„Yra didelė grėsmė, kad tikėtina laikinai, pašokus infliacijai praktiškai visame pasaulyje (išskyrus Kiniją, Azijos šalis) mes galime labai entuziastingai šokti į tą infliacijos traukinį, naratyvą, kad viskas pasaulyje brangsta, tai, kodėl gi ir mums kainų nepakėlus? Galime sukelti labai didelį infliacijos burbulą, ką jau dalinai sėkmingai darome. Nes pagrindinė priežastis, kodėl kyla kainos, tai yra energetinių išteklių kainų kilimas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Greiti pietūs“ sakė Ž. Mauricas.

Pasak jo, Lietuvoje kainos kyla net trimis frontais,

„Metinis maisto kainų augimas yra jau 7 proc., ir paslaugų kainų – 7 proc. (…) Praeitą kartą, kai buvo panašus augimas – 2017 metais buvo skelbiamas karas prieš maisto kainų kilimą. Visi tik apie tai ir rašydavo. Dar prisideda ir NT augimas, kuris Lietuvoje jau tampa išskirtinis ir burbulingas, nes vidutinis metinis augimas maždaug yra apie 22-23 proc., per dvejus metus jau paauglo praktiškai trečdaliu, yra vietų, tarkime pajūryje kainos per dvejus metus išaugo 40,50 net 60 proc.“, – atkreipė dėmesį Ž. Mauricas.

Tai nėra sveikas augimas

Pasak ekonomisto, tai jau nėra labai sveikas augimas.

„Įsisukę į tą infliacijos augimą galime nepastebėti, kad esame labai brangūs, ir tai gali mums sukliudyti tapti turtingais. Jeigu norime prisivilioti talentų iš Baltarusijos, Ukrainos, arba emigrantų (…), jiems reikia būsto, jiems reikia naudotis paslaugomis, jeigu jie pamato , kad kainos yra didelės, praktiškai nelabai skiriasi nuo Vakarų Europos valstybių, tai aišku, kad tas sumažins jų motyvaciją“, – kalbėjo Ž. Mauricas.

Jis atkreipė dėmesį, kad su Lenkija, kurios zloto kursas yra susilpnėjęs, infliacija yra mažesnė, kainų skirtumas yra didžiulis.

„Net benzino kaina Lenkijoje yra 15-16 euro centų pigesnė negu Lietuvoje. Tai yra grėsmė, kad entuziastingai priėmę, kad gyvenimas gerėja (…), galime pripūsti burbulą ir atsidurti panašioje situacijoje kaip 2006-2007 metais. (…) Turėtume išlaikyti blaivų protą ir neišpūsti to burbulo“, – sakė Ž. Mauricas.

Pica Vilniuje net brangesnė nei Venecijoje

Pasak ekonomisto, lyginant statistiškai, mūsų kainų lygis yra didesnei nei Portugalijoje ar Graikijoje.

„Jeigu paimtume Vilnių, tai, pavyzdžiui, Venecijoje, gerame rajone, (…) pica kainuoja 9-12 eurų. Vilniuje 9-12 eurų – sakyčiau viena pigesnių picų“, – sakė Ž. Mauricas.

Lygindamas nekilnojamojo turto kainas trijose Baltijos šalyse, ekonomistas išskyrė, kad brangiausias miestas yra Palanga.

„Jeigu imtume centrinę dalį, tai būtų nauja statyba Vilniuje – antroje vietoje. Talinas – trečioje, paskui Ryga, Jūrmala. Palanga yra brangesnė negu Jūrmala apie trečdaliu“, – sakė Ž. Mauricas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)