Politologo Virgio Valentinavičiaus nuomone, geriausiu atveju reformų pradžia bus rytoj – dar nebuvo nė vieno realaus žingsnio ir visą darbą galima vadinti maišymu toje pačioje sriubos lėkštėje.

Tačiau Seimo narys Tomas Tomilinas tikina, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, ne eina į kultūrinį populizmą, o išlaiko normalios demokratiškos partijos liniją ir nebando pigiai papirkinėti rinkėjų.

– Siūlyčiau koncentruotis į du pagrindinius klausimus – Seimo reputaciją ir darbus (padarytus, nepadarytus ir tuos, kuriuos galbūt teks padaryti). Vyrauja požiūris, kad Seimu nusivilta, jo įvaizdis prastas dėl skandalų ir chaoso. Tačiau naujausia visuomenės apklausa pateikia tokius duomenis: 45 proc. žmonių Seimo darbą vertina blogai, 42 proc. nuo vertinimo susilaikė, o 13 proc. vertina gerai. Tai – gana neblogas reitingas.

K. Masiulis: Nepriklausau tiems, kurie labai griežtai smerkia Seimą, stengiuosi žiūrėti objektyviai. Tikrai buvo ir blogesnių periodų, pavyzdžiui, Algirdo Butkevičiaus laikas, kai nebuvo daromi jokie darbai. Dabartinė situacija geresnė.

Galima palyginti ją ir su 2008–2009 m. krizės periodu, kai bendra visuomenės nuotaika buvo košmariška. Gerai tai prisimenu, buvau pirmą kartą išrinktas. 2008 m. nuvažiavus į Kelmę, ten susirinko sausakimša salė, kuri trypė kojomis, šaukė ir mojavo kumščiais. Gal pusvalandį negalėjau nė žodžio pratarti, galvojau, kad būsiu sudraskytas ir sumuštas.

– Taigi padėtis dabar – daug geresnė?

K. Masiulis: Žinoma, valdyti šalį tada, kai krizės nėra, ir tada, kai ji yra, – skirtingi dalykai.

– Ar tik tuo galima paaiškinti gana neblogą šio Seimo reputaciją?

V. Valentinavičius: Varžybos, kuris Seimas buvo pats blogiausias, labai įtemptos, pretendentų labai daug. Krizės pradžioje Seimui buvo daužomi langai.

– Katastrofa šiandien neįvyko?

V. Valentinavičius: Neįvyko, bet, vertindami dabartinį Seimo darbą ir reputaciją, turime žiūrėti, kokia buvo Seimo reputacija ir lūkesčiai buvo jam pradedant dirbti, ir kokie yra dabar. Būtų neteisinga sakyti, kad šis Seimas per pirmuosius metus pasitaisė savo reputaciją.

Yra nusivylimo ir tam tikrų lūkesčių išdavystė. Tai atsispindi ne tik Seimo, bet ir Valstiečių ir žaliųjų partijos reitinguose. Reitingai nuosaikiai krinta, nors pastaruoju metu jau stabilizavosi. Prieš rinkimus pažadų, kad „valstiečiai“ bus tikra pirma kairioji partija, buvo kalnai. Štai Tomas Tomilinas yra toks, kaip kitados būdavo socialdemokratų Algirdas Sysas, – vienintelis likęs tikras socialistas, nes partija nuėjo neoliberalizmo keliu.

T. Tomilinas: A. Sysas buvo vienas, dabar mes su juo kartu, jau geriau. Pradedu nuo pajuokavimo. Viskas nėra taip, kaip piešia oponentai ir kritikai. Taip, yra pasukimas centro link, yra ne visai išsipildžiusių lūkesčių. Tačiau, pavyzdžiui, beveik metus mums kalė, kad nedidiname pensijų, nevykdome pažado. Ir įvykdėme.

– Kėlėte pensijas du kartus?

T. Tomilinas: Sausio 1 d. bus 60 eurų. Taip, šiek tiek pavėlavome, bet faktas įvyko.

– 60 eurų pensininkui – daug.

T. Tomilinas: Kalbu apie vidurkį. Aš turiu priekaištų ne tik Seimo darbui, bet ir Seimo kritikams, komentatoriams. Dažniausiai jie komentuoja bendrą nuotaiką žiniasklaidoje, kitų komentatorių pasisakymus. Tačiau galiu daug papasakoti apie darbo turinį. Reputacija stabilizavosi. Mes neiname į kultūrinį populizmą. Mes išlaikome normalios demokratiškos partijos liniją ir nebandome pigiai papirkinėti rinkėjų. O mūsų reitingas yra aukštas.

V. Valentinavičius: „Naisių partijos“ atstovo tvirtinimas, kad neinama į kultūrinį populizmą, skamba labai abejotinai. T. Tomilino minėtus pensijų pakėlimus jau seniai suvalgė infliacija.

