Tiek, kiek yra pabrangę dabar, kai kurios maisto prekės nebrango jau apie dešimtmetį.

„Stebime mums tokį gana pamirštą ir neįprastą reiškinį. Daugelio maistinių žaliavų, pavyzdžiui, kviečių, kukurūzų, sojų pupelių kainos yra pakilusios į aukščiausią lygį beveik per dešimtmetį“, – Info dienai sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Paukštienos ir kiaulienos kainos Lietuvoje didės maždaug trečdaliu. Tačiau augant energetikos kaštams, gali brangi ir daugiau.

„Pradžiuginti, kad kainos nekils tikrai negalime“, – teigė Paukštininkystės asociacijos vadovas Vytautas Tėvelis.

Paukštienos kaina kyla labiausiai dėl to, kad nuo pandemijos pradžios ji krito iki trečdalio, nutrūkus jos eksportui.

„Dėl to atsirado paukštienos staigus perteklius, kurį reikėjo šaldyti ir kažkur išlaikyti, arba bandyti jį išleisti žemomis kainomis. Tos kainos buvo nukritę iki nuostolingų lygių. Didelės paukštienos gamybos įmonės patyrė iki 10 milijonų eurų nuostolių“, – sakė mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius.

Kiaulienos kaina Lietuvoje labiausiai priklauso nuo jos augimo užsienyje. Nes bent pusė pas mus suvartojamos kiaulienos tenka išsivežti. Mėsos kainą didina ir restoranų bei kavinių atvėrimas.

„Restoranuose suvartojama daugiau nei namuose, jie nuperka daugiau. Tai ir kelia tą spaudimą, paklausos didėjimą. Ir jeigu dar labiau atsivers, natūraliai tos kainos kils“, – tikino Paukštininkystės asociacijos vadovas V. Tėvelis.

Anot ekonomisto, maisto kainas didina ir augančios išlaidos maisto pakuotėms, transportavimui. O Lietuvoje, kur atlyginimai augo net per pandemiją, brangs ne tik maisto, bet ir dauguma kitų prekių. Tad baimės dėl infliacijos gali būti pagrįstos.

Patys prekybininkai apie kainų augimą kalba nenoriai, nes tai nepatinka pirkėjams. Todėl dažnai pasirenkamas kitas kelias – vietoje kainos didinamo yra mažinama porcija.

Tačiau priešingai gamintojų viltims kainos didinamas pro pirkėjų akis nepraslysta.

„Pavyzdžiui, kad ir sviestas – parduoda po 175, 180 gramų, juk ne 200 gramų“, – sakė viena vilnietė.

Kita kalbėjo, jog gal dėl to, kad pirkėjai nepajustų, prekės mažinamos apie 20 gramų.

„Bet po to vis vien pakelia tą kainą, nors ir pakuotė mažesnė“, – kalbėjo moteris.

Info dienos kalbinti žmonės sako, kad būtų gerai, jei etiketėje būtų vien tik kilogramo ar litro kaina.

Kad toks būdas slėpti kainos augimą galiausiai tik erzins vartotojus, sako ir ekonomistas.

„Jeigu vartotojai pastebi, kad buvo sumažintas pakuotės dydis, tai gali suerzinti dar labiau, toks paslėptas būdas išvengti kainos kėlimo, nei pats jos kėlimas“, – tikino ekonomistas N. Mačiulis.

Kad penkių svarbiausių kategorijų: mėsos, pieno, grūdų, daržovių bei cukraus kainos auga visus metus pranešė Jungtinės Tautos.

Šių kategorijų kainų pasaulinis indeksas šiemet beveik 40 procentų didesnis nei pernai.