Sveikatos apsauga merdi

„Žinoma, kad nuotaikos yra labai prastos. Iš tikrųjų, tas karantinas nebuvo toks jau labai netikėtas. Apie tai buvo kalbama jau praktiškai mėnesį, susirgimų ėmė daugėti, kaip ir visoje Europoje. Bet Airijoje specifika yra tokia, kad jų sveikatos apsaugos sistema yra labai silpna, ypač apimčių atžvilgiu.

Net ir toks faktorius, kad penkių milijonų gyventojų skaičių turinti valstybė viešosiose ligoninėse turi tik šiek tiek virš penkiasdešimt intensyviosios terapijos palatų. Tai reiškia, kad kai jau įsibėgėjo tas atvejų augimas, apie trisdešmt vietų jau buvo užimta. Tada epidemiologijos specialistai pradėjo kelti triukšmą, kad mes jau labai greitai užsipildysime, tereikia tik dvidešimties atvejų ir vietų jau nebeliks“, – sako pašnekovas.

Buvo pernelyg apsidžiaugta po pirmosios bangos

Anot jo, Airijoje tarsi vyrauja toks principas, kad jeigu galima nedaryti nieko – taip ir daroma, todėl kai pavyko suvaldyti pirmąją bangą, buvo per daug apsidžiaugta tuo.

Koronavirusas Airijoje

„Taigi pagrindinis akcentas buvo tas, kad sveikatos apsaugos sistema bus perpildyta, nors apie tai buvo pradėta kalbėti dar nuo pavasario, bet visi viešai pripažįsta, kad Airijos politikų veikimo principas yra toks, kad jeigu galima nedaryti nieko, nereikia nieko ir daryti. Vasarą buvo labai sėkmingai atšvęsta, kad pirmoji banga yra suvaldyta, todėl nieko daugiau ir nereikia daryti“, – tikina bendruomenės pirmininkas.

Jau seniai matėsi, kad bus blogai

Anot jo, jau pavasarį daug specialistų kalbėjo, kad tokios medicinos pajėgos yra visiškai neadekvačios.

„Ypač valstybei, kuri skelbiasi kaip viena iš turtingaisuių ES. Todėl buvo raginimai, kad reikia nelaukti ir tvarkyti šias problemas, nes gali nutikti kas nors blogo. Ir nutiko. Tik dabar biudžete numatyta šiek tiek padidinti, bet tai nutiks gal tik po dvejų metų“, – sako jis.

Airijoje, pasak pašnekovo, yra penkių lygių sistema, krui paskutiniuoju metu buvo nuleista iki antrojo.

„Dubline netrukus buvo pervesta į trečiąją, po to visą šalį į trečią. Po to specialistai jau sakė, kad reikia visą šalį pervesti į penktą, bet politikai dar savaitę palaukė ir štai tas penktas lygis nutiko. Galbūt daugeliui Europoje tai skamba baisiai, nes kitiems tai netikėta, bet Airijoje lėta traukinio avarija vyko jau kurį laiką. Jau seniai matėsi, kada pradės byrėti detalės“, – sako jis.

Nenorėjo uždaryti nei mokyklų

Tiesa, įdomus faktorius, kad iš pradžų buvo skelbta, kad ugdymo įstaigos bus paskutinieji objektai, kurie turėtų būti uždaromi.

„Švietimo sistema dar vasarą buvo paskelbta kaip šventa karvė, kurios jokie epidemiologai neturėtų liesti ir tai bus paskutinis dalykas, kuris užsidarys šalyje. Tai irgi lėmė pavasario patirtis, nes vienas pirmųjų objektų, kurie buvo uždaryti, buvo būtent mokyklos, tik vėliau restoranai ar aludės, bet penktame lygyje universitetai ir suaugusiųjų mokymas perkeliamas į nuotolinį mokymą, tačiau vaikų mokymas yra paliktas.

Koronavirusas Airijoje

Pavasarį pastebėta, kad jeigu uždarai vaikų mokyklas, nemažai tų esminių paslaugų darbuotojų, pavyzdžiui, seselės ir medikai, turi likti namuose prižiūrėti vaikus. Tai reiškia, kad ligoninės praranda personalą, parduotuvės darbuotojus ir visa tai neigiamai atsiliepia bendram valstybės ekstremalios situacijos valdymui. Tai ir nulėmė, kad vaikų priežiūra turi labai didelį imunitetą“, – sako jis.

Karantinas iki gruodžio

Skelbiama, kad airiams su naujais griežtais ribojimais teks gyventi mažiausiai šešias savaites. Karantinas įvedamas nuo spalio 21 dienos ir kol kas truks iki gruodžio 1 dienos, skelbia „Deutche Welle“.

Kol galios ribojimai ir draudimai, neveiks visos parduotuvės, prekiaujančios ne pirmo būtinumo prekėmis, taip pat muziejai, galerijos ir kitos kultūros įstaigos. Restoranai ir barai galės teikti tik maisto išsinešimui paslaugas arba pristatyti savo gaminius į namus. Išimtys bus daromos tik mokykloms, kurios liks atidarytos.

Trimis ketvirčiais bus sumažintos viešojo transporto apimtys. Gyventojams bus draudžiama nuo namų nutolti daugiau nei penkis kilometrus, išimtys taikomis tik vykstant svarbiais šeiminiais reikalais, į darbą arba pas gydytoją. Mokyklos savo darbą tęs, toliau veiks parkai ir vaikų žaidimo aikštelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)