Posėdžių salėje liejantis aistroms politikai net ėmė prašyti administracijos sumažinti salės šildymą. „Gerai, dirbam toliau, dabar, ačiū Dievui, nei šalta, nei karšta“, - parlamento administracijai įgyvendinus prašymą tęsti darbą ragino Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Vienalietuviai“ kels ministrų arba premjero atsakomybės klausimą?

Iš valdančiosios koalicijos narių kitų metų biudžeto neparėmė tik liberalcentristas Žilvinas Šilgalis (balsuodamas jis susilaikė), o dar prieš balsavimą kalbėjęs „Vienos Lietuvos“ frakcijos lyderis Laimontas Dinius, nors ir pabrėžė paremsiantis biudžetą, bet ragino valdančiuosius atsisakyti arogancijos ir užsispyrėliškumo, opoziciją – pateikti bent vieną konstruktyvų siūlymą.

„Norėčiau pradėti nuo retorinio klausimo premjerui ir jo aplinkai – gal jau laikas atsisakyti beprasmio arogantiško užsispyrimo ir pradėti taisyti klaidas? Tačiau premjero ir jo aplinkos laikysena ir piktos kalbos yra lyg atsakas – ne. Tas pats klausimas galėtų būti adresuotas ir kairiajai pusei – gal jau laikas imtis konstruktyvių žingsnių? Tačiau atsakas būtų tuščios kalbos, demagogija ir intrigėlės“, - kalbėjo L. Dinius.

Jis teigė, kad „vienalietuviai“ abejoja Vyriausybės valia ir administraciniais gebėjimais pakeisti, L. Diniaus teigimu, nesėkmingą ekonominę politiką bei ieškant rezervų taupymui. Pasak politiko, frakcija „Viena Lietuva“, nors ir pritaria biudžetui, tačiau nesitaikstys su Vyriausybės „nebylumu ir abejingumu žmonių interesams“.

Pasak L. Diniaus, „Viena Lietuva“ kels ministrų atsakomybės klausimus. Kiek vėliau politikas DELFI teigė, jog frakcija yra pasiruošusi rengti interpeliaciją prastai dirbantiems ministrams arba net ir premjerui Andriui Kubiliui už tai, kad kai kurios sritys yra tvarkomos ypač aplaidžiai, o darbas – imituojamas.

„Reikia ne dejuoti, o daryti“, - DELFI teigė L. Dinius. Pasiteiravus, ar frakcija yra pasiruošusi rengti kuriam nors iš ministrų interpeliaciją, užduoti klausimus ir prašyti pasiaiškinimų, politikas tai patvirtino, nors nenurodė, kurie ministrai gali susilaukti nemalonės: „Į konkretų klausimą konkrečiai ir atsakau – taip, mes esame pasiruošę“.

Atmetė beveik visus Seimo narių pasiūlymus

Permainų koalicijos nariai ketvirtadienį atmetė beveik visas Seimo narių teiktas pataisas, kurios visos kartu deficitą būtų padidinusios 1,2 mlrd. Lt. Išimtis padaryta tik Darbo partijos narės Loretos Graužinienės ir konservatorės, Seimo pirmininkės I. Degutienės siūlymui 350 tūkst. Lt skirti gestų kalbos vertėjų centrams bei konservatoriaus Vito Matuzo redakcinei pataisai.

Ministrų kabinetas pritarė, o Seimas neprieštaravo konservatorių Juliaus Dautarto ir Valentino Stundžio pataisai, kuria Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos programų įgyvendinimui skiriama 237 tūkst. Lt. Paremta ir V. Stundžio ir Manto Adomėno idėja 600 tūkst. Lt skirti viešosios įstaigos „Menų spaustuvė“ renginiams bei daugiafunkcinių erdvių kūrimui.

