Ankstesnėje įstatymo pataisoje P. Gražulis numatė, kad „viešas homoseksualių santykių propagavimas užtraukia baudą nuo dviejų tūkstančių iki dešimties tūkstančių litų“.

Naujame siūlyme P. Gražulis patikslina, kad seksualinių santykių propagavimas - „viešas homoseksualinių santykių propagavimas - idėjų skleidimas ir (ar) agitavimas už jas“. P. Gražulis persigalvojo ir siūlo, kad už seksualinių santykių propagavimą grėstų maksimali ne dešimties, o šešių tūkstančių litų bauda.

Antradienį Seimas balsų dauguma pritarė TTK siūlymui grąžinti ATPK pataisas P. Gražuliui tobulinti. Pasak komiteto pirmininko Stasio Šedbaro, projekte neturi likti nuostatų, vertintinų kaip galimai prieštaraujančiomis Konstitucijai, kad nebūtų nustatomos sankcijos išskirtinai lytinės orientacijos pagrindu vienai asmenų grupei, kad neliktų nuostatų, prieštaraujančių tarptautiniams įsipareigojimams.

Pats P. Gražulis sakė galintis sutikti su kai kuriomis komiteto pastabomis, tad sumažino siūlomų baudų žirkles, be to, paaiškino, kas tai yra propagavimas. Tačiau jis teigė negalintis sutikti, kad pasiūlytos pataisos prieštarauja kai kuriems Konstitucijos straipsniams.

„Principinis dalykas - niekas jų nepersekioja, mes giname savo vaikus nuo jų, kad jie jų neluošintų mūsų vaikų. Jie asmeniškai tegul gyvena kokį nori gyvenimą, bet neluošina mūsų vaikų“, - kalbėjo P. Gražulis.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė aiškino, kad, pagal Konstituciją, visi piliečiai lygūs nepriklausomai nuo jų seksualinės orientacijos. „Kol yra tokios iniciatyvos kaip P. Gražulio, kad bausti, uždrausti, manau, kad kitos orientacijos žmonės taip pat turi teisę protestuoti prieš tokius nesąmoningus Seimo narius, kurie pamina Konstituciją ir apskritai žmogaus teises ir orumą“, - teigė B. Vėsaitė, siūliusi įstatymo projektą atmesti visai.

Daug šalininkų neranda

DELFI primena, kad Seimas po pateikimo yra pritaręs P. Gražulio inicijuotoms ATPK pataisų projektui, kuriuo numatoma „už viešą homoseksualių santykių propagavimą“ bausti nuo 2 tūkst. iki 10 tūkst. litų bauda.

Tačiau įstatymo projekto klausymuose P. Gražulio iniciatyva nesulaukė pritarimo - susirinkę žmogaus teisių gynėjai, teisės specialistai vieningai sutarė, kad toks įstatymas negali būti priimtas, nes pažeidžia pagrindines žmogaus teises, prieštarauja Lietuvos Konstitucijai, pagrindinėms tarptautinėms konvencijoms ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikai.

Sausį šį projektą yra pasmerkęs ir Europos Parlamentas, kuris tiesiogiai paragino Lietuvos Seimą nepriimti įstatymo, numatančio baudas už homoseksualių santykių propagavimą, o prezidentei siūlė jį vetuoti, jei bus priimtas.

Įstatymo projektą sukritikavo Vyriausybė ir prezidentė, tarptautinės organizacijos. Kritikai teigia, kad taip diskriminuojamos seksualinės mažumos, gali būti apribota jų teisė reikšti savo nuomonę.
2009 metų rugsėjį europarlamentarai rezoliucija paragino Lietuvą persvarstyti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos įstatymą, draudusį skleisti informaciją vaikams, kuria "propaguojami" homoseksualūs, biseksualūs ar poligaminiai santykiai. Vėliau Lietuvos Seimas šias nuostatas iš įstatymo išbraukė, dar prieš joms įsigaliojant.