Išvykusios merginos mama Valentina eina kryžiaus kelius, kad grąžintų dukrą namo, ir šeima nepatirtų didelių materialinių nuostolių. Ponia Valentina sakė, kad tokioje pačioje situacijoje yra ir kiti studentai.

„Mano dukra vasario pradžioje išvyko į Turino Universitetą Italijos Pjemonto regione studijuoti pagal „Erasmus plius“ programą. Bet jau trečia savaitė dukra su dar keliais studentais iš Lietuvos neina į paskaitas, nes ten jokių mokslų nevyksta“, – pasakojo mama.

Pasak jos, pagal mainų sutartį tarp Lietuvos ir Italijos Universitetų studentams patvirtintą programą, iš penkių suderintų mokomų dalykų nė vienas negali būti įgyvendintas per mainų programos laikotarpį.

„Pasirodo ir paskaitos vyks tik italų kalba, nors prieš išvykimą studentai laikė anglų kalbos egzaminą, ir sutartyje įrašyta, kad studijos vyks anglų kalba, bet studentų niekas neinformavo iki išvykos pradžios. Davė Turino Universitete italų kalba programą, sako: „rinkitės, vaikščiokite pas dėstytojus, tarkitės dėl egzamino anglų kalba ir prašykite, kad nurodytų literatūrą anglų kalba, pagal ją būtų galima pasiruošti egzaminams“, – pasakojo mama.

Ponia Valentina pasakojo, kad studentės susirado disciplinų dėstytojus ir kreipėsi į juos.

„Rezultatas – trys dalykai jau buvo realizuoti pirmąjį mokslo metų pusmetį ir profesoriai elektroniniu laišku informavo, kad antrame pusmetyje jie dalyko paskaitų neturi; kitos disciplinos profesorius, kuris turi pagrindinį disciplinos valandų skaičių, paprašė studentų pateikti bazinius pagrindus grindžiančius dokumentus, nes kitu atveju disciplina nerekomenduojama, studentai šio dalyko pagrindų neturi, todėl paskaitose dalyvauti negalės; paskutinio dalyko profesorius informavo, kad studentų grupės sudaromos prieš du mėnesius iki studijų pradžios, paskaitos vyksta specialiose laboratorijose, todėl jų priimti nėra galimybių.

Apie situaciją dukra pranešė mainų sutarties šalims, paprašė pagalbos – kaip ir ką galima būtų toliau daryt, bet tuo pat metu Šiaurės Italijos regionuose buvo paskelbtas koronaviruso protrūkis ir Turino Universitetas, vadovaudamasis šalies Sveikatos ministro, Švietimo ministro ir Pjemonto regiono Prezidento įsakymu, sustabdė mokymo veiklą savaitei“, – pasakojo studentės mama.

Pasak jos, dukra ir jos draugė nuo situacijos beviltiškumo ir įtampos jaučiasi psichologiškai išsekusios, pasimetusios, atsirado peršalimo sloga, dukrai atsinaujino gastritas.

„Mes bijome dėl jų sveikatos, kadangi čia situacija negerėja, pasitarę su kitos mergaitės mama, nusprendėme grąžinti dukras į Lietuvą“, – sakė ponia Valentina.

Mamos nuomone, tokiu atveju, kaip šis, kai Universitetas uždarytas, paskaitos nevyksta ir net nėra suderintos studijos pagal pasirašytą programą, turėtų būti pritaikyta force majeure situacija ir leista pagrįsti mainų programos finansavimo išlaidas.

„Lėktuvo bilietai, nuomos depozito ir nuomos avanso už tris mėnesius mokesčiai, viešasis transportas jau atsiėjo maždaug 1600 eurų, grižimas atgal 130 eurų“, – sakė moteris.

