Apie Civilinės sąjungos projektą bei P. Saudargo siūlomą alternatyvą parlamentarai kalbėjo pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

Saudargas: kuriant Civilinės sąjungos projektą su prieštaraujančiais partnerystei kalbamasi nebuvo

P. Saudargas paaiškino, kad jo siūlomas projektas papildytų Civilinį kodeksą ir galėtų būti priimamas kaip Susitarimo dėl bendro gyvenimo pataisų, kurios praėjusioje Seimo sesijoje praėjo pateikimo stadiją, papildymas.

„Suponuojame, kad artimas ryšys gali būti pripažintas ir sudariusiems sutartį dėl bendro gyvenimo. Ši sutartis spręstų kartu gyvenančių žmonių praktines gyvenimo problemas ir suteiktų teisinę apsaugą: tai ir dėl sužinojimo medicinos, sveikatos informacijos, paveldėjimo, turto pasidalinimo, nuomos santykių su trečiaisiais asmenimis apibrėžimo ir kitas tokias ūkines, praktines problemas“, – teigė Seimo narys.

Jis akcentavo, kad terminas „artimas ryšys“ atspindėtų ir emocinį ryšį, kurio anksčiau teiktose alternatyvose pasigedo Partnerystės įstatymo kūrėjai.

„Šis papildomas įstatymo projektas, papildantis antrąją Civilinio kodekso ryšio, papildo aną projektą ir jį komplekse galima laikyti alternatyva kolegų registruotam Civilinės sąjungos įstatymui“, – paaiškino P. Saudargas.

Krikdemo teigimu, toks projektas būtų aktualus ne tik porai, bet ir seneliams, vienuoliams, gyvenantiems kartu, asmenims, prižiūrintiems sergančius žmones.

Paulius Saudargas

„Čia yra daug platesniam ratui žmonių aktualus pataisymas“, – pabrėžė politikas.

Parlamentaras taip pat sakė, kad su Seimo narių grupe, kuri nepalaikė partnerystės, naujojo Civilinės sąjungos įstatymo projekto autoriai nesikalbėjo.

„Čia galbūt yra toks gudravimas ar dūmų uždanga, kai staiga yra atnešama, registruojama ir aš iš esmės tik operatyviniais būdais sužinau, kad tai bus daroma – niekas manęs nesupažindina. Žinoma, mes tada ieškome alternatyvų“, – tvirtino P. Saudargas.

Jis paaiškino, kad siūlomas Civilinės sąjungos įstatymas, politiko vertinimu, sukurtų alternatyvą santuokai.

„Po kelių metų Lietuva bus priversta leisti santuoką tarp vienalyčių asmenų su vaikų įvaikinimu ir panašiai“, – teigė Seimo narys.

Mitalas: tai – ne alternatyva

Vienas iš Civilinės sąjungos įstatymo projekto autorių, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas teigė, kad P. Saudargo siūlomas projektas negali būti laikomas tinkama alternatyva.

„Būtent šis įstatymas tų praktinių problemų ir nesprendžia. Jis taiko visiškai kitokį apibrėžimą, – kad tie santykiai gali būti kaip kokioje akmenskaldžių draugijoje ar sodininkų bendrijoje „Pavasaris“, kur daugybė žmonių gali dalintis tuo artimu ryšiu, bet čia apsibrėžimo klausimas. Jei mes kalbame apie praktines problemas, tai tų realių praktinių problemų yra daug daugiau“, – teigė Seimo narys.

Jo teigimu, kartu gyvenantiems žmonėms yra aktualūs ir svarbūs įvairūs teisiniai, socialiniai, sveikatos apsaugos klausimai.

„Civilinės sąjungos įstatymas tuo tarpu labai aiškiai apibrėžia ir suteikia labai konkrečią formą tiems santykiams, kurie grįsti monogamija, pagarba ir geranoriškumu vienas kito atžvilgiu, kas automatiškai užprogramuoja, kad žmogus įgyja ne tik turtines teises ir pareigas, ne tik susižinojimo galimybę medicinos sektoriuje, bet ir daugybėje kitų viešojo sektoriaus sričių. Tai automatiškai išsprendžia problemas bene 60-yje įstatymų“, – paaiškino V. Mitalas.

Vytautas Mitalas

P. Saudargo projektą politikas įvertino kaip „dūmų uždanga, kuri negarbingu būdu bando į vieną puslapį sudėti kažkokį naują artimo ryšio apibrėžimą, kuris savaime nieko nekeistų įstatymuose“.

„Taip mus užrakintų neišspręstoje problemoje dar kuriam laikui į priekį. Aš nemanau, kad tai gali būti laikoma alternatyva“, – akcentavo parlamentaras.

V. Mitalas atkreipė dėmesį, kad Civilinės sąjungos projekte ir taip yra atsisakoma nuorodą į Civilinį kodeksą.

„Man labai liūdna, kad kolega ieško priešų Lietuvoje, kada, atrodo, tų priešų yra tiek daug už Lietuvos sienų ir turime tikrai sudėtingą saugumo situaciją. Kolega bando kurti priešus, galvodamas ir minėdamas mūsų bendrus bendrapiliečius, kurie gyvena, yra Lietuvoje – jų buvimo niekas negali paneigti, tačiau tokiais įstatymais, kuriuos teikia jis, jie pripažįstami antrarūšiais“, – pridūrė V. Mitalas.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su Seimo nariais klausykite čia: