Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) teigimu, ši data pasirinkta, nes birželio 5–ąją baigėsi pradinukų mokslo metai.

Išmokos tėvams, prižiūrintiems darželinukus, priešmokyklinukus ir specialiąsias mokyklas lankančius mokinius su negalia, nebebus mokamos nuo įstatymo pataisos įsigaliojimo. Ji pradės galioti kitą dieną po prezidento pasirašymo.

Anot SADM, šiuo metu ekstremali situacija ir karantinas dar tęsiasi, bet apribojimų veikti darželiams ar mokykloms nebėra, todėl ligos išmokų mokėjimas už nesergančius vaikus nebebus tęsiamas.

Vaikui susirgus galioja įprastos įstatymo nuostatos, pagal kurias tėvai, globėjai ar dirbantys seneliai gali slaugyti vaiką iki 14 kalendorinių dienų ir gauti ligos išmoką, kuris siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Išmokas gaunančių sumažėjo per pusę

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Malgožata Kozič Delfi perdavė, kad tokių išmokų skaičiai nuosekliai mažėti ėmė tada, kai buvo atverti darželiai.

„Karantino metu užsidarius ugdymo įstaigoms daug tėvų kreipėsi į gydytojus dėl nedarbingumo pažymėjimų išdavimo ir į „Sodrą“ dėl ligos išmokos skyrimo, kad galėtų namuose prižiūrėti vaikus. Primename, kad nedarbingumo pažymėjimai slaugai buvo išduodami tėvams, seneliams, globėjams, prižiūrintiems darželinukus, priešmokyklinukus, pradinukus ir vaikus su negalia iki 21 m.

Daugiausiai gyventojų šias išmokas gavo balandžio mėnesį – kiekvieną savaitę galiojančius nedarbingumo pažymėjimus turėjo 57 – 60 tūkst. žmonių. Svarbu, kad vieni tėvai kreipdavosi nedarbingumo pažymėjimo, kiti grįždavo į darbą, tad šis skaičius svyruoja“, – atsakymuose Delfi rašė „Sodros“ atstovė.

Jos teigimu, pirmąją birželio savaitę tokias išmokas pasiekė apie 30 tūkst. tėvų.

„Gegužę išmokas gaunančių tėvų skaičius ėmė nuosekliai mažėti, o pirmą birželio savaitę siekia apie 27 tūkst. Tikėtina, kad sumažėjimą lėmė tai, jog vėl atnaujinus darželių ir mokyklų veiklą nemaža dalis tėvų grįžo į darbą“, – rašoma „Sodros“ komentare.

M. Kozič teigimu, pergudrauti šios sistemos taip pat nepavyktų.

„Jeigu darbuotojas turėdamas dar galiojantį nedarbingumo pažymėjimą grįžta į darbą, darbdavys pateikia „Sodrai“ informaciją apie tai. Nedarbingumo laikotarpis nutrūksta bei ligos išmokos baigiamos mokėti nuo tos dienos, kai žmogus sugrįžta į darbą“, – Delfi atsiųstuose atsakymuose rašo „Sodros“ atstovė.

Dėl epideminės situacijos „Sodra“ iš viso išmokėjo jau 88 mln. eurų ligos išmokų.

Ligos išmoką darželinukus ir pradinukus prižiūrintys tėvai galėjo gauti viso karantino laikotarpiu, nuo kovo 16 dienos.