Pataisas iš Seimo tribūnos pristatė Seimo valstietė Guoda Burokienė.

„Tikrai nenorim nieko per daug keisti, tiesiog pamąstymui, galbūt pozicija pagalvos, bus dėmesingesnė, neatmetinės, net jei ne tas žmogus pateikia“, – taip kalbėjo ji.

Valstiečiai, pasak politikės, siūlo, kad žmogus, atsiradus finansinio nemokumo situacijai, galėtų sustabdyti pensijos kaupimą II pakopoje iki tol, kol situacija pasitaisys.

Taip pat siūloma leisti atsiimti fonde sukauptas lėšas jau išėjus į pensiją ir leisti pasirinkti lėšų atsiėmimo būdą.

„Ar visas iš karto, ar po truputėlį, ar kažkokias išmokas periodines imti“, – vardijo G. Burokienė.

Burokienė: leiskime pensininkams keliauti

Jos įsitikinimu, pats žmogus turi galėti pasirinkti, kur sukauptas lėšas išleisti.

„Galbūt jo gyvenimo svajonė yra išvažiuoti į pasaulinę kelionę ir jis norėtų tuos pinigus vienu metu išsiimti, ir išnaudoti juos. Taigi, žmogus planuoja gyvenimą, žino, ko nori, ta leiskim žmogui rinktis“, – kalbėjo parlamentarė.

Atstovė iš opozicijos, demokratė Laimė Nagienė išreiškė nuogąstavimą dėl to, ar reikėtų žmogui leisti, išėjus į pensiją, išsiimti visas sukauptas lėšas ir nenustatyti jokios išsiimamų pinigų ribos.

„Išleisti, tai aš labai greitai išleisiu tuos pinigus, o po to eisiu į soc. paramos skyrių. Jeigu yra tikslas kaupimo išlikęs tas pats, jūs paliekate valstybės prisidėjimą <...>, valstybė irgi davė ir leidžiate pasiimti iš karto visus pinigus neribojant sumos“, – kalbėjo L. Nagienė.

G. Burokienė teigė, kad apie tai būtų galima diskutuoti ir nusimatyti kokią nors išsiimamų pinigų ribą.

„Iš kitos pusės, jeigu aš 30 metų kaupiau be valstybės paramos, sakykime, ar su valstybės parama, sukaupiau 30 tūkst. ir aš dabar noriu du metus pakeliauti ir paskui gyvensiu ramiai, tai kodėl dabar žmogui negalima leisti rinktis? Jūs man pasakykit. Žmogus gi planuoja, ką jis darys. Žinom ir tokių situacijų, kad jis išeina į pensiją ir kitą dieną jau važiuoja į kapus“, – dėstė parlamentarė.

Mitalas: tai žaidimas su valstybės pinigais

Panašius nuogąstavimus kaip ir L. Nagienė išsakė ir valdančiosios Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas ir atkreipė dėmesį, kad kaupiantieji, priėmus siūlomas pataisas, su valstybės skirta paskata galėtų elgtis kaip nori.

„Jūs savo projekte siūlote, kad dalyvis pensijų įmokų pervedimą turi teisę sustabdyti neribotą kiekį kartų ir dar lengvai išsiimti tuos pinigus, ką yra sukaupęs. Kitaip tariant, jis gali kaip nori elgtis su valstybės duodama paskata, kaupti II pensijų pakopoje, kas yra ne pensijos kaupimas, bet tiesiog žaidimas su ne tik savo, bet ir valstybės pinigais. Ar jūs turit bent menkiausią supratimą, kaip ta sistema veiks?“ – klausė jis.

Vytautas Mitalas

G. Burokienė, pabrėždama, kad yra apsidraudusi, pareiškė, kad supratimą turi ir teigė stebinti, kas vyksta kitose Europos šalyse.

„Jeigu man šiuo metu yra piniginė krizė, aš neturiu iš ko mokėti. Neturiu darbo, susirgau, galų gale kažkas atsitiko, taip, vau, visokių dalykų būna, bet aš galiu sustabdyti tokiu atveju ir kam tada žaisti tuos žaidimus. Juo labiau, kad valstybės pinigai yra lygiai taip pat sunešti mano pinigai“, – tęsė ji.

Į diskusiją įsijungė ir premjerė Ingrida Šimonytė. Ji sutiko, kad žmonėms norisi pakeliauti, bet esą kai „prispaudžia bėdos, ranka vis tiek yra ištiesta į valstybės socialinę paramą ir tikimasi, kad valstybė įjungs savo socialinės paramos mechanizmus, ir kažkaip padės senatvėje susimokėti komunalines sąskaitas, ir nemirti iš bado“.

Ji taip pat kvestionavo siūlymą leisti išsiimti visas pensijų fonde sukauptas lėšas, svarstė, kad, tai įteisinus, išsiimti norėtų absoliuti dauguma, kas esą reikštų, jog II pakopa negalėtų funkcionuoti.

Šimonytė: kodėl nesiūlote tiesiog uždaryti II pakopos?

„Kodėl jūs nesiūlote tiesiog jos uždaryti?“ – klausė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

G. Burokienė teigė nemananti, kad II pakopa – blogas sprendimas.

„Galbūt reikėtų galvoti ir tobulinti ją. Bet vis dėlto mes, kai dirbam ir atsidedam pinigus, kažkam taupom, planuojam savo biudžetą. Aš noriu tikėti, kad [žmogus] išėjęs į pensiją lygiai taip pat planuos savo biudžetą“, – kalbėjo valstietė ir pažymėjo, kad žmonės, išsiimdami lėšas iš karto, bent du ar tris metus galėtų gyventi kokybiškai.

Seimo konservatorius, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė atkreipė dėmesį, kad būtent valstiečių balsais ir buvo priimta dabartinė pensijų kaupimo II pakopoje tvarka, kurią dabar užsimota „griauti“.

Sistemai, pasak jo, svarbu stabilumas, reikėtų mažiau blaškymosi. M. Lingė ragino sulaukti Konstitucinio Teismo sprendimo, į kurį dėl esamos pensijų kaupimo tvarkos yra pasikreipę opozicionieriai.

Mindaugas Lingė

Be to, Seimo narys pažymėjo, kad greitu metu pasiūlymus, kaip koreguoti kaupimą II pakopoje, pristatys ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Atmesta be galimybės tobulinti

Už šias G. Burokienės pristatytas Pensijų kaupimo pataisas balsavo 32 parlamentarai, prieš buvo 26, 27 balsuodami susilaikė.

Palaikymą pataisoms išreiškė opozicionieriai ir Seimo mažumos atstovai, valdantieji balsavo prieš arba susilaikė.

Pataisos atmestos be galimybės tobulinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)