Socialdemokratas Algirdas Sysas sakė, kad atėjus A. Širinskienei kyla klausimų dėl parlamentų komitetų pirmininkų kvotų. „Tvarkiečiams“ priklauso viena komiteto pirmininko pozicija. Aplinkos komitetui jau vadovauja Juozas Imbrasas. A. Širinskienė yra Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė.

R. Baškienė sakė, kad kvotų klausimą aptars Seimo seniūnų sueiga.

Paskelbė prisijungianti prie frakcijos

Parlamentarė Agnė Širinskienė formaliai prisijungė prie Seimo „tvarkiečių“, kad jie galėtų atkurti frakciją Seime. Nei ji pati, nei „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis neslepia, kad sprendimas yra tik formalumas, ji toliau liks sėdėti ten, kur sėdi – prie Seimo „valstiečių“, jai liks ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės postas.

„Aš prisijungsiu prie Teisės ir teisingumo frakcijos. Tas yra svarbu norint sukurti Seime ir teisinę daugumą, nes statuto 40-asis straipsnis sako, kad daugumą Seime sudaro frakcijos, kurių partijos yra pasirašiusios koalicijos sutartį“, – sakė A. Širinskienė ketvirtadienį po „valstiečių“ frakcijos posėdžio Seime.

Parlamentarė aiškino, kad šis nereiškia jos politinių pažiūrų pasikeitimo.

„Aš pas visus kolegas lankausi, bet manau, kad ir širdimi, ir fiziškai išliksiu valstiečių-žaliųjų sąjungos frakcijoje“, – sakė A. Širinskienė.

Pasikeitimas – tik formalumas

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad frakcija yra dėkinga „kolegei, kuri savanoriškai padeda išsaugoti stabilumą valstybėje“.

Jis paaiškino, kad šis žingsnis yra daugiau formalumas.

„Koalicija yra mūsų bendra. Praradimas būtų, jei žmogus išeitų iš koalicijos. Šiuo atveju, Seimo narė A. Širinskienė ir toliau sėdės ten, kur sėdi, ir toliau lankysis mūsų frakcijos posėdžiuose“, – sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat patvirtino, kad A. Širinskienė ir toliau vadovaus Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Partijos pirmininkas tikino, kad to negalima pavadinti frakcijos nario skolinimu.

„Aš nežinau, kaip jūs galėtumėte teigti, kad žmogų galima paskolinti? Žmogaus paskolinti neįmanoma. Seimo narys gali iš vienos frakcijos ateiti į kitą, užtikrinti frakcijos veikimą, bet jo skolinti niekas negali“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, to žingsnio reikėjo tam, kad „tvarkiečiai“ galėtų atkurti frakciją.

„Statute parašyta, kad koalicijoje negali būti nefrakcija. Seimo dauguma sudaroma iš frakcijų. Tai yra atsakymas jums, kodėl reikia, kad Tvarka ir teisingumas turėtų frakciją“, – sakė R. Karbauskis.

Tvarkos ir teisingumo frakcija subyrėjo tada, kai „darbiečiai“ iš jos atšaukė Valentiną Bukauską, todėl jie nebeturėjo septynių narių frakcijai Seime sudaryti.