Italijos ambasadoriaus Lietuvoje Stefano Taliani De Marchio teigimu, šalis visų pirma sieks pakeisti europiečių požiūrį į bendriją ir priartinti „pilkas" Europos Sąjungos institucijas arčiau žmonių.

Anot ambasadoriaus, Italijos tikslas - paversti ES institucijas pozityvesnėmis, labiau praktiškomis ir skaidresnėmis.

„Sprendimai Europos Parlamente ir Europos Komisijoje turi būti priimami skaidriau ir suprantamiau, Europos Komisijos vadovas turi būti renkamas Europos Parlamente, kaip kad neseniai įvyko pirmąjį kartą. Be to, būtina teikti kuo daugiau informacijos apie ES institucijų veiklą. Sieksime pakeisti šią pilką zoną, kuri tvyro aplink ES institucijas", - sakė Italijos ambasadorius Lietuvoje.

Kitas svarbus Italijos siekis - užtikrinti ekonomikos augimą visose bendrijos valstybėse. Pirmininkavimo metu šalis tikisi padidinti ekonominę gerovę, sumažinti europiečių nedarbą, ypač tarp jaunimo ir moterų.

„Kaip tai padaryti? Reikia vystyti technologijas, inovacijas, palengvinti įmonių kreditavimą, grąžinti Europai tradicinę pramonę - metalurgiją, elektroniką, automobilių gamybą ir kitą. Europa vėl turi tapti industriniu regionu, būtina sustabdyti Europos pramonės iškeldinimą į trečiąsias šalis. Tą mes sieksime įgyvendinti savo pirmininkavimo laikotarpiu", - teigia ambasadorius.

Pasak jo, Europos Sąjungos finansinė politika neturi apsiriboti vien bankų gelbėjimu, būtina vykdyti investicijų programas bei būti lankstesniems biudžeto deficitui.

„Tai yra labai jautrus klausimas. Italija nori išlikti fiskalinio stabilumo pakte, ir mes visiškai laikomės 3 proc. biudžeto deficito ribos, tačiau taip pat pasisakome už nedidelį lankstumą toms valstybėms, kurios nori vykdyti struktūrines reformas", - tvirtina S. Taliani De Marchi.

Ambasadoriaus teigimu, Italija visiškai palaiko Lietuvos prisijungimą prie euro zonos kitąmet bei didžiuojasi, kad oficialus sprendimas bus priimtas būtent Italijos pirmininkavimo laikotarpiu.

Paklaustas apie kilusias diskusijas dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos, ambasadorius teigė, jog Italijos pozicija yra vienareikšmė - Didžioji Britanija privalo likti bendrijoje.

Stefano Taliani De Marchio
Norime europietiškos Ukrainos, teritoriškai integralios Ukrainos, bet mes esame iš tų šalių, kurios siekia išsaugoti dialogą su Rusija, kuri taip pat yra Europos valstybė. Nenorime supriešinti Europos ir Rusijos, siekiame turėti stiprią ES ir gerus santykius su Rusija. Ar tai yra sapnas? Pamatysime.
„Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi labai aiškiai pasakė, jog Jungtinė Karalystė privalo likti Europos Sąjungoje. Kaip jau sakiau, turime šiek tiek pasikeisti patys, ES turi tapti praktiškesnė, patrauklesnė ES piliečiams, drąsesnė. Įvykus šiems pokyčiams, manome, jog Didžioji Britanija liks ES nare, kaip ir anksčiau. Ji yra viena svarbiausių valstybių Europoje", - sako ambasadorius.

Pirmininkavimo laikotarpiu Italija yra pasiruošusi priimti naujas sankcijas Rusijai, jeigu to tik reikės. Anot diplomato, tai priklausys nuo tolesnės konflikto eigos bei eskalacijos.

„Ukraina yra strategiškai labai svarbi valstybė Europai, pritarėme pirmam ir antram sankcijų Rusijai paketui, diskutuojame, ar būtina pradėti trečiąją sankcijų bangą. Mes esame pasiruošę apie tai kalbėti, nors dabar ir nėra laikas. Turime palaukti ir įvertinti paliaubas, Maskvos reakciją ir kita. Norime europietiškos Ukrainos, teritoriškai integralios Ukrainos, bet mes esame iš tų šalių, kurios siekia išsaugoti dialogą su Rusija, kuri taip pat yra Europos valstybė. Nenorime supriešinti Europos ir Rusijos, siekiame turėti stiprią ES ir gerus santykius su Rusija. Ar tai yra sapnas? Pamatysime. Tai yra diplomatų darbas. Jei dialogas nepasiseks, mes pasirengę priimti naujas sankcijas ir, daugiau ar mažiau, šaltąjį karą", - teigia Italijos ambasadorius Lietuvoje S. Taliani De Marchi.