Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė Delfi TV laidoje „Iš esmės“ sakė, kad vaiko būklė gerėja.

„Mano žiniomis, mergaitės būklė gerėja, mergaitė sveiksta, aišku, turbūt anksti daryti galutines išvadas, bet noriu padėkoti medikams už titaniškas pastangas, kurie padėjo mergaitei užsikabinti už gyvenimo“, – Delfi laidoje sako ministrė.

TV3 laidoje „Prieš srovę“ pirmąkart prabilo įtariamosios moters mama ir parodė paskutines žinutes, kurias gavo iš savo dukros, kai jau įvyko nelaimė.

„Ji tiesiog parašė paskutinę žinutę, kad negali kalbėti. Jai, matyt, buvo labai blogai, paskui jai skambinau, vėl rašiau, nebeatrašė. Paskui sužinojau, kad pareigūnai atėmė telefoną“, – laidoje „Prieš srovę“ sakė močiutė.

Moteris parodė žinutes, kurias gavo iš dukros. Moteris laikosi vienintelės versijos – jeigu mažylę kažkas sužalojo, tai tik ne jos dukra.

Žinutės, kaip informavo moteris, buvo gana fragmentiškos.

„Kad kažkas nutiko blogo. Kad net žodžių neturi...“, – pasakojo močiutė ir sako, kad tuo metu dar aiškiai nesuprato nei kas nutiko, nei kas galėjo būti kaltas. Paskutinėse žinutėse moteris informavo, kad mergytei bus atliekama operacija, o ji laukia už operacinės durų.

Įtariamos moters mama sako, kad naująjį dukros draugą matė vos kelis kartus ir tikina, kad susidraugavusi su naujuoju draugu jos dukra tapo uždaresnė.

„Kai ji su juo susidėjo, ji pasikeitė, pasidarė uždaresnė“, – tikina moteris ir priduria, kad apie naująjį dukros draugą girdėjo daug blogo.

„Blogos žinios apie jį sklinda, kad narkomanas, platintojas... Jis neturėjo darbo, bet turėjo gerą mašiną, butą“, – laidoje pasakojo močiutė.

Apie savo dukrą moteris atsiliepia tik gerais žodžiais ir tikina, kad nesupranta, kas galėjo nutikti.

„Aš žinojau, kad ji (moters dukra) nepadarys jokios kvailystės, pasitikėjau ja. Ji toks žmogus geras, sutiktumėte ir pamatytumėte, kokios gerumo ji žmogus“, – laidoje pasakojo močiutė.

„Nuo šių minčių jau trečią savaitę negaliu miegoti, pasimatyti su dukra man neleidžia, o tyrėjai nieko nesako“, – sako moteris TV3 laidoje „Prieš srovę“ .

„Kyla įtarimas, ar nebus pats prikišęs nagus. Jis verčia visą kaltę ant jos. Aš galvoju, kad jis bus prikišęs nagus. Manęs kitaip niekas neįtikins“, – laidoje pasakojo močiutė.

Delfi primena, kad dėl Raseiniuose sumuštos dvejų metų mergaitės socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė subūrė specialią tyrimo grupę.

Ji aiškinsis, kokios paslaugos buvo ar nebuvo prieinamos ir teikiamos šeimai. „Jeigu atsiras bent menkiausias dalykas algoritme, kurį pastebės tyrėjai, tyrumo grupė, nedelsiant tą padarysime. Pradžioje reikia įsivertinti situaciją“, – LRT radijui sakė politikė.

Policija Raseiniuose dėl dvejų metų mergaitės galimo sunkaus sveikatos sutrikdymo buvo sulaikiusi jos 19-metę mamą ir šios 22 metų draugą.

Policija anksčiau nebuvo gavusi pranešimų apie smurtą šeimoje. Abu asmenys anksčiau nebuvo teisti. Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmai tenkino prokuratūros prašymą ir leido suimti šiuos du įtariamuosius. 19-metė motina suimta vienam mėnesiui, jos draugas – dviem mėnesiams.

Ministrė pabrėžė buvusi sukrėsta žinių dėl incidento Raseiniuose, incidentą vadino sunkia ir skaudžia realybe. „Turime suprasti, kad jokia sistema, net ir labai gerai finansuota, neužtikrina, kad neatsiranda pavienių nusikaltėlių, kurie randa būdą, kaip brutaliai pasikėsinti į vaiką“, – sakė M. Navickienė.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas sunkiai sužalojo ar susargdino mažametį, numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dvylikos metų.

Sureagavo ir premjerė

Premjerė Ingrida Šimonytė, reaguodama į tragediją Raseiniuose, kai šventiniu laikotarpiu buvo žiauriai sumušta dviejų metų mergaitė, apgailestauja, kad niekada nėra įmanoma 100 proc. užkirsti kelio tokiems nusikaltimams. Visgi, pasak jos, institucijos savo darbą dirba, galimas rizikas nustato ir apsaugo absoliučią daugumą vaikų nuo panašių nelaimių.

„Aš matyčiau būtinybę pabrėžti, kad ir koks skaudus įvykis iš tikrųjų tai būtų ir tikrai nuo Matuko tragedijos tokio žiaurumo atvejo nėra buvę, bet, deja, negalime pasakyti, kad tokių atvejų nėra buvę apskritai. Tam ir buvo priimti ir specialūs įstatymai, ir pakeista visa socialinės pagalbos šeimoms tvarka“, – LRT radijui teigė I. Šimonytė.

„Ir, žinoma, kad niekada negali būti 100 proc. apsaugotas jokioje visuomenėje, kad joje nevyks nusikaltimai, kad ir kokie skaudūs jie bebūtų, ar tiesiog bus vien tik geros naujienos. Ir tokių atvejų vis tik atsitinka“, – pridūrė ji.

Visgi premjerė atkreipia dėmesį, kad 80 vaikų šventinio savaitgalio metu buvo suteikta saugi aplinka, jie buvo apsaugoti nuo galimų grėsmių.

Šių metų gruodžio 26 dieną Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Raseinių rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Kalėdų dieną 2 metų mergaitė dėl kūno sužalojimų iš Raseinių ligoninės buvo atvežta į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikas.

Nustačius, kad prieš mažametę galėjo būti smurtauta, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šiaulių apylinkės teismas leido suimti dvimetės sumušimu įtariamą motiną ir jos sugyventinį. Motinai teismo sprendimu skirtas vieno mėnesio suėmimas, jos draugas suimtas dviem mėnesiams.

Šiuo metu tiriamos visos galimos įvykio versijos, atliekami ikiteisminio tyrimo procesiniai veiksmai. Baudžiamasis kodeksas tam, kas sunkiai sužalojo ar susargdino mažametį, numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dvylikos metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją