliningrado problemai skirtuose renginiuose, išsakytų aštrią kritiką Lietuvos prezidentui ir paramą A.Brazauskui, palankiausiai Rusijos patriotams figūrai iš visų Lietuvos politikų.

    Komunistai ir patriotai pabrėžtų, kad Rusija pralaimėjo prezidento rinkimus Lietuvoje, leisdama išrinkti R.Paksą. Todėl reikia nepakartoti klaidos parlamento rinkimuose 2004 m. Esą, reikia remti A.Brazauską, galbūt A.Paulauską.

    Projekto sąmata

    Pagrindinis skandalas - nuo 60 iki 80 tūkst. USD

    Pirmoji lydimoji akcija - nuo 35 iki 40 tūkst. USD

    Antroji lydimoji akcija - nuo 30 iki 35 tūkst. USD

    Siūlyta paleisti Seimą?