Norint patvirtinti pirmąjį šios Konstitucijos pataisos priėmimą, buvo reikalingi 94 parlamentarų balsai. Vyko net du balsavimai, pirmojo metu už pataisą pasisakė 91 parlamentaras, paskelbus perbalsavimą – 93. Premjeras Andrius Kubilius po šio balsavimo garsiai klausė: „Kur yra Petras Gražulis?“ Pasirodo, parlamentaras lėkte lėkė į Seimą, bet ideologiniame balsavime sudalyvauti nespėjo.

Tuo tarpu savo homoseksualumo neslepiantis konservatorius Rokas Žilinskas balsavo už Konstitucijos perrašymą. Tame jis jokios priešpriešos nemato – esą vienos lyties porų santykius įteisinti reikia per partnerystės, o ne šeimos sampratą.

Sukliudė viešnagė Kaune ir „reikalas mieste“

Netrukus po balsavimo, P. Gražulis jau buvo Seime ir skubiu žingsniu nuėjo į posėdžių salę. Bet pavėlavo. Parlamentaras DELFI teigė pavėlavęs, mat ryte buvo Kaune ir nespėjo laiku atvykti į Seimą.

„Fiziškai užstrigau. Ir viskas – nesuspėjau. Būtų (balsavimas – DELFI) keliomis minutėmis vėliau, būčiau suspėjęs sudalyvauti. Nespėjau, suprantat. Nespėjau atvažiuoti, suprantat. Atlėkiau, buvo prieš kokias 5 minutes pasibaigę. Žinot, kamščiai, vėl kas. Šiek tiek per vėlai išvažiavau ir nesuspėjau. Buvau šiandien Kaune, suprantat, ir dar turėjau tokį reikalą mieste, kažkiek užtrukau. Paskui važiuoti – ir viskas. Lėkiau ir nesuspėjau. Labai apmaudu, gaila. Bet ką jau padarysi. Nieko nepakeisi“, - sakė P. Gražulis.

Konservatoriai sutelkė visas pajėgas

Konservatoriai, kurių iniciatyva buvo siūlomas toks Konstitucijos pakeitimas, balsavime dalyvavo drausmingai. Visi šios partijos parlamentarai, įskaitant premjerą ir ministrus, posėdyje registravosi ir balsavo už.

Tuo tarpu kitos frakcijos susiskaldė.

Socialdemokratų frakcijoje už Konstitucijos perrašymą balsavo 10 Seimo narių, prieš – 4, susilaikė irgi 4. Mindaugas Bastys, Dainius Budrys, Juozas Olekas ir Valerijus Simulikas balsavime nedalyvavo.

Beveik visa Liberalų sąjūdžio frakcija balsavo prieš arba susilaikė. Išsiskyrė vienintelis Gediminas Navaitis – savarankiškai į Seimą kandidatuosiantis politikas balsavo už. Dalia Teišerskytė posėdyje nedalyvavo.

„Darbiečiai“ beveik vieningai palaikė konservatorių siūlymą. Susilaikė vienintelis Saulius Bucevičius, o Vytautas Gapšys ir Vydas Gedvilas nebalsavo.

Liberalcentristų gretose vienybės pritrūko: 4 frakcijos nariai balsavo už, 2 – prieš, 3 susilaikė. Frakcijos seniūnas Andrius Burba ir sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys balsavime nedalyvavo.

Mišrioje Seimo narių grupėje beveik visi palaikė konservatorių siūlymą. Vienintelis Andrius Šedžius balsavo prieš, o Konstantas Ramelis ir Mantas Varaška nebalsavo.

P. Gražulis – ne vienintelis dėl šeimos sampratos nebalsavęs „tvarkietis“. Savo nuomonės neišsakė ir Egidijus Klumbys, kurio siūlymui šeimos sąvoką papildyti ir artimos giminystės ryšiais Seimas nepritarė. Balsavime nedalyvavo ir dar keli šios frakcijos nariai: Jaroslavas Narkevičius, Almantas Petkus ir Remigijus Žemaitaitis. Likę „tvarkiečiai“ balsavo už, vienintelė išimtis – prieš Konstitucijos pataisą balsavusi Ona Valiukevičiūtė.

R.Žilinskas: santuoka – tai suknelė ir kostiumas, o ne du kostiumai

Konservatorius Rokas Žilinskas, kaip ir visa frakcija, balsavo už šeimos sampratos pakeitimą. Jis DELFI teigė palaikęs partiečių bendrą poziciją.

„Balsavau, kad neiciau prieš savo frakciją. Komandinis darbas. Tokia yra frakcijos valiai, ir aš tai valiai paklusau. Lygiai kaip ir man duota teisė dėstyti savo nuomonę ir ieškoti paramos frakcijoje. Ir dažniausiai aš tą paramą gaunu“, - kalbėjo R. Žilinskas.

Tokiame savo balsavime parlamentaras, neslepiantis savo homoseksualumo, problemos nemato.

„Kad ir kaip skaičiau tą pataisą, aš nematau galimybių, kad remiantis ja būtų uždraustos homoseksualios santuokos“, - sakė R. Žilinskas.

Vis dėlto Konstitucijos pataisoje, už kurią jis balsavo, buvo siūloma nustatyti, kad „santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“. R. Žilinsko nuomone, Lietuvoje reikia legalizuoti ne gėjų ir lesbiečių santuokas, o oficialią jų partnerystę.

„Aš nesiūlyčiau kalbėti apie santuoką. Kai mūsų visuomenėje pamini žodį „santuoka“, žmonės iš karto įsivaizduoja Dievą, bažnyčią, altorių, kunigą, vyrą ir moterį. Aš siūlau kalbėti apie įteisintą partnerystę, kas, mano supratimu, yra visiškai įmanoma. Nes niekas, jokia jėga, net dieviškoji, negali uždrausti dviem žmonėms, kad ir kokios lyties jie būtų, kurti gyvenimą kartu. Šitie argumentai paprastai priverčia suklusti net ir pačius radikaliausiai nusiteikusius priešininkus. (...) Kodėl mes kalbame apie santuoką? Kai pamini žodį „santuoka“, ką tu įsivaizduoji? Vestuvinę suknelę ir kostiumą, ar ne? Ir niekaip – dviejų kostiumų. Reikia įteisinti (partnerystę – DELFI) ir nevadinti to santuoka“, - reziumavo R. Žilinskas.