„Esama situacija nepatenkinti mokytojai kalba apie tai, kad atlyginimai nėra pagrindinė priežastis, dėl ko vyksta neramumai. Daugelyje streikuojančių mokyklų mokytojų atlyginimai auga“, – sakė J. Petrauskienė laidoje „DELFI Diena“.

Pasak ministrės, vidutiniškai atlyginimai mokytojams augo 119 eurų, labiausiai jie kilo jauniems ir mažiausias pajamas gavusiems pedagohams.

„Atlyginimai pirmą mėnesį pakilo 70,5 proc. mokytojų. Maždaug 9 proc. mokytojų nepajuto atlyginimų skirtumo. Maždaug 20 proc. mokytojų atlyginimai mažėjo“, – sakė J. Petrauskienė.

Remdamasi „Sodros“ duomenimis, ministrė teigė, kad iš darbo išėjo daugiau nei 1000 mokytojų. Dauguma jų išėjo į pensiją.

Ministrė aiškino, kad mokytojų atlyginimų mažėjimas yra susijęs su prastėjančia demografine situacija, ir pabrėžė, kad pernai, kada dar nebuvo mokytojų etatinio apmokėjimo sistemos, atlyginimai mažėjo 26 proc. pedagogų.

Ministrė sutiko, kad mokytojų atlyginimai yra maži.

„Didžioji dalis mokytojų uždirba mažai, nes tik 5 proc. mokytojų prieš dvejus metus turėjo pilną krūvį. Jeigu dirbčiau pusę darbo dienos, gaučiau pusę atlyginimo. Yra didelė bėda, kad taip keičiantis demografinei situacijai, mokytojams nėra galimybės sudaryti didesnio krūvio. Todėl ir įvestas etatinis mokytojų apmokėjimas. (….) Įvedus etatinį apmokėjimą yra daugiau nei 20 proc. mokytojų, kuriems susidaro pilnas krūvis“, – sakė J. Petrauskienė.

Ministrė streikų nesiejo su atlyginimais.

„Neramumai vyksta dėl nepasitenkinimo pokyčių įgyvendinimu. Tose mokyklose, kur su mokytojais nėra sudarytos darbo sutartys, kur nėra suderinta darbo apmokėjimo sistema, yra visiškai suprantamas mokytojų nepasitenkinimas“, – sakė J. Petrauskienė.

Kalbėdama apie ateitį ministrė išsakė lūkestį, kad bus pritarta kitų metų biudžete švietimui skirti papildomus 49 mln. eurų.