„Čia buvau aš. Aš pati esu iš LGBT jaunimo, ir aš tikrai norėjau parodyti jam, kad jis turi suprasti, kad tikrai reikia partnerystės įstatymo, kad susitiktų su jaunimu, kurie sukūrę tos pačios lyties poras, ir, kad klausytų, kad tikrai turi įstatymas pasikeisti. Kiek jau čia tų šalių Europoje liko, kurios dar nepalaiko tos pačios lyties žmonių. Čia – gėda, tikrai yra gėda, kad prezidentas taip nepalaiko“, – kalbėjo E. Malinauskaitė.

Moteris švelnesnių formuluočių prezidento nuostatoms į LGBT žmones apibūdinti neieškojo.

„Aš manau, kad jis yra homofobas. Jis gal sakytų, kad toks nėra, bet aš taip galvoju. Kai paėmė mano plakatą, pradėjau rėkti, kad būtų santuoka ir lygybė dabar. Daug mano metų žmonių klausia, ar Jūs grįžtumėte atgal į Lietuvą? Jeigu mes esame LGBT, dabar tikrai nenorėtume grįžti, nes ten būtų sunku mums gyventi, ir turėti partnerystę.

Aš tikrai noriu, kad žmonės suprastų. Jeigu sakau, kad Nausėda yra homofobas, ir, jeigu žmonės žiūri, ir jo pusę palaiko, reiškia jie irgi turi pagalvoti, kaip jie nepalaiko mūsų. Mes esame lietuviai, mes nesame kažkokie keisti žmonės, mes mylime, ką mes mylime, ir mes esame lietuviai kaip visi kiti“, – sakė E. Malinauskaitė.

Jauna moteris supranta, kad galbūt daliai žmonių nepatiko, kad ji savo poziciją išreiškė bažnyčioje.

„Bet aš galvoju, kad ir Bažnyčia turi daug padaryti, kad priimtų žmones. Manęs klausia, ar vėl taip darytum? Gal galėjo mane suimti. Aš daryčiau vis tiek. Ką tik Kaune buvo jaunimas susirinkęs. Mačiau, kad buvo daug policijos, daug žmonių, kurie nepalaikė, bet aš galvoju, kad tikrai reikia klausytis jaunimo dabar Lietuvoje“, – teigė E. Malinauskaitė.

Primena Trumpą

Amerikos lietuvei G. Nausėda primena buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą.

„Man Nausėda truputį primena Trumpą. Trumpas irgi čia bandė keisti įstatymus, kad LGBT žmonėms būtų sunkiau gyventi. Aš noriu, kad žmonės suprastų, kad Nausėdai nereikėtų turėti ramybės. Jis turėtų bijoti mūsų, kur skrenda, kur turi susitikimus, lietuvių visame pasaulyje gyvena. Norėčiau, kad jaunimas, kiti LGBT žmonės (…) turėtų jaustis pasiruošę kovoti dėl šito įstatymo“, – sakė E. Malinauskaitė.

JAV gyvenančiai lietuvei yra 27 metai. Ji yra gimusi Kaune, į Ameriką išvyko 2000 metais.

„Čia gyvenu Čikagoje. Ką tik baigiau biomedicinos inžinerijos mokslus, noriu įstoti į mediciną. Esu iš LGBT jaunimo. Esu biseksuali, ir nežinau, kaip lietuviškai pasakyti, pagal lytį nesijaučiu nei vienu, nei kitu (nėra tikra dėl savo seksualinio identiteto – „Delfi“)“, – pasakojo E. Malinauskaitė.

Per prezidento vizitą JAV – incidentas

Kaip „Delfi“ jau rašė, prezidentas G. Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene ketvirtadienį lankėsi Čikagos Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijoje. Joje prezidentas sakė sveikinimo kalbą, bet ši kalba nepraėjo be nesklandumų.

