R. Šimašius sulaukė 37,33 proc. rinkėjų palankumo, A. Zuokas - 22,70 proc.

Po rinkiminės balsų skaičiavimo nakties DELFI studijoje dėl mero posto toliau kovojantys kandidatai įvardijo viltis bei įvertino rezultatus bei vienas kitą. Akistatos metu netrūko ir ginčų bei kaltinimų vienas kitam.

Džiaugiasi rezultatais

Antros kadencijos Vilniaus mero poste siekiantis R. Šmašius teigė, kad nuotaikos džiugios ir pridūrė, kad sulaukė daugiau palaikymo nei per rinkimus 2015-aisiais. Rezultatais džiaugėsi ir A. Zuokas. Jo teigimu, palaikymo galbūt būtų sulaukęs ir daugiau, tačiau mero posto siekė net 17 kandidatų, todėl, anot buvusio Vilniaus mero, balsai išsidalijo.

A. Zuokas įvardijo, kad jo ir kelių kitų kandidatų programa buvo panaši, tad, jo teigimu, jis, konservatorių kandidatas Dainius Kreivys, „Darbo partijos“ lyderis Viktoras Uspaskichas ir „valstiečių“ atstovas Virginijus Sinkevičius šiek tiek išsidalijo rinkėjų dėmesį ir balsus.

„Balsai skaidėsi, tai natūralu, tačiau rezultatus gerai“, – teigė A. Zuokas.

R. Šimašius savo sėkmę įvardijo taip – „rinkėjams nereikia tų, kurie kabina makaronus“. „Žmonės realiai pasiilgo realios, ant žemės stovinčių žmonių politikos. Nereikia makaronų kabinti ir miglų pūsti“, – kalbėjo R. Šimašius, pirmame ture sulaukęs daugiausia rinkėjų palankumo.

R. Šimašius vardijo, kad žmonės mato realius ir, anot jo, labai teigiamus pokyčius Vilniuje. Tačiau, nepaisant to, pirmame ture laimėti nepavyko. Kodėl? „Vilnius yra labai margas miestas, – teigė R. Šimašius. – Tai pats įvairiausias ir margiausias miestas iš visų Lietuvos miestų.“

Įvardijo, kieno balsus turėtų susirinkti antrame ture

R. Šimašius yra minėjęs, kad prašys visų partijų paramos, tačiau tiesioginėje DELFI transliacijoje jis tvirtino, kad prašys ne partijų, o rinkėjų paramos.

„Visi turi savo pasirinkimą, savo matymą, – apie rinkėjus kalbėjo R. Šimašius bei liberaliai kalbėjo ir apie koaliciją. – Artūras yra tas, su kuriuo sunkiau kalbėtis, bet galime sutarti, su konservatoriais, be abejo, galima kalbėtis“

„Ponas Karbauskis gali remti ką jis nori, aš kviečiu žmones balsuoti antrajame ture“, – dar kartą pakartojo R. Šimašius, pabrėždamas, kad jam svarbiausia miestiečių simpatijos.

Konservatoriai merų rinkimuose pasirodė prasčiau nei patys tikėjosi. D. Kreivio nesėkmė, anot R. Šimašiaus, buvo užprogramuota iš anksto, nes, anot mero, jis kalbėjo tik apie blogas Vilniaus puses ir nematė jokių gerų pokyčių. „Jų meras neadekvačiai vertino situaciją mieste, – kalbėjo R. Šimašius. – Tai neatspindi to, kas vyksta mieste.“

DELFI studijoje viešėjęs A. Zuokas įvardijo, kad antrame ture tikisi iš kovos pasitraukusių kandidatų rinkėjų balsų. Jo teigimu, jam turėtų atitekti D. Kreiviui, V. Sinkevičiui ir V. Uspaskichui pirmame ture atiduoti rinkėjų balsai.

Beje, abu kandidatai sutiko, kad galima tartis dėl bendro darbo taryboje.

Zuoko žmonos taryboje greičiausiai nebus

Įspūdingiausias sąrašo šuolis į Vilniaus miesto tarybą priklauso Agnei Zuokienei. Iš paskutinės, 102 vietos, ji atsidūrė 4 vietoje ir pateko į tarybą. Vis dėlto neaišku, ar ji bus taryboje.

„Agnė neturėjo planų būti miesto taryboje ir nežinau, ar ji liks“, – teigė A. Zuokas.

Tiesa, tiek A. Zuoko, tiek R. Šimašiaus komandos šįkart išsikovojo daugiau vietų taryboje nei ankstesniais metais.

„Turėjome šešis, dabar turime dešimt, tai ženklus padidėjimas. Tikėjomės geresnio rezultato, norėjome pasiekti vienuolika ar dvylika, bet šį kartą rinkėjai turėjo kokybišką pasirinkimą, todėl balsai kažkiek pasiskaldė, bet aš tai veritnu neblogai, jei mes būsime dešimties narių frakcija, tai bus svarbi frakcija“, – apie savo komandą kalbėjo A. Zuokas.

Susiginčijo dėl praleidžiamų posėdžių ir skleidžiamo melo

Pokalbio metu kandidatai negailėjo ir kritikos vienas kitam. R. Šimašius teigė, kad A. Zuokas dažnai praleidžia tarybos posėdžius, todėl sprendimai dažnai strigdavo nesusidarius kvorumui, o pastarasis atšovė R. Šimašiui, kad šis dažnai meluoja kalbėdamas apie vykdomus ar nuveiktus darbus.

„Turėjau tik vieną posėdį praeitoje kadencijoje, kuri neįvyko, sugriuvo kvorumas“, – įvardijo A. Zuokas, nors R. Šimašius teigė, kad tokių posėdžių esą buvo gerokai daugiau.

Atsakydamas į kritiką A. Zuokas sukritikavo R. Šimašiaus skleidžiamą informaciją. A. Zuokas teigė, kad vykstant debatams jis ketina pateikti dokumentus ir paneigti kai kuriuos R. Šimašiaus teiginius.

„Šiandien girdėti, kad „aš vėl kažką padarysiu“, kaip kalba Remigijus, yra nerimta, – kalbėjo A. Zuokas. – Ką tik Remigijus pasakė, kad jį labiausiai erzina vėlavimas, bet aš nežinau nė vieno darbo Vilniuje, kuris nevėluotų. Klaidinga merą rinktis pagal spalvingus pranešimus.“

Kandidatai susikirto ir dėl šaligatvių. A. Zuokas teigė, kad gali įvardyti, kiek daug jų buvo sutvarkyta jo vadovavimo metais, o R. Šimašius pakvietė po laidos nueiti ir gyvai juos apžiūrėti.

„Remigijus sako, kad „aš niekada nemeluoju“, aš kaip tik galiu pasakyti daug dalykų, kur jis meluoja“, – teigė A. Zuokas. R. Šimašius į šią kritiką sureaguoti nepanoro.