Girtis tuo, kad kažkiek pinigų skiriama žmonėms, kai tie pinigai surenkami iš augančių kainų ir didesnio PVM, gana paviršutiniška. Kitas dalykas yra pats pensijų pakėlimas. Nes mažos pensijos keliamos mažiau nei didelės pensijos. Ir tai ne mažina socialinę atskirtį, o ją didina.

T. Tomilinas: Turiu sureaguoti, nes apie pensijų sistemą nežinote nieko. Pensijų sistema yra draudiminė forma. Pasidomėkite, kas yra „Sodra“, kaip ji formuojasi, kas yra bazinė pensija. Noriu pasakyti, kad mes kėlėme bazinę pensiją. Tai reiškia, kad, kai keli bazinę pensiją, pensijos kyla visiems ir mažos pensijos kyla daugiausia.

– Šis Seimas turi keturias apkaltas. Galima palyginti jį su ankstesniais. Pavyzdžiui, kažkada buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas buvo nufilmuotas duodantis pinigų vienam Kauno apskrities pareigūnui. Tada jis tiesiog atsistatydino. Petras Gražulis prieš dešimt metų apkaltino prezidentą Valdą Adamkų esant KGB agentu. Buvo nubaustas taip, kad turėjo praleisti penkis posėdžius. Viktoras Uspaskichas buvo apkaltintas, kad yra nuplagijavęs diplomą. Jam taip pat pavyko išsisukti. Tokių skandalų dabar nėra, taigi ir dabartinis Seimas visai neatrodo baisiai.

K. Masiulis: Galima taip sakyti, bet visgi žmonės vertina kitaip. 45 proc. vertinimų yra neigiami. Lūkesčiai buvo nukreipti į augimą. Ko Lietuvos žmonės norėtų iš valdžios? Kad Lietuva kiek galima greičiau taptų tokia, kaip Vokietija. Tam reikia didelių augimo tempų.

Pažiūrėkime į kitas valstybes. Naujausiais „Eurostat“ duomenimis, Rumunija šiemet augs 9 proc., Latvija – 6 proc., Lietuva – 3,5 proc. Jei augsime tokiais tempais, viskas vyks labai lėtai. Džiūgaujame ir klykaujame, kad „Continental“ priims kelis šimtus ar tūkstantį darbuotojų. Rumunijoje „Continental“ sukurs 20 tūkst. darbo vietų. Tai nesulyginami dalykai.

– Tačiau šiais metais 19 proc. išaugo eksportas.

K. Masiulis: Bet Lietuvos ūkio augimas – tik 3,5 proc. Europoje mes esame tarp atsiliekančių.

– Ką konkrečiai Seimas nuveikė, kad augtų ekonomika?

T. Tomilinas: Iš tokių žmonių, kaip Andrius Kubilius, 20 metų girdėjome, kad reikia tik augimo ir viskas bus gerai. Tačiau problema yra ne tik augimo lūkestis, bet ir skatinimas, perskirstymas. Perskirstymas yra tragiškas, struktūrinės atskirties problemos egzistuoja 20 metų, pagaliau pradėjome jas spręsti. Tai labai sunkus uždavinys.

Viskas daug sudėtingiau. Augant BVP, didėja praraja ir tai yra šios valstybės tragedija. Minimalios algos didinimas yra vienas dalykas. Trišalėje taryboje susitarėme, kad augant vidutinei algai, visada didės MMA. Tai fundamentalus trišalio dialogo principas, kurį nuo pirmos dienos skatinau Seime.

V. Valentinavičius: Čia T. Tomilinas kalba tai, ką kalbėjo prieš rinkimus. Gerai, kad jis tai prisimena. Tačiau su kai kuo tenka nesutikti. Sakote, kad pradėjote šį procesą. Man atrodo, kad geriausiu atveju pradžia bus rytoj. Dar nebuvo nė vieno realaus žingsnio.

T. Tomilinas: MMA nustatoma vyriausybės nutarimu. O trišalis principas patvirtintas įstatymu.

V. Valentinavičius: Kai pasakysite, kad papildomai apmokestinate verslą tam, kad jis galiausiai imtų dalytis pinigais su žmonėmis, pamatysiu pirmą realų žingsnį. Visa kita – maišymas toje pačioje sriubos lėkštėje.

K. Masiulis: Manyčiau, kad tam tikrų teigiamų ženklų yra. Matau porą gerai dirbančių ministrų, pavyzdžiui, susisiekimo ir aplinkosaugos. Jie atneša reformų ir jos gana rimtos. Tačiau jei pažvelgsime į teisingumo sritį, matysime, kad teismai, kaip truko, taip ir trunka dešimtmečius. Kalbant apie sveikatos apsaugos sistemą, greitai centrinėse ligoninėse nebeturėsime medikų.

– Bet tai labai senos problemos. Ar galime jas sieti su dabartiniu Seimu?

K. Masiulis: Tačiau jis atėjo su didelių ir greitų reformų pažadais. Metai jau prašvilpė. Taip prašvilps ir dar treji metai. Tai ir bus vien pažadai.