11 narių turinčios ir kategoriškus reikalavimus reiškiančios frakcijos pozicijas stiprina tai, kad be jos valdantieji neturi daugumos Seime. Užsitikrinusi buvusių „darbiečių“ paramą, valdančioji koalicija vėl įgytų nedidelę balsų persvarą.

Trijų valdančiųjų partijų frakcijų bendradarbiavimo susitarimą su „pilietinininkais“ planuojama pasirašyti kitą savaitę. Kaip DELFI sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas, dokumentą planuojama pasirašyti pirmadienį arba antradienį.

Socialdemokratų, Darbo partijos, Valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos frakcijos susitarimą ketino pasirašyti dar šią savaitę, tačiau iškilminga ceremonija atidėta. Taip elgtis parlamentarus privertė ne tik Europos Parlamento nario Rolando Pavilionio laidotuvės, bet ir išsiskyrusios nuomonės dėl dokumento teksto.

Pasak J.Oleko, kiekviena frakcija pateikė po du-tris siūlymus, kas, jų manymu, turėtų būti aptarta šiame susitarime. Parlamentaras patikino, kad didelių skirtumų tarp šių siūlymų nėra. „Normalūs siūlymai. Didelių nuomonių neatitikimų nėra, tik smulkūs skirtumai. Manau, kad penktadienį dėl jų susitarsime, o kitą savaitę pasirašysime susitarimą“, - kalbėjo socialdemokratas.

Tačiau paaiškėjo, kad Pilietinės demokratijos frakcijos nariai, sutikę sustiprinti valdančiąją koaliciją, užsimojo sugriauti dabar galiojantį trijų partijų susitarimą. Jie pageidauja, kad pasirašius naują dokumentą nustotų galioti koalicijos sutartis.

„Ar gali Lietuvoje veikti dvi Konstitucijos? – klausimu į DELFI klausimą apie šį reikalavimą atsakė frakcijos seniūno pavaduotojas Henrikas Žukauskas. – Jie yra susitarę trise, mes susitarsime keturiese. Tai kuris susitarimas bus galiojantis?“

Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė naujosios frakcijos užmojus įvertino skeptiškai. „Nėra jokios logikos. Tai yra trijų partijų susitarimas. Jei jie kaip partija norės jungtis prie koalicijos, tai turės būti aptarta Koalicijos taryboje“, - DELFI sakė parlamentarė.

Pageidauja ministrų portfelių

Piliečių demokratijos frakcija prieš porą dienų pareiškė sutinkanti įsilieti į valdančiąją daugumą Seime su sąlyga, jog bus pripažįstama lygiaverte partnere. Frakcijos nariai pareiškė sieksiantys ne tik išlaikyti turimus postus parlamente, bet ir gauti Vyriausybės narių portfelių. Tiesa, kiek postų „pilietinininkai“ pageidauja užimti, kol kas neskelbiama. Anot jų, tai bus tolimesnių derybų klausimas.

„Mes gera valia remiame Vyriausybės programą, tačiau jungdamiesi prie valdančiųjų norime būti lygiaverčiai partneriai. Politika yra kompromisų menas. Kompromisų turėtų ieškoti visi. Jei valdantieji turėtų daugumą Seime, galėtų daryti ką nori. Bet dabar jie neturi balsų persvaros. O kad sėkmingai funkcionuotų Vyriausybė, koalicijai reikia bent 71 balso”, - kalbėjo H.Žukauskas.

Tačiau klausiamas, kiek ministrų postų pageidauja gauti, parlamentaras neatsakė: „Siūlymas turėtų ateiti iš valdančiųjų.“

Pilietinės demokratijos frakcijai priklauso 11 narių - tiek, kiek jų turi ir anksčiau koalicijai priklausę, bet neseniai į opoziciją pasitraukę socialliberalai. Naujoji sąjunga, be Seimo pirmininko posto, buvo išsiderėjusi 2 ministrų postus, 2 parlamento komitetų pirmininkų ir 2 komisijų vadovų postus.

Antradienį posėdžiavusi trijų valdančiųjų partijų - Socialdemokratų, Valstiečių liaudininkų ir Darbo partijos - Koalicinė taryba nusprendė pasirašyti „tarpfrakcijinio bendradarbiavimo" susitarimą su Pilietinės demokratijos frakcija. Anot valdančiųjų atstovų, šis susitarimas bus sudarytas tik tarp frakcijų, bet nereikš koalicijos išplėtimo nauja politine jėga.

Pasirašę šį susitarimą Seimo valdantieji įgytų realią daugumą - 73 balsus Seime, kuriame iš viso yra 141 parlamentaras.

Tiesa, „pilietininkai" jau sekmadienį žada įkurti savo partiją, kurios pagrindu taps H.Žukausko vadovaujama Piliečių sąjunga. Pernai vasarą įsikūrusi partija turi šiek tiek daugiau nei 1 tūkst. narių. Manoma, kad Pilietinės demokratijos partijos vadovu taps buvęs Darbo partijos vicepirmininkas, Seimo vadovas Viktoras Muntianas.