Širvintų savivaldybėje gražesnis atnaujintas Metrikacijos skyrius, kur žmonės tuokiasi, nei tarybos salė, kur žmonės posėdžiauja. Todėl trečiai kadencijai išrinkta Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė LNK žurnalistus pasikalbėti pakvietė būtent čia.

Ji teigė, jog trečioji inauguracija bus labai kukli ir paprasta. Bet trečią kadenciją Ž. Pinskuvienė turės būti ne tiek mere, o kiek savivaldybės administracijos direktorė.

„Tai realiai mero darbas bus palenkta galva prie kompiuterio ir daugiau nieko“, – sakė Ž. Pinskuvienė.

Naujai išrinkti merai ir tarybos dirbs pagal naują savivaldos įstatymą. Merai gavo daugiau galių, bus vykdomoji valdžia, kitaip sakant – kaip Vyriausybė.

Bet LNK žinių kalbinti jau perrinkti merai šiomis galiomis nesidžiaugia.

„Blogai, visiškai ne laiku. Ukrainoje karas, turime tikrai didelių tarptautinių problemų. Ir dar visas šitas pokytis, kuris tikrai yra nenaudingas“, – kalbėjo perrinktas Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

„Na, anksčiau meras buvo tokia politinė figūra, toks lyderis, įkvėpėjas“, – teigė perrinktas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

Nuo šiol merai patys skirs savo pavaduotojus, bus atsakingi ir už biudžeto valdymą bei vykdymą, už savivaldybės turto valdymą, smulkesnius reikalus.

„Ar čia yra tikrai mero atsakomybė. Tarkime, manęs šiandien dabartinis direktorius klausia – kaip bus su statybų leidimais“, – kalbėjo Jonavos meras M. Sinkevičius.

O Šiaulių miesto meras A. Visockas mano, kad kai kasdien turės skubiai pasirašinėti krūvas dokumentų, su meru bus lengva susidoroti.

„Tarkime, meras nori pakritikuoti Vyriausybę, kad Lietuva neprarastų šimtų milijonų eurų... Puft ir mero nebėra – nes dokumentą jis gi pasirašė“, – LNK žinioms sakė A. Visockas.

Meras nebegalės būti ir tarybos narys, negalės balsuoti.

„Tai bus toks tarybos posėdžio vedėjas“, – teigė M. Sinkevičius.

Bet meras tarybos sprendimus, kaip ir prezidentas Seimo, galės vetuoti. O taryba mero veto, kaip ir Seimas prezidento, galės atmesti.

„Veto teisė yra beprasmė, kai tu neturi daugumos. O jeigu turi daugumą, tai ja nesinaudosi“, – kalbėjo Šiaulių miesto meras A. Visockas.

„Atsistos meras prieš žmones ir sakys, kad gal norėjo, bet nieko negalėjo padaryti, nes taryba. Čia yra vaidyba, spektaklis“, – kalbėjo Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė.

Rinkimų sistemos darbo grupei vadovavęs konservatorius Andrius Vyšniauskas sako, kad šis įstatymas remiasi Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimu. O jis pasakė, kad jeigu merus renkame tiesiogiai, jie turi būti vykdomosios valdžios atstovai.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

„Ir aš suprantu natūraliai kai kuriuos merus, kurie nenori turėti parašo teisės, jie nori turėti neformalią politinę atsakomybę. Kai pavedi administracijos direktoriui kažką padaryti ir parašą ant kontroversiškų klausimų deda būtent jis“, – kalbėjo konservatorius A. Vyšniauskas.

Lietuvoje keli merai valdo daugiau nei 20 metų. Nauju įstatymu Seimas tai apribos – įvedė trijų kadencijų per ketverius metus limitą. Bet jos bus skaičiuojamos nuo šių rinkimų.

Tad pavyzdžiui, 23 metus Druskininkus valdantis Ričardas Malinauskas galės valdyti dar 12 metų.

„Ką reiškia planuoji (tris kadencijas, aut. p.). Tu vieną įveik šiame košmare, jau bus didelis pasiekimas“, – savo ruožtu kalbėjo Šiaulių miesto meras A. Visockas.

„Seime irgi yra rekordininkų, jie daugiau nei po tris kadencijas dirba. Tai kodėl mes apie tai nešnekame“, – pabrėžė Jonavos meras M. Sinkevičius.

Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė teigė, jog parlamentarai iš Lietuvos žmonių būtų sulaukę daug didesnės pagarbos, jeigu pirmiausia tokią tvarką būtų nusistatę sau, o tik tada merams.

Konservatorius A. Vyšniauskas atsako – yra didelis skirtumas.

„Meras yra panašesnis ne į Seimo narį, meras yra panašesnis į prezidentą. Dėl to apribojimas yra padarytas“, – apie kadencijų ribojimą aiškino Seimo narys A. Vyšniauskas.

Savivaldybių asociacijos prezidentas M. Sinkevičius teigia, kad Seimas prie savivaldos įstatymo pavasarį turės grįžti ir jį taisyti. Bet A. Vyšniauskas sako, kad turi būti koreguojami tik smulkūs dalykai, o ne naujas mero vaidmuo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: