Prezidentas nebuvo kalbus, tik pasisveikino su kolegomis.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas spaudos atstovams teigė, jog gal ir nėra labai geras ženklas, kad 13 Seimas dirbti susirenka lapkričio 13 dieną, penktadienį. Jis savo partijos atstovams atvyko palinkėti sėkmės.

Gitanas Nausėda

„Nieko baisaus, visą laiką tie, kurie pirmą kartą ateina į Seimą pusę metų eina susipažinti su koridoriais“, – sakė Darbo partijos vadovas, paklaustas, kodėl jo partijos frakcijos Seime narys Antanas Guoga nerado savo kabineto.

„Palinkėjau dirbti Lietuvai, žmonės dirbti taip, kad atsimintų, vertintų. Ir nešiotų partijos nuotrauką prie krūtinės“, – juokavo jis.

Viktoras Uspaskichas

V. Uspaskichas patvirtino, kad Darbo partijos frakcijos seniūnu bus Vigilijus Jukna.

„Jis jau išrinktas. O dabar kol kas yra viena pavaduotoja – Ieva Kačinskaitė–Urbonienė. Ir dar vieną ar du pavaduotojus rinks“, – sakė jis.

Paklaustas, kokių lūkesčių turi šiam Seimui, Darbo partijos lyderis teigė, kad tris moteris valdžioje privaloma palaikyti.

„Žinote, pirmą kartą trys moterys gražios, protingos, energingos, noriu palinkėti joms sėkmės. Tikrai mūsų frakcija tikrai pritars, jei bus tikri, rimti pasiūlymai. Savo frakcijai palinkėjau palaikyti jas visą laiką“, – teigė Darbo partijos vadovas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rūta Miliūtė į priesaikų ceremoniją nesusitarę atvyko su tautiniais kostiumais.

Kaip žiniasklaidai sakė R. Miliūtė, priesaikos – svarbi proga, tad galima pasipuošti ir taip.

„Šiandien labai svarbi proga, manau, kad tai yra labai gera galimybė pasipuošti tautiniu kostiumu. Kuris, manau, atitinka ir aukščiausią protokolą, tiek ir dvasią šios salės, ir šios dienos – kada duodama priesaika, ranką padėjus ant Konstitucijos“, – teigė valstiečių atstovė R. Miliūtė.

Politikė sakė suprantanti, kad darbas opozicijoje bus šiek tiek kitoks, nei buvo įpratusi.

„Labai tikiuosi konstruktyvumo, sutarimo dėl svarbiausių klausimų, kurie bus svarbūs Lietuvai ir kuo mažiau ginčų, kurie neveda niekur“, – sakė ji.

Po priesaikų ceremonijos naujasis Seimas susirinks į posėdį, kuriame bus renkamas naujasis Seimo vadovas, du jo pavaduotojai. Taip pat patvirtinta Seimo valdybos ir seniūnų sueigos sudėtis.

Į tryliktąjį Seimą perrinktas 81 buvęs parlamentaras ir išrinkta 60 – naujų. Seimą sudarys 38 moterys ir 103 vyrai. Vidutinis jų amžius – 49 metai, 99 proc. būsimųjų parlamentarų yra įgiję aukštąjį išsilavinimą, daugiausia – teisės ir politikos mokslus.

Naujajame parlamente iš viso dirbs dešimties partijų atstovai, daugiausia – 50 – narių turės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcija.

Naujajam parlamentui pradėjus darbą savo įgaliojimus prezidentui grąžins premjero S. Skvernelio Vyriausybė. Jai turėtų būti pavesta laikinai eiti pareigas, kol bus suformuota nauja centro dešinės Vyriausybė, vadovaujama Ingridos Šimonytės.