„Maistas irgi taip pat brangus“, – sakė kalbintas gyventojas.

Kitas vardijo, kad brangūs mėsos, pieno, produktai. Dar vienas gyventojas pritarė, kad tikrai viskas pabrango, bet sako, kad dar galima kentėti.

Kainų pokyčius stebinti organizacija „Pricer.lt“ užfiksavo, kad pigiausių maisto produktų krepšelis 6 proc. brangesnis, nei buvo prieš metus.

„Praktiškai visą paletę matome, praktiškai visi produktai. Tik tiek, kad vieni labiau, kiti galbūt mažiau“, – komentavo „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas.

Mažmenininkai imasi įvairių priemonių, kad neprarastų pirkėjų. Vieni žada būtiniausių maisto prekių kainų kilimą savo parduotuvėse stabdyti visiškai, kiti skelbia akcijas.

„Manėme, kad kainų kilimas bus ir jis bus neišvengiamas, todėl kelis tokius veiksmus nusimatėme į priekį. Vienas dalykas, tai mažiname savo planuojamą pelną, amortizuosime kažkiek patys kainų kilimą, kiek mums pavyks“, – teigė „KOOPS mažmenos“ direktorius Simas Bendorius.

„Kiekvieną savaitę akcijuoja svarbiausius produktus, kad pirkėjas turėtų geriausią pasirinkimą“, – nurodė Aljanso „Aibė“ komercijos vadovė Žydrė Baskutytė.

Ekonomistų tokie kainų pokyčiai nestebina. Pasaulinė infliacija kainas kelia visur, neaplenkdama ir pigiausių maisto produktų.

„Dėl šito kilimo kenčia visi: ir prekybininkai turi šiek tiek prisimažinti maržas, ir gamintojai turi prisimažinti maržas. Aišku, ir vartotojai gali sau mažiau leisti arba leisti žemesnės kokybės prekes“, – kalbėjo ekonomistas Sigitas Besagirskas.

Pirkėjai prie prekybos centrų Vilniuje

Tiesa, brangsta ne tik pigiausios, bet ir populiariausios maisto prekės – kava, sviestas, grietinė. Tačiau gyventojai sako, kad mažiau pirkti nepradės. Nuolaidų ieško aktyviau.

„Kur tu dėsiesi, kaip atsisakysi. Viešpatie, reikia pirkti toliau“, – tikino kalbinta praeivė.
„Perkame ką pigiau, ką labai pigu. Pigu kaulai už 50 ct, burokas pigu, bulvė, košė pigu“, – tikino dar viena senolė.

Palyginti su 2021 m. gruodžio mėnesiu, populiariausių prekių kainos pakilo kone dviem eurais, o per metus jų kaina šoktelėjo beveik 12 proc. į viršų.

„Šiandien jis yra pasiekęs piką, jis vienas brangiausių palyginus per visą laikotarpį, nes jeigu jį stebėtume, tai ten matosi tokie paaugo, pakrito, tai būtent ta akcijų įtaka. Tai šiandien jau ir akcijos nebeturi tos galios“, – aiškino A. Vizickas.

Mažmenininkai dėl kainų pokyčių kaltina pačius tiekėjus ir sako, kad visiškai kainų pokyčių išvengti neįmanoma.

„Brangsta prekės tiek, kiek tiekėjai kelia tiekimo kainas“, – sakė Ž. Baskutytė.

„Mes tiesiog negalime siūlyti savo pirkėjams prekių tokiomis kainomis, kokios jos turėtų būti, jeigu viską perkeltume ant pirkėjų pečių. Situacija, iš tikrųjų, labai neapibrėžta“, – tikino S. Bendorius.

„Pricer.lt“ pirkėjams pataria nepriprasti prie vieno mylimiausio prekybos tinklo, ieškoti akcijų, lyginti kainas ir galbūt tuomet pavyks sutaupyti.

„Vienintelis receptas tai turbūt dar labiau sekti tas akcijas ir meilės kažkokiam tinklui atsisakyti, o žiūrėti iš tikrųjų, kur yra geresnės kainos“, – teigė A. Vizickas.

Ekonomistų nuotaikos taip pat pesimistiškos. Esą bent kelis mėnesius kainos nemažės.

„Pavasarį stabilizuosis, bet kol kas tikrai kainos nekris“, – komentavo S. Besagirskas.

Čia galite peržiūrėti LNK video apie tai: