P.Gražulis Seimo siūlymu pakeitė savo anksčiau teiktas Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisas, kuriomis buvo numatytos baudos už homoseksualių santykių propagavimą.

Naujoji parlamentaro teikiamų pataisų versija - bausti už "viešą konstitucinių dorovinių vertybių bei Konstitucijoje įtvirtintų šeimos pagrindų niekinimą, visuomenės dorovei prieštaraujančių renginių organizavimą".

Už tokius veiksmus parlamentaras siūlo baudas nuo 1000 iki 3000 litų, o už tokius pakartotinius veiksmus - nuo 3000 iki 6000 litų.

Seimas antradienį grąžino P.Gražuliui tobulinti pataisas dėl baudų už homoseksualumo propagavimą, nors kai kurie parlamentarai siūlė pataisą kaip prieštaraujančią Konstitucijai ir žmogaus teisėms išvis atmesti.
Parlamentaras projektą pakeitė, baudą už homoseksualumo propagavimą keisdamas į baudas už dorinių vertybių niekinimą.

Aiškinamajame rašte P.Gražulis teigia, kad šeima Konstitucijoje apibūdinama kaip visuomenės ir valstybės pagrindas, todėl už "šios konstitucinės vertybės ir jos pagrindų niekinimą asmuo ar asmenų grupė turi susilaukti atsakomybės".

"Dorovinės vertybės, įtvirtintos Konstitucijoje yra ypač svarbios, nes jos turi teigiamą reikšmę ne kažkuriam individui atskirai, tačiau visai visuomenei, todėl jas būtina ypatingai saugoti ir puoselėti, o už jų niekinimą taikyti administracinę atsakomybę", - sako parlamentaras.

P.Gražulio vertinimu, šiuo metu galiojantys teisės aktai - netobuli, nes esą "susiklosto ydinga praktika, kai prisidengiant kova prieš diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, diskriminuojamos tradicinės šeimos vertybės, heteroseksualius seksualinius santykius vertinantys asmenys".

P.Gražulio projektas dėl baudų už homoseksualumo propagavimą susilaukė kritikos ir iš Lietuvos institucijų, ir iš Europos Parlamento.

Vyriausybė ATPK pataisos projektui pateikė išvadą, kad jo nuostatos prieštarauja tiek tarptautiniams, tiek Europos Sąjungos teisės aktams. Europos teisės departamentas konstatavo, kad projekto nuostatos suponuoja tai, jog "akivaizdžiai turėtų būti vertintina kaip nediskriminavimo dėl seksualinės orientacijos principo pažeidimas".

Seimas anksčiau po pateikimo buvo pritaręs P.Gražulio inicijuotoms Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų projektui, kuriuo numatoma "už viešą homoseksualių santykių propagavimą" bausti nuo 2 tūkst. iki 10 tūkst. litų bauda.

Reaguodamas į P.Gražulio iniciatyvą Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria tiesiogiai paragino Lietuvos Seimą nepriimti įstatymo, numatančio baudas už homoseksualių santykių propagavimą, o prezidentei siūlė jį vetuoti, jei bus priimtas.