Ir ne tik – ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai baudžiamąją bylą perdavė teismui: iki šiol reikalų su teisėsauga neturėjusi Audruolė Z. buvo nuteista.

Pareigūnų surinktus duomenis įvertinusi teisėja Daina Dyburienė paskelbė, kad Audruolė Z. „viešai per visuomenės informavimo priemonę – interneto puslapį – žemino LGBT asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos“.

Baudžiamojon atsakomybėn pensininkė buvo patraukta policijos pareigūnams gavus viešosios įstaigos Europos žmogaus teisių fondas pareiškimą – jame buvo nurodyta, kad internete buvo patalpintas straipsnis „Keiksmažodžiais plūstantis Petras Gražulis Seimo koridoriuje užsipuolė LGBT atstovus“.

Šiame straipsnyje buvo rašoma apie Seime svarstytus projektus, kuriais siekiama reguliuoti kartu gyvenančių nesusituokusių asmenų santykius – po balsavimo P. Gražulis apsižodžiavo su į Seimą balsavimo atvykusiais stebėti LGBT bendruomenės atstovais.

„Ir su avimis, ir lavonais, su vaikais, su vyrais. Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas“, – taip P. Gražulis kreipėsi į vieną LGBT bendruomenės atstovą.

Pastarasis atsakė, kad Seimo narys nusikalba. „Iš kur tu atsiradai“, – vėl į LGBT bendruomenės atstovą kreipėsi P. Gražulis.

Vaikinas į klausimą atsakė klausimu – „o iš kur jūs atsiradote?“. „Mes visada buvom. Jūs tik dabar pamatėte, kad yra jų“, – tikino vaikinas, atvykęs stebėti Seimo balsavimo.

„Jūs esate išsigimęs. Vyras sukūrė vyrą ir moterį“, – toliau tikino P. Gražulis.

„Jūs ten lovoje darykite, ką jūs darote, bet neikit ant stogų ir nešaukite“, – karščiavosi politikas.


Jam LGBT bendruomenės atstovas atsakė, jog turi tokią pačią laisvę gyventi šioje šalyje lygiai taip „kaip gyvenate jūs“.

Straipsnis sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo, dalis žmonių išsakė savo poziciją, tarp jų buvo ir Audruolė Z.

Moters komentaras skundo autorius sudomino dėl to, kad juo ši „galimai žemino, niekino homoseksualių asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos“.

„Gražuli, laikykis, spjauk į akis iškrypėliams – šlykštynės“, – (kalba netaisyta) komentare, kuris užtraukė baudžiamąją atsakomybę, rašė Audruolė Z.

Lietuvos teismo ekspertizės centro specialistai įvertino šį moters komentarą – reaguodama į P. Gražulio pasakymus, komentaro autorė išreiškia jam palaikymą žodžiais „Gražuli, laikykis“ ir pateikia pasiūlymą spjauti į akis asmenims, kuriuos įvardija epitetais „iškrypėliai“, „šlykštynės“.

„Abu šie žodžiai yra žeminantys asmenis, o žodžiu „iškrypėliai“ apeliuojama į asmenų seksualinę orientaciją, – teigiama pareigūnams pateikiamoje išvadoje. – Žeminimas sustiprinamas liepiamąja nuosaka suformuotu direktyvu spjauti šiems asmenims į akis. Šis žodžių junginys pavartotas „parodyti panieką“ reikšme. Tiriamajame komentare yra žeminama LGBT asmenų grupė dėl jų seksualinės orientacijos.“

Į policijos komisariatą iškviesta Šilalės rajono gyventoja pripažino kaltę dėl jai pateiktų kaltinimų, taip pat gailėjosi, kad emocingai reagavo į internete perskaitytą straipsnį – esą ilgai apie tai galvojo, vėliau net norėjo parašytą komentarą ištrinti, tačiau jo nesugebėjo surasti.

„Tokį komentarą parašiau pirmą kartą, suprantu, kad negerai padariau, vėliau norėjau tą savo komentarą ištrinti, tačiau jo jau neberadau, – teigė Audruolė Z. – Tokį komentarą parašiau spontaniškai, nes jaunystėje, kuomet man buvo 19 ar 20 metų, buvau nukentėjusi dėl kitos moters priekabiavimo.“

„Savo komentare iškrypėliais ir šlykštynėmis pavadinau būtent tuos žmones, kurie yra kitos seksualinės orientacijos, nes man jie tokiais ir atrodo esantys“, – aiškino ji.

Ir pridūrė, kad nuoširdžiai gailisi. Tiesa, tik dėl to, jog parašė tokį komentarą.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnų surinktus duomenis įvertinęs teismas pažymėjo, kad pakanka įrodymų Audruolės Z. kaltei pagrįsti – juk ir ji pati prisipažino, be to, jai nepalankias išvadas pateikė kometarą įvertinę specialistai.

„Kaltinamoji suvokė pavojingą nusikalstamos veikos pobūdį ir tokių padarinių norėjo, t. y. veikė tiesiogine tyčia“, – nurodė teisėja D. Dyburienė.

Anot teismo, baudžiamojon atsakomybėn patraukta pensininkė anksčiau nebuvo teista ir bausta administracine tvarka, prisipažino padariusi nusikalstamą veiką ir dėl jos padarymo nuoširdžiai gailisi, todėl tikslingiausia jai skirti laisvės apribojimo bausmę – taip bus pasiekti baudžiamajame įstatyme numatyti tikslai.

Teismas nusprendė Audruolei Z. skirti laisvės apribojimą keturiems mėnesiams be intensyvios priežiūros ir visą šį laikotarpį nuteistąją įpareigojo dalyvauti elgesio pataisos programoje. O kaip ji vykdo teismo skirtus įpareigojimus privalės užtikrinti Probacijos tarnybos darbuotojai.

Delfi.lt informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – redakcija ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus Delfi.lt skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)