Be to, sostinės socialdemokratams išplatinta informacija apie vienintelę konkurse likusią bendrovę „Energesman“. Socdemų Vilniaus skyriui atsiųstame rašte atliekų verslo konsultantas Alfonsas Brazas šią įmonę sieja su aibe politikų. Pirmiausiai – su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderiu Rolandu Paksu.

Bendra atliekų rūšiavimo gamyklos konkurso vertė – kur kas daugiau nei 119 mln. Lt įvertintos statybos. Konkurso laimėtojas įgis teisę 20 metų eksploatuoti gamyklą, kas garantuoja pajamas iš šiukšlių priėmimo – vadinamojo „vartų mokesčio“. Skaičiuojama, kad šis atliekų verslas gali būti vertas daugiau nei pusės milijardo litų. O dėl šio kąsnio konkuruoja marga kompanija: čia galima rasti ne tik su R. Paksu siejamus asmenis, bet ir legendomis apaugusį Laurų kvartą, o taip pat – koncerną „Icor“ (buv. „Rubicon Group“). Bendras konkuruojančių grupių bruožas – tai, kad jos į konkursą delegavo „šviežias“ įmones, turinčias vos po vieną darbuotoją.

A. Zuokas užsimena apie galvų kapojimą

Aistros dėl VAATC konkurso virė jau nuo pirmosios trečiadienio Vilniaus tarybos posėdžio minutės. Tarybos nariai reikalavo susipažinti su vis didesnio dėmesio sulaukiančio proceso detalėmis. Tačiau posėdžiui įpusėjus meras Artūras Zuokas pranešė, jog VAATC vadovas Nerijus Žilius posėdyje nepasirodys, kaip ir pirkimo komisijos vadovas Egidijus Anulis.

Čia pat A. Zuokas prabilo apie VAATC direktoriaus atleidimą iš pareigų.

„Tai yra tikrai akibrokštas. Ir įmonės vadovo, ir komisijos pirmininko. Iki posėdžio pabaigos dar turime laiko, gal kaip nors surasime juos. (...) Jeigu mes nesulauksime įmonės vadovo iki posėdžio pabaigos, mes galėsime įpareigoti sušaukti valdybą ir spręsti direktoriaus atsakomybės klausimą. Tokio nesiskaitymo dar nesu sutikęs“, - kalbėjo meras.

Čia A. Zuokas pasiūlė į tribūną žengti vicemerui Jonui Pinskui, VAATC stebėtojų tarybos pirmininkui. Kalbos, kad dėl šio projekto tarp mero ir „darbiečio“ vicemero atsirado nemena trintis, sklinda jau bene savaitę.

J. Pinskus mero pasiūlymą paaiškinti VAATC vykstančius procesus priėmė. Vis dėlto to neprireikė – jau netrukus VAATC direktorius N. Žilius atvyko į savivaldybę.

J. Pinskus: prarasime 101 milijoną

Konservatorių siūlymu, pirmasis į tribūną visgi žengė J. Pinskus. Vicemeras pareiškė, kad jeigu iki rudens nebus pasirašyta rangos sutartis, Vilnius praras 101 mln. Lt šiam projektui skirtos Europos Sąjungos paramos. O tai esą reikštų, kad atliekų rūšiavimo gamyklos statybos projektas Vilniuje apskritai sužlugtų.

Jonas Pinskus ir Artūras Zuokas
„Jeigu iki rugsėjo 1 d. pavyktų pasirašyti sutartį, užsitikrintume didžiausią ES pinigų kiekį iš visų pinigų, skirtų mūsų respublikai“, - kalbėjo J. Pinskus.

Politikas tvirtino siekęs, kad konkursas vyktų kuo skaidriau. Jis taip pat teigė nujautęs,

„Man, kaip piliečiui, iš tiesų atrodo negražiai, kad iš septynių dalyvių (...) liko vienas“, - tęsė J. Pinskus, pridurdamas, jog nenori vertinti konkurso kaip politikas.

