Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiamais duomenimis, trečiadienį balsavo 36 tūkst. 827 rinkėjai, t.y. 1,48 proc. nuo visų rinkėjų. Iš jų 29 tūkst. 852 rinkėjai balsavo iš anksto savivaldybėse, o 6 tūkst. 975 rinkėjai – specialiuose paštuose.

Tuo tarpu per 2012 metų rinkimus per pirmąją išankstinio balsavimo dieną savo valią pareiškė 26 tūkst. 816 arba 1,04 proc. rinkėjų: per 19 tūkst. savivaldybėse iš anksto ir apie 7 tūkst. specialiuose paštuose.

„Matome, kad aktyvumas tikrai išaugęs, ir šiandien rinkėjai aktyviai balsuoja, dalyvauja, kiek teko kalbėti su savivaldybėmis, ir jaunimo labai daug ateina balsuoti, rinkėjai aktyviai naudojasi savo teise rinkti“, – BNS sakė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

Išankstiniame balsavime praėjusį trečiadienį aktyviausi rinkėjai buvo Centro–Žaliakalnio apygardoje Kaune (2,55 proc.), sostinės Senamiesčio apygardoje (2,47 proc.), Lazdijų–Druskininkų apygardoje (2,31 proc.). Mažiausias aktyvumas išankstiniame balsavime per pirmąją dieną buvo Medininkų (0,44 proc.) ir Šalčininkų-Vilniaus (0,75 proc.) apygardose.

Balsavimas iš anksto prasidėjo trečiadienį ir tęsis iki ketvirtadienio 20 val., jis vyksta visų šalies savivaldybių patalpose. Balsuoti iš anksto gali visi rinkėjai, kurie rinkimų dieną neturi galimybės atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę.

Trečiadienį prasidėjęs balsavimas specialiuose paštuose, jis baigsis penktadienį. Čia balsuoja esantieji sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ar globos įstaigose arba atliekantieji karo tarnybą, taip pat esantieji sulaikymo ir įkalinimo įstaigose.

Taip pat ketvirtadienį prasidėjo ir iki šeštadienio truks balsavimas namuose, čia balsuoti gali neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, taip pat sulaukę 70 metų ir vyresni, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę.

Rinkimų dieną sekmadienį balsavimas rinkimų apylinkėse prasidės 7 ir baigsis 20 valandą.

Iš viso rinkimų biuletenyje daugiamandatėje apygardoje yra 14 sąrašų. Dvylika partijų savarankiškai dalyvaus rinkimuose, o keturios yra sudariusios dvi koalicijas.

Kad patektų į Seimą, partija turi surinkti ne mažiau kaip 5 proc. rinkėjų balsų, koalicijai barjeras yra aukštesnis – 7 procentai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)