Valdantieji atmetė didžiąją dalį opozicijos siūlymų, tarp kurių buvo prašymai neskirti 500 tūkst. Lt ministro pirmininko rezidencijos Turniškėse remontui, atimti 1,5 mln. Lt Valstybės saugumo departamento (VSD) administracinio pastato Pilaitėje statybai bei atsisakyti 3,5 mln. Lt Operos ir baleto teatro scenos rekonstrukcijai.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos atstovas Andrius Mazuronis, kuris ir siūlė atsisakyti šių investicijų, ypač atkreipė dėmesį į abejones dėl Operos ir baleto teatro scenos rekonstrukcijos skaidrumo.

„Ministrė nuraudo tai išgirdusi. Tai rodo, kad ji dar turi sąžinės“, - pritarti siūlymui agitavo jaunasis politikas.

Tačiau finansų ministrė Ingrida Šimonytė Seimo nariui replikavo, kad jeigu jam pačiam kelias valandas tektų stovėti tribūnoje, jis galbūt ne tik nuraustų, bet ir apalptų. Vis dėlto neilgai trukus iš centrinės tribūnos I. Šimonytė persikraustė į Vyriausybės narių vietą, kurioje ji galėjo prisėsti ant kėdės.

Konsoliduotas deficitas – 9,5 proc. BVP

Kitais metais valstybės ir savivaldybių biudžeto pajamos su Europos Sąjungos (ES) parama sieks 21,26 mlrd. Lt, išlaidos – 26,1 mlrd. Lt. Tai reiškia, kad valstybės biudžeto deficitas 2010 m. sudarys 4,9 mlrd. Lt.

Pridėjus „Sodros“ 2,69 mlrd. Lt skylę, konsoliduotas deficitas siekia apie 9,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Daugiausia pajamų kitąmet numatoma gauti iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) – apie 6,077 mlrd. Lt. Akcizų į valstybės biudžetą kitąmet ketinama surinkti 3,257 mlrd. Lt, gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – 877 mln. Lt, pelno mokesčio – 907,7 mln. Lt.

GPM tarifas šiuo metu siekia 21 proc. (15 proc. pagrindinis tarifas ir 6 proc. privalomasis sveikatos draudimas), PVM – 21 proc., pelno mokestis kitais metais sudarys 15 proc.

Patvirtintas ir grynojo skolinimosi limitas, kuris sieks 8,96 mlrd. Lt.

Virvę gavęs premjeras dėkojo mitinge jį palaikiusioms moterims

Seime priėmus valstybės biudžetą premjerui A. Kubiliui perduota prieš pensijų mažinimą protestuojančių senjorų "dovana" - į kilpą surišta virvė. Vyriausybės vadovas teigė suprantantis, kad žmonėms yra sunku, ir padėkojo garbaus amžiaus moterims per mitingą ketvirtadienį nepabūgusioms palaikyti jo inicijuojamos politikos.

Virvę "tvarkietis" Petras Gražulis perdavė ir "Vienos Lietuvos" lyderiui L. Diniui. P. Gražulis sakė vykdantis mitinguotojų valią ir paragino valdančiuosius įsiklausyti į už Seimo rūmų sienų vyraujančias nuotaikas.

Savo ruožtu Vyriausybės vadovas pažymėjo suprantantis, kad žmonėms tenka sunki našta - atlaikyti krizę. Padėkojęs parlamentarams, ministrams, Prezidentei Daliai Grybauskaitei, A. Kubilius tarė ačiū ir vyresnio amžiaus moterims, kurios nepabūgo ir ketvirtadienį į mitingą atsinešė plakatą "Remiame Kubiliaus taupymo politiką".

Prezidentė džiaugiasi, kad pakako politinės valios

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigiamai vertina faktą, kad Seimui pakako politinės valios priimti kitų metų valstybės biudžetą, BNS ketvirtadienį sakė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.

"Prezidentė džiaugiasi, kad valstybė turi biudžetą ir užteko politinės valios jį priimti. Patį faktą prezidentė vertina teigiamai, o detaliau patį biudžetą įvertins kitą savaitę, kai jis bus pateiktas", - telefonu iš Briuselio sakė prezidentės atstovas.

Prezidentė ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje dalyvauja Europos Vadovų Tarybos sesijoje.