Vicemeras ragino kuo greičiau įvertinti VAATC konkursą, o sykiu palaikė konservatorių iniciatyvą istorijos tyrimui formuoti miesto politikų darbo grupę. J. Pinskus taip pat minėjo, esą dabar įspūdis formuojamas iš „užsakomųjų straipsnių vedančiuose dienraščiuose“.

Paklaustas, ar triukšmas būtų kilęs, jei nebūtų eliminuota su „Icor“ siejama kompanija „Prime Capital“, jis nesiėmė to vertinti. „Spręskit patys“, - konservatoriui Vidui Urbonavičiui replikavo J. Pinskus.

„Darbietis“ prisiekinėjo nedaręs jokio poveikio viešojo pirkimo komisijai ir ragino kitus miesto politikus tuo neužsiimti.

Čia įsikišo A. Zuokas. Meras pareiškė, kad savivaldybės atstovas Kęstutis Karosas buvo deleguotas VAATC konkurse pavaduoti Virginijų Dastiką. Meras taip pat pateikė K. Karoso skaičiavimus: esą pasirašius sutartį su „Energesman“, atliekų rūšiavimo gamyklos kaina siektų 695 mln. Lt. Esą tai 26 proc. daugiau, nei planuota skelbiant konkursą.

„Čia yra klausimas, ką reiškia, kai nėra konkurencijos“, - pažymėjo A. Zuokas.

Tuo tarpu VAATC direktorius N. Žilius pirmiausiai pareiškė, kad niekur nesislapstė. Esą jis net nebuvo kviestas į tarybos posėdį.

Nerijus Žilius
Vėliau VAATC vadovas pateikė savo įvykių versiją. Jis taip pat informavo, kad komisijos pirmininkas E. Anulis jau iškviestas pasiaiškinti į VPT.

Kaip ir J. Pinskus, N. Žilius pabrėžė, jog gresia solidžios ES paramos praradimas. VAATC taip pat paneigė spaudoje pasirodžiusius teiginius, neva jis priklauso Darbo partijai ir yra J. Pinskaus pažįstamas. Šiuos klausimus VAATC direktoriui uždavė pats J. Pinskus.

Paklaustas, ar yra gavęs „patarimų“ dėl šio konkurso laimėtojo, N. Žilius teigė tokių nurodymų negirdėjęs.

Pasak jo, atliekų rūšiavimo gamykla vilniečiams atliekų išvežimo paslaugas pabrangintų iki 25-26 centų už kvadratinį metrą būsto.

Sieja su R. Paksu

Apie VAATC vykdomą sklando vis daugiau prieštaringos informacijos. DELFI pavyko gauti socdemų Vilniaus skyriui išplatinta A. Brazo laišką. Jame atliekų verslo žinovas dalijasi įžvalgomis apie „Energesman“ bei jos ryšius su R. Pakso aplinka.

„UAB „Energesman“ įsteigta tik 2012-10-11, akcinis kapitalas – 10000 Lt. Kol kas jokios veiklos nevykdė. Šis tas išaiškėja tik atidžiau susipažinus su akcininkais. Svarbiausias akcininkas (...) yra Vytautas Banys, buvęs Rolando Pakso klasiokas. Jis kartu su sutuoktine valdo 36,1 proc. UAB „Vėtrūna“ akcijų“, - teigiama politiko laiške.

Tiesa, Registrų centro viešai skelbiamais duomenimis, „Energesman“ įsteigta anksčiau nei tvirtina A. Brazas – 2012 m. birželio 21 d.

Keliai veda į Telšius ir Laurų kvartalą

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, V. Banys valdo 19 proc. įmonės akcijų. Panašiais akcijų paketais disponuoja trys bendrovės: „Segestra“ (20 proc.), „AEnergija“ ir „New Energy Group“. Pastarosios dvi įmonės, beje, registruotos tuo pačiu adresu, Konstitucijos pr. 9-41, Vilniuje.

