Primename, kad prieš Seimo rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) savo programoje žadėjo siekti lankstesnės mokestinės sistemos šeimoms, kad gyventojo pajamų mokesčio dydis būtų siejamas su vaikų skaičiumi.

Be to, žadėta įvesti vienodo dydžio paramą – vaiko pinigus: „Priklausomai nuo valstybės finansinių galimybių, 2018 m. realu planuoti 60 Eur kiekvienam vaikui kas mėnesį valstybės skiriamą jokiomis sąlygomis nesusaistytą išmoką.“

Dabartiniai valdantieji rinkėjams žadėjo didinti neapmokestinamų pajamų dydį (NPD) šeimoms, auginančioms du ir daugiau vaikų, subsidijuoti būsto paskolos palūkanas arba nuomą.

Tačiau Vyriausybės ketinimai nė iš tolo neprimena buvusių pažadų. Rugpjūčio pradžioje premjeras ir finansų ministras pristatė planus, kuriuos įgyvendinus būtų panaikinta dabartinė mokesčio lengvata vaikus auginantiems darbuotojams, o išmoka už kiekvieną vaiką būtų dvigubai mažesnė – 30 Eur.

Politikos užkulisiuose kalbama, kad LVŽS lyderiui Ramūnui Karbauskiui vaiko pinigų tema yra gera proga priminti S. Skverneliui, kad jis yra deleguotas partijos ir turi atsižvelgti į jos poziciją.

Kodėl vieni vaikai pigesni už kitus?

Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas neslėpė, kad jo vadovaujama partija nesutinka su Vyriausybės pozicija:

„Savo pasiūlymus esame išdėstę – tiek dėl vienam vaikui skiriamos sumos, tiek dėl pačių principų. Labiausiai neramina principas, kad išmokos dydis diferencijuojamas. Kažkaip keistai vaikai traktuojami – vieni pigesni, kiti brangesni. Nesuprantamas dalykas, kad išmoka jiems svyruos nuo 30 Eur iki 75 Eur.

Kitas dalykas – pajamų traktavimas. Jis prieštarauja mūsų skatinamam socialinių sluoksnių solidarumo principui.“
Gintautas Paluckas

Politiko teigimu, panaikinus ir papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD), kaip siūlo Vyriausybė, ypač nukentėtų daugiausia mokesčių sumokanti vidurinioji klasė, kuri iš permainų nieko negautų. O tai mažintų jos paskatas mokėti mokesčius.

„Mes siūlome šias problemas spręsti vienu ypu. T. y. įvesti universalią išmoką, nepriklausančią nuo šeimos pajamų. Tai būtų normalus dalykas, paplitęs Europoje ir Skandinavijoje. Taip pat siūlome didinti išmoką, kad ji realiai pasijustų. Pvz., nustatyti kad ji būtų valstybės remiamų pajamų dydžio arba grubiai apie 100 Eur – tai jau būtų nemenka parama.

Be to, reikėtų ir toliau palikti PNPD ir taip skatinti dirbančius žmones, viduriniąją klasę ir toliau tai daryti, padidinti jų tą mokestinę moralę“, – vardijo G. Paluckas.

Paklaustas, kokia bus partijos ir jos frakcijos Seime pozicija, jei Vyriausybė laikysis jau paskelbtų planų ir teiks atitinkamus įstatymų projektus, socialdemokratas neatmetė, kad prireikus gali būti balsuojama prieš juos:

„Pirmiausia teiksime savo siūlymus. Mėginame ieškoti konstruktyvaus kelio. Jeigu niekas nereaguos ir nepavyks įtikinti LVŽS, kad toks kelias geresnis, tada spręsime ką daryti – palaikyti ar nepalaikyti atskirus įstatymų straipsnius. Manome, kad tai, kas pasiūlyta, turi labai daug trūkumų, kuriuos ir norime panaikinti.“

G. Paluckas neslėpė, kad norint įgyvendinti socialdemokratų pasiūlymus dėl vaiko pinigų ir lengvatų dirbantiems tėvams, iš valstybės prireiktų papildomai apie 500 mln. Eur.

„Bet tai nereiškia, kad būtent tiek pinigų reikės surasti naujai. Vaiko pinigai kaip tokie jau egzistavo – jie jau yra, jie buvo numatyti. Dalis lėšų galėtų būti skirtos iš surenkamo biudžeto perviršio. Kaip dar vieną finansavimo šaltinį siūlėme svarstyti apie progresinį mokesčio tarifą, kuris būtų taikomas pajamoms, viršijančioms beveik 1700 Eur.

