Vadovaujantis ministrės patvirtintu aprašu, valstybinės mokyklos iš šalies biudžeto gali gauti papildomų lėšų, optimizuodamos pedagogų skaičių, o ši tvarka skatina diskriminuoti vyresnius pedagogus, teigia tarnyba.

Pasak A. Skardžiuvienės išvados, pakeistais tvarkos nuostatais numatoma galimybė visiškai ar iš dalies padengti išlaidas, jei mokykla paraiškoje dėl lėšų išeitinėms numatys tam tikras sąlygas: padidinti pedagogų, kurių pedagoginio darbo stažas iki 20 metų, skaičių, taip pat į atleidžiamų mokytojų vietas pakviesti dirbti daugiau pradedančiųjų, mažiau nei dvejus metus dirbusių pedagogų.

Ministerija atsakyme nurodė, kad ši nuostata įrašyta siekiant išplėtoti galimybes mokėti išeitines tais atvejais, kai abipusiu susitarimu nutraukus darbo sutartis su pedagogu į atsilaisvinusią vietą neišvengiamai turi būti priimamas kitas mokytojas, o moksleivių ar valandų, tenkančių vienam pedagogui, skaičius nepadidėja.

Anot ministerijos, tai aktualiausia ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogams, jų valandos negali būti išdalintos kolegoms, nes visus dalykus moko vienas mokytojas.

Nepaisant šių argumentų, tarnybos nuomone, šios nuostatos yra diskriminacinės amžiaus pagrindu.

Lygių galimybių kontrolierė pripažįsta, kad pakeitimuose nėra nurodomas tikslus pedagoginių darbuotojų amžius, kuriems bus teikiamas prioritetas, priimant į darbą.

„Tačiau akivaizdu, jog, norint pasiekti vertinamus rezultatus, nukentės vyresni nei 50 metų asmenys, pretenduojantys dirbti ugdymo įstaigose, nes jų darbo stažas dažniausiai bus ilgesnis nei 20 metų“, – teigiama išvadoje.

Lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į švietimo ir mokslo ministrę, siūlydama „nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus“ ir pakeisti nuostatas taip, „kad nebūtų teikiamos privilegijos asmenims (asmenų grupei) amžiaus pagrindu“.

ŠMM pranešė, kad nuostatos atsisakys, nors diskriminacijos ir neįžvelgia – anot ministerijos, ji atsirado pačių švietimo profesinių sąjungų ir pačių mokytojų prašymu.

„Norėdami, kad šia galimybe pasinaudotų daugiau pedagogų, taip pat ir ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo mokytojų, buvo nuspręsta kriterijus išplėsti. Nors manome, kad atnaujinti kriterijai tinkamesni ir diskriminacijos neįžvelgiame, kontrolieriaus tarnybos rekomendacijas tikrai įgyvendinsime“, - sako švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas.

Ministerija teigia, kad patys kriterijai „nėra pagrindas atleisti asmenį, kuris turi didesnį nei 20 metų pedagoginio darbo stažą“, kadangi minėtas aprašas nesukuria atskiro darbo sutarties nutraukimo pagrindo, o tik reglamentuoja valstybės biudžeto lėšų išeitinėms paskirstymą.

Kasmet galimybe gauti išeitinę ir baigti profesinę karjerą mokykloje pasinaudodavo per 700 pensinio amžiaus mokytojų. Pagal pateiktas paraiškas, šiemet galimybe gauti išeitines išmokas pasinaudos 996 pedagogai, jų išeitinėms iš valstybės biudžeto skirta per 3 mln. eurų.