Tačiau reali „Energesman“ kontrolė yra glaudžiai susijusi su R. Pakso gimtine – Telšiais. Čia gyvena V. Banys. Telšiuose registruota ir 20 proc. „Energesman“ akcijų valdanti „Segestra“, o šios įmonės vienintelė akcininkė – Telšiuose registruota bendrovė „Litlis“. Pastarosios vienintelis akcininkas – telšiškis Arūnas Šukys. Penktadalį „Energesman“ akcijų valdančios „AEnergijos“ vienintelis akcininkas – Tautvilis Paulius Jurėnas. Jo atstovaujama įmonė „Energijos blyksnis“ Telšių rajone plėtoja saulės elektrinių parko projektą. Kaip ir „AEnergijos“ atveju, „Energijos blyksnis“ oficialiai registruotas sostinėje, Konstitucijos pr. 9-41.

Dar 15 proc. akcijų turi verslininkas Adolfas Ginaitis, 5 proc. – Vaiva Ginaitytė. A. Ginaitis, A. Brazo pateikiamais duomenimis, gyvena turtuolių tvirtovėje – sostinės Laurų kvartale.

A. Brazas: ši kompanija ne prastesnė nei „Icor“

Socialdemokratų frakcijos Vilniaus taryboje vadovas Vytautas Milėnas DELFI patvirtino, jog jam ir partiečiams buvo pristatytos A. Brazo įžvalgos dėl „Energesman“. Tačiau socdemai laikosi neutralios pozicijos – esą bus laukiama, ką dėl šio milžiniško konkurso nuspręs jį šiuo metu tikrinanti Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Ponas A. Brazas yra tiktai eilinis pilietis, ir viskas. Aš girdėjau jo pristatymą“, - sakė V. Milėnas, pridurdamas negalįs komentuoti VAATC konkurso peripetijų.

DELFI pavyko susisiekti ir su A. Brazu. Jis teigė niekam kaltinimų nemetantis: esą tiesiog siekta atkreipti dėmesį į „Energesman“ užnugarį. A. Brazo nuomone, už šios įmonės stovintys asmenys galia ir įtaka nė kiek nenusileidžia koncernui „Icor“.

„Ar aš manau, kad čia gali būti didelis verslas su politikų įtaka? Neturiu jokio fakto – tiesiai šviesiai sakau. (...) Kąsnis yra didelis. 120 milijonų – statybos darbai ir 500 milijonų apyvartos per 20 metų. 100 milijonų yra pelnas. Kiekvienais metais po kelis milijonus pelno gauti gali. Kodėl už juos nepakovoti? (...) Rėkia ant to „Icor“, ant to Janukonio ir visų kitų. Nebėra prasmės ant jų rėkti. Jie yra mušti ir primušti, suprantate? Čia kaip gulintį spardyti. Bet, pavyzdžiui, šitie nė kiek nemenkesni už A. Janukonį, jeigu visus sumoje sudėsi. Jie nė kiek nemenkesni finansiniu potencialu“, - sakė pašnekovas.

A. Brazas teigė turįs informacijos, jog „Energesman“ siūlo labai didelį „vartų mokestį“.

„Blogai yra tai, kad jie „vartų mokestį“ labai didelį pasiūlė. Berods, 139 Lt be PVM už toną (atliekų – DELFI). Pridėkit PVM – gaunate gerą sumą. (...) Sąvartyne Kazokiškėse dabar kainuoja 69,60 Lt be PVM. Paimkit skirtumą. (...) Tai išeina, kad iki 10 centų už kvadratinį metrą būsto reikės mokėti daugiau“, - kalbėjo jis.

Pašnekovas taip pat teigė turįs informacijos, kad kitos įmonės, iš konkurso eliminuotos dar iki vokų atplėšimą, siūlė apie 100 Lt „vartų mokestį“.

R. Paksas džiaugiasi, kad jį „pajaunino“

„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas DELFI teigė negalintis suprasti, dėl ko yra painiojamas į šią istoriją. Be to, jis nusistebėjo, kad beveik 14 metų už jį jaunesnis verslininkas V. Banys tituluojamas jo klasioku.