Bet apie tai diskusija apskritai neįsisuko, nes dėl to prieštarauja kategoriškai valstiečiai žalieji. Čia yra bendras lėšų poreikis. Kita vertus, tie pinigai gyventojų būtų išleidžiami ir kitų mokesčių pavidalu grįžta į biudžetą. Taigi reikia skaičiuoti ne tik išlaidas, bet ir pajamas iš papildomai surinktų mokesčių“, – komentavo socialdemokratų lyderis.

Kryptis teisinga, bet skurdžiausiems nepadės

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) frakcijos Seime narys Mykolas Majauskas įsitikinęs, kad Vyriausybės pasirinkta kryptis remti šeimas „iš esmės teisinga“:

„Mano rūpestis tas, kad siekiant mažinti socialinę atskirtį ir skurdą neįsigilinama, kur yra skaudžiausios visuomenės vietos. Statistiniai duomenys ir tyrimai rodo, kad didžiausia visuomenės grupė, gyvenanti ties skurdo riba yra vienišos šeimos. Dažniausiai tai mamos su vaikais, kurios išsiskyrę, kurias palikęs vyras nemoka alimentų. 50 proc. tokių šeimų gyvena skurdo rizikoje.“

Politiko teigimu, šioms šeimoms išmokos už vaikus buvo nustatyta dar prieš 10 metų ir tesiekia 57 Eur per mėnesį.

Mykolas Majauskas

„Jie toliau siūlo tokios išmokos nekeisti, o visiems „sėjamuoju būdu“ skirti po 30 Eur. Bet taip neįsigilinama, kur iš tikrųjų labai skauda, nenorima susikoncentruoti į tas problemas. Mano pasiūlymas tą 57 Eur paramą didinti iki 114 Eur, kas būtų apie 30 proc. minimalios mėnesinės algos (MMA). Labai panaši norma nustatyta norma Latvijoje ir Lenkijoje.

Taip pat siūlau padidintą išmoką susieti su pačia MMA, kad kiekvieną kartą kai didinama mėnesinė alga, didėtų ir išmoka vienišoms šeimoms, auginančioms vaikus, kai vienas iš tėvų nemoka alimentų“, – aiškino politikas pridūręs, kad dabar 57 Eur sudaro vos 15 proc. minimumo, o tai neatitinka minimalių gyvenimo standartų ir neužtikrinti vaikui reikiamą buitį.

Paklaustas, kaip TS – LKD nariai Seime balsuotų už įstatymų projektus, kurie atitiktų Vyriausybės planus dėl mažesnių išmokų ir papildomų lengvatų naikinimo, jos pirmininkas Gabrielius Landsbergis DELFI sakė, kad poziciją bus galima turėti kai galutinis dokumentas pasieks Seimą:

„Tačiau iš to, kas dabar yra paskelbta – taip, mes pasisakome prieš PNPD naikinimą. Visada pasisakėme už pagalbą šeimoms taikant mokesčių lengvatas. PNPD tam tinkama priemonė. Jeigu ji nepasiekia visų, ją galima taisyti, tam yra daug būdų. Bet pakeisti PNPD į pašalpą yra ne tai ko dabar reiktų.“

Programos nevykdo, bet vykdo

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis tiesiai neatsakė į DELFI klausimą, kodėl skiriasi partijos priešrinkiminiai pažadai jau kitais metais nustatyti 60 Eur dydžio išmokas ir Vyriausybės pasiūlymas apsiriboti 30 Eur.

Ramūnas Karbauskis

„Vyriausybė vykdo LVŽS rinkimų programą ir nuo kitų metų bus įvedamos universalios vaiko išmokos nepriklausomai nuo tėvų pajamų. Vyriausybė nuo kitų metų biudžeto projekte planuoja tam daugiau nei 172, 5 mln. eurų., kas sudaro vieną didžiausių vadinamojo pokyčio krepšelio dalių.

Džiugu, kad vaiko pinigams skiriamos maksimalios valstybės finansinės galimybės. Didžiausią vaiko pinigų naudą pajus mažiausias pajamas, minimalią algą ar ne visu etatu dirbantys tėvai. Vyriausybė svarsto, ar bus atsisakyta šiuo metu tėvams už vaikus taikomo papildomo neapmokestinamo minimumo“, – aiškinama LVŽS frakcijos atsiųstame laiške.

