Politikė pabrėžė, kad akivaizdžias problemas reikia spręsti kuo greičiau.

„Vienas dalykas yra tas, kad nepageidaujamų asmenų sąrašas sudaromas Migracijos departamento, pagal įvairių institucijų teikimus. Tiek Užsienio reikalų ministerija, tiek Valstybės saugumo departamentas gali kreiptis į Migracijos departamentą, o jis tada tiesiog prideda žymą prie to asmens, pavyzdžiui, registre pažymima, kad tai yra Lietuvoje nepageidaujamas asmuo ir jam uždrausta atvykti į šalį.

Kitas momentas – mes norime, jog ponas Prigožinas būtų Europos Sąjungos sankcijų sąraše, kad tai iš esmės būtų ne tik nacionalinis sprendimas, o Europos Sąjungos sprendimas, jog šis asmuo nepageidaujamas. Ir, antras dalykas, kas yra labai svarbu, kad tai būtų susiję ne tik su pačiu asmeniu, bet ir su jo turtu“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Dovilė Šakalienė

Anot pašnekovės, tame orlaivyje galimai galėjo būti Lietuvai labai pavojingų žmonių.

„Įsivaizduokite – turime tokią situaciją, kai į Lietuvą atskrenda lėktuvas, kurio numeris pas mus niekur nefigūruoja ir yra neužfiksuotas, nes labai lengva pakeisti orlaivio registracijos numerį, priskirti tą orlaivį kokiam nors kitam juridiniam subjektui. O tame orlaivyje galbūt yra svečių, kurie labai nepageidaujami Lietuvoje, o gal net labai pavojingi“, – tikino Seimo narė.

Lietuvos pasienis – pavojinga vieta

D. Šakalienės teigimu, Lietuvos pasienis grėsmės atveju gali būti labai pavojinga vieta.

„Tikrai turime padaryti, kad mūsų pačių valstybinės institucijos operatyviai apsikeistų informacija ir turėtų visą įmanomą informaciją, o kai kurios iš jų ES lygmeniu aktyviai pradėtų lobinti, kad tie žmonės ir jų veiksmai bei karinės grupės būtų suvokiamos kaip grėsmė mums. Mes esame pasienis, iš esmės taptume fronto linija, todėl tai pavojinga visai Europos Sąjungai.

Kalbant apie mūsų nacionalines įmones, tai nėra didelis įmonių spektras, pavyzdžiui, kalbant apie Prigožino atvejį, iš esmės yra vienintelė įmonė Lietuvoje, kuri turi sertifikatus tokio pobūdžio techninei priežiūrai atlikti, kokia reikalinga tokio tipo orlaiviams. Taip, tai yra tik viena įmonė, su kuria turėtume dirbti. Ar mes iš karto turime bausti ir taikyti sankcijas, man atrodo, šiuo atveju irgi turėtume viską išsiaiškinti“, – sakė ji.

Kitas komiteto narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigė, kad kitą savaitę NSGK svarstys siūlymą „įpareigoti Užsienio reikalų ministeriją ponui Prigožinui taikyti ES sankcijas“.

Trečiadienį parlamentinis komitetas aiškinosi, kokiu tikslu sausio pabaigoje į Vilnių buvo atskridęs su J. Prigožinu siejamas lėktuvas.

Kokią žinią siunčiame sąjungininkams?

L. Kasčiūnas „Delfi“ daugiau papasakojo apie patį Prigožiną.

„Tai yra žmogus, kuriam taikomos JAV iždo departamento sankcijos. Pirmiausia už tai, kad jo sukurtas „trolių fabrikas“ kišosi į JAV politinį procesą – į 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Tai yra priežastis, kodėl jam taikomos JAV sankcijos, bet dar svarbiau, kad tai yra žmogus iš tos vadinamosios privačios kariuomenės „Vagner“ grupės, dalyvavusios įvairiuose veiksmuose Sirijoje ir netgi toje pačioje Ukrainoje prisidėjusios prie žudynių. Tai – dar svarbiau. Man iki šiol keista, kaip jam iki šiol netaikomos ES sankcijos“, – sakė politikas.

Jevgenijus Prigožinas

Nors šio žmogaus Lietuvoje nebuvo, L. Kasčiūno teigimu, dabartine situacija Lietuvoje tarsi siunčiame sąjungininkams nekokią žinutę.

„Jo nebuvo – buvo lėktuvas, bet JAV sankcijos taikomos ir jo turtui. Būtent šiam lėktuvui taikomos JAV sankcijos, kitaip sakant, JAV tiesiogiai mato, kad šitas lėktuvas yra jo, ir jeigu jis būtų atskridęs į kokį nors JAV oro uostą, turbūt nebūtų išskridęs iš ten. Turėkime galvoje, kad tai yra mūsų strateginiai sąjungininkai. Kaip mes dabar atrodome, kai ne pirmą kartą jo lėktuvas atskrenda į Lietuvą. Mes atrodome panašūs į tokią Prigožino „Vagnerio grupės“ įkūrėjo technikos remontų dirbtuvę. Nemanau, kad tai solidu, kad gerai atrodome prieš sąjungininkus.

Laurynas Kasčiūnas

Kol kas Lietuvos URM nesiėmė jokių veiksmų, kad Prigožinui būtų taikomos europinės sankcijos. Komitetas turbūt kitą savaitę rinksis dėl prašymų, rekomendacijų, pasiūlymų. Vienas pagrindinių momentų bus tas, kad URM dėtų pastangas šiam žmogui taikyti europines sankcijas“, – tikino L. Kasčiūnas.

Pašnekovas taip pat paminėjo, kad, pagal dabartinę tvarką, į Lietuvą gali atskristi bet koks lėktuvas. Tai – viena iš grėsmių, kurias turėtų atsiminti Lietuva.

„Į Lietuvos oro uostus gali atskristi bet koks lėktuvas, pavyzdžiui, Islamo valstybės. Žmonėms į Lietuvos teritoriją patekti turbūt būtų sudėtinga, nes čia mes kontroliuotume situaciją, bet, pagal dabartinę situaciją, atskristi gali bet koks lėktuvas“, – tikino Seimo narys.