„Netiesa. Mes ne klasiokai. Jis yra gerokai jaunesnis už mane. (...) Džiaugiuosi, kad mane tiek pajaunino“, - nusijuokė R. Paksas.

Vis dėlto europarlamentaras neneigė gerai pažįstantis „Energesman“ akcininką V. Banį.

„Aš jį pažįstu, puikiai pažįstu. Ir statybininkas, ir žemaitis, ir žemaičių verslininkų asociacijos vadovas. Ir šiaip žinomas žmogus“, - sakė R. Paksas.

Politikas kategoriškai neigė, kad po partija turi kokį nors suinteresuotumą VAATC konkursu. „Tai super. Reiškia, tai dar kartą pabrėžia, kiek mes esame svarbūs. Pats, kaip sako, daro, o ant kito bando sakyti. Manęs tas dalykas nestebina“, - teigė „tvarkiečių“ lyderis.

Pašnekovas teigė pastebėjęs, kad VAATC konkursas peraugo į karą, kuriam pasitelkiama vis daugiau frontų – nuo politikų iki žiniasklaidos. „Nebesirenkama švaresnių priemonių. Ir taškomasi purslais į kairę ir į dešinę“, - sakė R. Paksas.

Dėl pusės milijardo varžosi įmonės be darbo rankų

„Sodros“ duomenimis, vienintelė pretendentė į milžiniškos vertės Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) pirkimą šiuo metu turi vieną vienintelį darbuotoją. Tuo tarpu konkurso vertė – kur kas daugiau nei statybų kaina, kuri, DELFI šaltinių duomenimis, „Energesman“ pasiūlyme sudaro apie 119 mln. Lt. Konkurso laimėtojas taip pat taptų atliekų rūšiavimo gamyklos eksploatuotoju, kas garantuotų pajamas iš šiukšlių perdirbimo daugybei metų. Šių paslaugų vertė per numatytą 20 metų laikotarpį gali siekti daugiau nei pusę milijardo litų.

„Energesman“ direktorius Mindaugas Zajankauskas DELFI patvirtino esantis vienintelis „Energesman“ darbuotojas. Anot jo, darbuotojų neturėjimas konkurse nebuvo kliūtimi – mat keliamus reikalavimus atitiko „Energesman“ nurodyti subrangovai.

„Mes dalyvavome konkurse, kadangi likome vieni – kaip ir laimėjome. Mes kaip ir patenkinti rezultatais. Nuo mūsų nepriklausė, kad konkurentai neatitiko reikalavimų. (...) Jeigu būtume be subrangovų, būtume neatitikę reikalavimų. Kadangi ėjome su subrangovais, konkurso sąlygas atitikome“, - sakė M. Zajankauskas.

Kas tie subrangovai, leidę „Energesman“ įveikti konkurso reikalavimų barjerus, pašnekovas atsisakė atskleisti. Savo vadovaujamos įmonės akcininkų jis taip pat nesiėmė komentuoti – kaip ir viešumoje sklandančios informacijos apie „Energesman“ VAATCS konkurse pasiūlytus įkainius.

Beje, „Energesman“ – ne vienintelė šio milžiniško konkurso dalyvė, neturinti realių darbo rankų. Iš konkurso eliminuota bendrovė „Prime Capital“, kaip ir dabartinė favoritė „Energesman“, įsteigta tik pernai vasarą. Kaip ir „Energesman“, „Sodros“ duomenimis, „Prime Capital“ turi tik vieną darbuotoją. Vieša paslaptis, kad „Prime Capital“ yra susijusi su „Icor“.

Dar viena iš konkurso eliminuota bendrovė – „Groslita“ – verslo žemėlapyje atsirado tik pernai rudenį. Spalio pabaigoje įsteigta įmonė registruota prestižinėje Vilniaus dalyje, bute Trakų gatvėje. „Sodros“ duomenimis, „Groslitoje“ dirba du žmonės.

Viešųjų pirkimų tarnyba jau nagrinėja šį VAATC konkursą. į prievaizdus kreipėsi ne tik „Energesman“ konkurentai, bet ir premjeras Algirdas Butkevičius.