„Kalbant apie perspektyvą, vis dėlto manome, kad tokių užsieniečių registracijos centrų bus mažiau. Kai kurie iš šiuo metu esamų laikinų centrų bus uždaryti, o visi neteisėti migrantai, kurių atžvilgiu bus priimami sprendimai apgyvendinti mūsų centruose, bus apgyvendinti jau sąlygose, kur galima užtikrinti gana aukštą lygį“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė Rustamas Liubajevas.

Anot jo, pirmasis turėtų būti uždaryti centras Medininkuose. Ten neteisėtai į Lietuvą atvykę užsieniečiai apgyvendinti laikinuose, moduliniuose nameliuose.

„Ta infrastruktūra, kuri ten buvo sukurta, yra laikina“, – teigė VSAT vadas.

Planuojama, kad neteisėti migrantai iš Medininkų galėtų būti perkelti į Pabradėje ar Kybartuose esančius centrus.

„Dėl to planuojame papildomą įgyvendinti projektą mūsų registracijos centre Pabradėje, bus statomas papildomas korpusas, taip pat gerinama infrastruktūra Kybartuose“, – teigė R. Liubajevas.

Anot jo, sprendimai dėl to turėtų būti priimti iki metų pabaigos.

„Viskas priklausys nuo to, kokia bus situacija su neteisėtais migrantais iki metų pabaigos sprendžiant klausimą dėl jų buvimo Lietuvoje“, – tvirtino pasieniečių vadovas.

VSAT duomenimis, Medininkuose gyvena per 500 neteisėtai į Lietuvą patekusių užsieniečių.

VSAT vadas: dalis neteisėtų migrantų pasibaigus jų sulaikymui bus integruojami Lietuvoje

Dalis per Baltarusiją Lietuvą užplūdusių neteisėtų migrantų baigiantis jų sulaikymo terminui bus integruoti Lietuvoje, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Anot jo, šiuo metu pagal Užsieniečių teisinės padėties įstatymą beveik metus čia jau esantys neteisėti migrantai galės būti apgyvendinami dar pusei metų pabėgėlių centruose, apribojant jų laisvę judėti.

„Jeigu nebus įstatymų pakeitimų, tai tuomet bus priimami sprendimai arba dėl jų tolesnio sulaikymo teismo sprendimu, arba tiesiog būtų priimami kiti sprendimai dėl jų natūralizavimo, integravimo į Lietuvos visuomenę“, – žurnalistams Seime trečiadienį sakė VSAT vadas.

R. Liubajevas patikino, kad tarnybos ir toliau planuoja tęsti ir migrantų grąžinimo į kilmės šalis operacijas – per tris šių metų mėnesius, jo teigimu, taip Lietuvą paliko jau apie 600 migrantų.

„Tas darbas ir toliau tęsiamas. Šiek tiek mažėja norinčių savanoriškai grįžti skaičiai, bet planuojami ir priverstiniai grąžinimai ir tikrai kažkoks skaičius tų neteisėtų migrantų, kurių atžvilgiu buvo priimti neigiami sprendimai dėl prieglobsčio suteikimo, bus grąžinti arba patys grįš į savo kilmės šalį“, – sakė jis.

Šiuo metu Lietuvoje yra iki 3 tūkst. neteisėtų migrantų: VSAT centruose yra 1620 neteisėtų migrantų, dar apie 1300 asmenų – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos administruojamuose pabėgėlių centruose.

Nuo migrantų krizės, dėl kurios Vakarai kaltina Minską, pradžios į Lietuvą neįleista apie 9,4 tūkst. migrantų, daugiau nei 1,3 tūkst. – vien šiemet.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją