Premjeras darbe nepasirodė nuo lapkričio 20 dienos.

Pasirašymo ceremonijoje dalyvavo premjeras Saulius Skvernelis, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius bei keturių šios šakos profesinių sąjungų vadovai.

Buvo pasirašoma pakoreguota 2017 metų Lietuvos švietimo ir mokslo šakos darbuotojų kolektyvinė sutartis.

Pasirašoma praktiškai tokia pati sutartis, dėl kurios sutarta liepą. Tik aukštųjų mokyklų atstovai sutiko prie jų reikalavimo kasmet darbo užmokestį didinti 10 proc. pridėti datą – nuo rugsėjo 1-osios.

Premjeras po sutarties pasirašymo džiaugėsi, kad pasirinktas dialogo kelias.

„Noriu padėkoti profesinėms sąjungoms už socialinę partnerystę. Džiaugiuosi, kad pasirinktinas dialogo kelias. Suprantame situaciją, kad lūkesčiai labai dideli. Tačiau kalbantis ir ieškant dialogo galima visko pasiekti. Noriu akcentuoti, kad tai, kas pasirašyta dabar, ir sutartys, kurios buvo pasirašytos, jos yra įgyvendinamos“, – Vyriausybėje pirmadienį sakė premjeras.

„Ypatingai džiugu pasakyti, kad ikimokyklinio ugdymo specialistų laukia kitais metais per keletą etapų praktiškai apie 30 procentų atlyginimo kėlimas. Didės mokytojų, dėstytojų atlyginimas 10 procentų. Noriu tik pabrėžti, kad per 3 metus aukštųjų mokyklų dėstytojų atlyginimas augs iš viso 50 procentų“, – tikino ministras pirmininkas.

Ministras A. Monkevičius teigė, kad per savaitgalį buvo atliktas svarbus darbas ir reikalingas lėšas pavyko atrasti.

„Mes per savaitgalį iki šio ryto, sugebėjome išspręsti šiuos klausimus. Pasirašyta sutartis bus ir pagrindas šiandien Vyriausybėje svarstant biudžetą. Jau jokių abejonių nėra, kad tie sprendimai bus patvirtinti ir perduoti Seimui“, – kalbėjo ministras.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) vadovas Egidijus Milešinas džiaugėsi, kad šia sutartimi prasideda savaitė.

„Svarbiausia, kad yra pasirašyta kolketyvinė sutartis, tai reiškia, kad pažadai virto tikrais įsipareigojimais. Tikiuosi tolimesnio bendradarbiavimo ir kad viskas bus įgyvendinama“, – sakė E. Milešinas. Užsimindamas, kad bendradarbiavimo tikisi ir ateityje, nes šiuo metu ypač trūksta stabilumo.

Praėjusią savaitę dalis mokytojų ir aukštųjų mokyklų darbuotojų surengė dviejų valandų įspėjamąjį streiką.

Mat liepą suderėjus dėl pataisytos kolektyvinės sutarties, pagal kurią 2020 metų biudžete švietimui buvo numatyta papildomai skirti 117 mln. eurų, tebuvo suplanuota kiek daugiau nei 55 mln. eurų.

Iškilo daug klausimų

Per tą laiką, kol premjeras turėjo laikiną nedarbingumą, kilo ne vienas klausimas, į kurį premjerui teks atsakyti. Po sutarties pasirašymo premjeras sakė, kad viską pakomentuos tik po šiandieninio Vyriauysbės posėdžio.

Prezidentas Gitanas Nausėda jau pareiškė, kad nepasitiki į ne vieną skandalingą istoriją įsivėlusiu susisiekimo ministro Jaroslavu Narkevičiumi. Pats ministras nesitraukia, sako, kad dar kalbėsis su valdančiaisiais ir premjeru.

Teks atsakyti į žiniasklaidos klausimus dėl prie paties premjero namų esančios gatvės asfaltavimo, kuriai lėšų skyrė pati Vyriausybė. Premjero atstovai pareiškė, kad jei premjeras būtų žinojęs, kad lėšos skiriamos konkrečiai jo gatvės remontui, nuo balsavimo jis būtų nusišalinęs.