Paklausus, ką daryti tiems žmonėms, kurie jau planuoja vasaros atostogas, sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė laidoje „Delfi TV“ laidoje „Faktai ir nuomonės“ sakė, kad labai svarbu pasiskiepyti, tačiau jeigu labai jau norisi vykti į užsienį, taip pat svarbu pasižiūrėti ir įvertinti situaciją toje šalyje.

„Vienareikšmiškai turbūt pirmas dalykas, apie kurį reikėtų pagalvoti, tai apie pasiskiepijimą. Jeigu yra noras vykti atostogauti į užsienį, tai saugumą gali užtikrinti vykimas atostogauti pasiskiepijus. Antra sąlyga, turbūt pagrindinis dalykas, ką ir mes darome kiekvieną savaitę, atnaujindami paveiktų šalių sąrašą, tai būtent šalių emėlapis, regionų emėlapis kur matome, kad yra tam tikrų regionų, kur vakcinavimo apimtys yra gana nemažos, o naujų atvejų užsikrėtimas yra labai mažas.

Živilė Simonaitytė

Visgi, jeigu labai norisi išvykti iš tos Lietuvos, tai labai rekomenduotume rinktis tą valstybę ar tą vietą, kurioje užsikrėtimų skaičius yra gerokai mažesnis, kuriose nėra nustatyta plintančių smarkiai mutacijų, nebūtinai deltos, nes žinome, kad jos vis tiek gerokai rizikingesnės, be abejo reikia įsivertinti galimybę, kad galbūt ir Lietuvoje atostogos yra geras variantas, bet jeigu jau labai norisi, visų pirma, skiepas.

Mes kartu dirbame ir su visuomenės sveikatos centru, kartu atnaujindami reikalavimus keliautojams ir tikrai matome, kad yra nemažai tų turistinių šalių, į kurias vyksta ir tiesioginiai reisai, skrydžiai į tas šalis, kur yra mažai kontakto ir kelionės metu, nes galima iš Vilniaus oro uosto tiesiogiai nuskristi į tos salos oro uostus, turint maai persėdimų. Jos yra pakankamai neblogoje epidemiologinėje situacijoje“, – sako viceministrė.

Būkite atidūs: kelionėse galite turėti nemalonumų

Profesorius Vytautas Usonis sako, jog kaukės keliaujant – taip pat labai svarbu.

„Jeigu iš tiesų viskas įgyvendinta tai, ką sakė viceministrė, tai virusas neturėtų gąsdinti. Aš tik išsiplėsčiau, kad vakcina, imunitetas yra pirma priemonė, bet nepamirškime apidrausti ir kitų priemonų, kurios yra – kaukės, ir ne todėl, kad jų kažkas reikalauja, bet todėl, kad žmogus pats turi norėti būti saugesnis“, – sako V. Usonis.

Anot jo, taip pat svarbu pasidomėti konkrečiais reikalavimais, kurie galioje toje šalyje, į kurią vykstama.

Prof. habil. dr. Vytautas Usonis

„Keliaujant, jeigu galima rinktis tiesioginį skrydį, tai be abejo, būtų gerai, kad nereikėtų oro uoste persėsti. Čia turbūt du dalykai – vienas, kad oro uostuose žmonių srautai, nors jie dabar ir žymiai mažesni nei buvo prieš pandemiją, bet jie vis tiek yra. Kitas dalykas, tranzito šalys turi savo reikalavimus, į tai reikia įsigilinti, kad nepakiūtumėte į nemalonią situaciją“, – sako V. Usonis.

Profesorius priduria, kad oro uostuose yra labai atidžiai žiūrima į valandas ir laiką, kuris praėjo po antrosios vakcinos.

„Didžiosios aviakompanijos perspėja keleivius apie tai, kokie reikalavimai yra oro uostuose, kokie yra tuose oro uostuose, kur sėdama į lėktuvą, nes iš tikrųjų teko bendrauti su žmonėmis ir net ir valandų tikslumų yra skaičiuojama, jeigu tai yra testai, atidžiai žiūrima ar yra abi vakcinos dozės, kiek yra po antros vakcinos praėję. Tai reikia turėti omenyje, kad neturėtume papildomų nemalonumų ir atitinkamų išlaidų“, – sako profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)