Laikraščio „Draugas“ svetainėje „Youtube“ pasidalintame vaizdo įraše matyti visas šalies vadovo vizitas bažnyčioje.
Sakant sveikinimo kalbą, prezidentui G. Nausėdai teko ją sustabdyti, nes bažnyčioje moteris iškėlė plakatą su užrašu „Nausėda yra homofobas“.

Vaizdo įrašu, kuriame matyti iškeltas plakatas „Nausėda yra homofobas“ feisbuke pasidalijo Andrius
Tapinas.
Prezidentas G. Nausėda šypsodamasis palaukė, kol plakatą iškėlusi moteris buvo palydėta iš bažnyčios ir kalbą tęsė. Vaizdo įraše girdimi ir šūksniai.
„Ką gi, padėkokime už išsakytą nuomonę ir judėkime toliau“, – šypsodamasis sakė G. Nausėda.
Tą pačią dieną atsirado ir svetainė homofobas.lt. Atsidarius, automatiškai nukreipiama į Lietuvos Respublikos prezidento tinklapį.

„Delfi“ kreipėsi komentaro ir į Prezidentūrą.

„Prezidentas trumpai sureagavo į incidentą bažnyčioje: „Padėkokime žmogui, kuris išreiškė savo nuomonę“, ir toliau tęsė sveikinimo kalbą Čikagos lietuvių bendruomenei“, – rašoma Prezidentūros atsiųstame komentare Delfi.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius šio įvykio nuotrauka pasidalijo ir savo feisbuke.

Politikas rašė, jog panašu, kad diskusija apie Partnerystės įstatymą aktuali ir Čikagos lietuviams.

„Labai tikiuosi, kad Prezidentas artimiausiu metu ras laiko savo darbotvarkėje ir susitiks su tos pačios lyties poromis aptarti Partnerystės įstatymo būtinybę, tokiu būdu paneigdamas plakate išsakytą teiginį“, – rašė politikas.

Prezidentūros pranešime spaudai rašoma, jog susitikęs su vietos lietuvių bendruomenės nariais, prezidentas G. Nausėda dėkojo jiems už ilgametį darbą puoselėjant lietuvybę ir kvietė toliau stiprinti ryšius su Lietuva.

„Esu nuoširdžiai dėkingas visiems tiems, kurie daugelį metų kantriai dirbo, kad Naujojo pasaulio dirvoje sudygtų ir vaisių duotų lietuviškos kultūros sėklos“, – sakė šalies vadovas, pabrėžęs vertingą indėlį visų lietuvių, kurie JAV užsiėmė aktyvia visuomenine, kultūrine, politine veikla, savo vaikus auklėjo lietuviška dvasia.

Prezidento teigimu, viso pasaulio lietuvius pirmiausia vienija sąmoningas įsipareigojimas Lietuvos idėjai, siekis gyventi ir dirbti dėl Lietuvos, ryžtas iš kartos į kartą perduoti tautines tradicijas.
„Kol pasaulyje bus lietuvių, bus ir Lietuva. Nesvarbu, kur gyvename, visi esame Lietuvos dalis. Esame viena tauta. Viena Lietuva“, – sakė šalies vadovas.

Kalbėdamas apie būtinybę stiprinti viso pasaulio lietuvių ryšį su Lietuvos valstybe, Prezidentas pabrėžė, kad būtina įteisinti galimybę Lietuvos piliečiams išsaugoti Lietuvos pilietybę, tapus kitos valstybės piliečiais.

Šalies vadovas taip pat paragino JAV lietuvių bendruomenę dalintis su viso pasaulio lietuviais sukaupta vertinga patirtimi lituanistinio švietimo srityje. Pasak Prezidento, lituanistinį švietimą būtina stiprinti, kad kuo daugiau išeivijos lietuvių vaikų galėtųsistemingai mokytis lietuvių kalbos ir Lietuvos istorijos, pažinti šalies kultūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1152)