Esą dabar ji nagrinėja galimybę įvedant vaiko pinigus nenaikinti PNPD, kad dirbantys tėvai neprarastų šiuo metu turimų mokestinių lengvatų. Taip būtų įgyvendinta LVŽS programa visa apimtimi:

„Šis dydis būtų taikomas uždirbantiems iki, pavyzdžiui, tūkstančio ar kitos bendru sutarimu parinktos sumos eurų per mėnesį. Finansų ministerijos skaičiavimais tokiam sprendimui reikės dar 50 mln. Eur. Šiam sprendimui ieškomas finansavimo šaltinis, svarstomos taip pat kitos alternatyvos, susijusios su programoje numatytais mokesčių tarifų sujungimais.

LVŽS frakcija taip pat ketina įtvirtinti vaiko pinigų didinimo planą iki 60 ir daugiau eurų per ateinančius kelis metus, atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes ir artėjant prie sėkmingo Lenkijos modelio.“

Dėl PNPD likimo – nesutarimai

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad „valstiečių“ frakcijos Seime vadovas Ramūnas Karbauskis linkęs ir toliau neatskleisti, kokia yra frakcijos pozicija dėl Vyriausybės ketinimo atsisakyti 200 eurų papildomo neapmokestinamų pajamų dydžio (PNPD), taikomo tėvams už auginamus vaikus.

„Buvo kalba (dėl PNPD likimo - BNS). Mes diskutavome apie tai, bet šioje situacijoje tame visi argumentai (mokesčių pertvarkos - BNS) pakete bus pateikti“, - ketvirtadienį po frakcijos posėdžio, kuriame buvo pristatytas kitų metų biudžeto ir socialinės apsaugos finansavimo planai, žurnalistams sakė R.Karbauskis.

„Pagrindinis noras yra, kad „vaiko pinigai“ būtų pasiekiami visoms šeimoms, nepriklausomai nuo jų pajamų lygio. Ankstesnė sistema darė tai, kad didžiąją naudą turėjo tie, kurie uždirbdavo daugiau, tai siekiant socialinio teisingumo, siūloma kitaip tuos „vaiko pinigus“ skirti“, - pridūrė frakcijos vadovas.

Idėjos išsaugoti PNPD šalininkas, Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas „valstietis“ Tomas Tomilinas siūlo išsaugoti PNPD, tačiau jį taikyti tik iki 1 tūkst. eurų „į rankas“ uždirbantiems žmonėms. Anot jo, PNPD jau nuo kitų metų atsisakyti būtų galima, jeigu „vaiko pinigai“ didėtų ne iki siūlomų 30 eurų, o bent iki 40 eurų.

„30 eurų yra tarpinis variantas, kai jau yra kažkokia parama, bet ji nepakankama, kad paimti ir radikaliai atsisakyti jau seniai egzistuojančio PNPD. Kai kitais metais bus 50 eurų, tai sakysiu - OK, atsisakome (PNPD - BNS), bet kol kas nėra pakankami „vaiko pinigai“, kad būtų galima sugriauti gerą ar blogą, bet sistemą. Jeigu visus pinigus, kurie dabar atsilaisvina išmetant PNPD sistemą, maždaug 40 eurų vaiko pinigai turėtų būti“, - BNS teigė jis.

Parlamentaro teigimu, dėl PNPD bus sprendžiama rugsėjo viduryje, paaiškėjus šalies ekonomikos augimo rodikliams.

„Jeigu geri rodikliai ir atsisakome „Sodros“ lubų, tai šansas didėja (atsisakyti PNPD - BNS)“, - sakė T.Tomilinas.

2016 metais, kai PNPD siekė 120 eurų, juo pasinaudojo apie 375 tūkst. žmonių.

Nuo šių metų NPD padidėjo iki 310 eurų, o šeimoms, auginančioms vaikus, papildomas NPD padidėjo iki 200 eurų už kiekvieną vaiką iki 18 metų.

Šiuo metu vaiko pinigai 1–2 vaikus auginančioms šeimoms mokami tuo atveju, jei šeimos pajamos vienam asmeniui yra mažesnės negu 153 eurai. Tokiose šeimose augantiems vaikams iki dvejų metų priklauso 28,5 eurų mėnesinė išmoka, o vaikams nuo dvejų iki 18 metų – 15,2 euro. Šeimoms, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, tokios išmokos skiriamos nevertinant šeimos pajamų.