Šeima siekia, kad dėl sutarties nesilaikymo ir force majeure situacijos šios išlaidos būtų padengtos pilnai ir merginos galėtų tęsti studijas Lietuvoje.
Tačiau kol kas gaunami atsakymai, kad Lietuvoje Pjemonto regionas neįeina į tas zonas, kur tokia situacija galėtų būti pripažinta, o Italijos „Erasmus plius“ tinklapis švietimo įstaigų uždarymus, pagal Sveikatos ministro nurodymą, skelbia kaip force majeure.

„ Esame pasimetę, ieškome teisybės“, – sakė mama.

Force majeure taikomas dviem Italijos regionams

Švietimo mainų paramos fondo Komunikacijos skyriaus vadovė Indrė Baltraitytė paaiškino, kad šiuo metu forve majeure situacija gali būti pritaikyta tik dviejuose Italijos regionuose studijuojantiems asmenims.

„Europos Komisija yra nurodžiusi, kad nacionalinės agentūros, tokios kaip mes (Lietuvoje Švietimo mainų paramos fondas administruoja „Erasmus+“ programą), gali pritaikyti force majeure tais atvejais, kai veiklos vyksta Kinijoje, o nuo vasario 20 d. – ir Šiaurės Italijos Lombardijos ir Veneto regionuose, kur buvo užfiksuoti koronaviruso protrūkiai.

Jeigu tų regionų universitetuose yra merginos, mes pritaikome force majeure, ir pinigai būtų grąžinami grįžus. Tada reikėtų tiesiogiai arba per savo universitetą susisiekti su mumis, tai yra su Švietimo mainų paramos fondu. Jei tas universitetas neįeina į tas zonas, tada mes netaikome force majeure atvejo. Jeigu jos nuspręstų grįžti, tada – tiesiog savo atsakomybėje“, – paaiškino I. Baltraitytė.

Dėl kokybės gali tekti patiems aiškintis su Italijos universitetu

Pasak Fondo atstovės, kalbant apie studijų kokybę, labai svarbu prieš važiuojant susižinoti, kokia kalba vyks studijos.

„Jeigu kokybė tikrai neatitinka to, kaip buvo sutarta, tada jau iš jų (turiu mintyje iš Italijos universiteto) galima reikalauti grąžinti lėšas už tam tikrą laikotarpį“, – sakė I. Baltraitytė.

Fondo atstovė akcentavo, kad merginos turėtų pirmiausia kontaktuoti su savo universitetu Lietuvoje.

„Pirmas kontaktas turėtų būti su savo universitetu, reikėtų žiūrėti, ką galima padaryti, nes universitetas irgi gali jas atstovauti, susisiekti ir klausti: „žiūrėkit, jūs neįvykdote savo sutartinių įsipareigojimų, ką joms dabar daryti“, – sakė I. Baltraitytė.

Universitetas sako, kad palaiko ryšį su studentais

Mykolo Romerio universiteto (MRU), kuriame studijuoja mergina, atstovas spaudai Vaidotas Norkus atkreipė dėmesį, kad „Erasmus+“ programą Lietuvoje koordinuoja Švietimo mainų paramos fondas.

„Esame susirūpinę dėl mūsų universiteto jau išvykusių mainų studijoms studentų saugumo, palaikome su jais pastovų ryšį. Operatyviai kreipėmės ir nuolat kontaktuojam su Švietimo mainų paramos fondo atstovais, ar mūsų studentai, pagal šią programą studijuojantys Italijoje ir kitose šalyse, kuriose jau nustatyti koronoviruso atvejai, yra saugūs, kokios jų grįžimo į Lietuvą, studijų sutarties pagal „Erasmus+“ nutraukimo sąlygos“, – teigė V. Norkus.

Pasak jo, universiteto atstovai taip pat jau susisiekė ir su Turino universiteto, kuriame studijuoja keturi MRU studentai, atstovais ir palaiko tiesioginį ryšį su jais apie situaciją universitete.

„Šiuo metu šiame universitete paskaitos ir užsiėmimai yra sustabdyti iki kovo 1 dienos. Mes palaikome Švietimo paramos fondo poziciją, kad jeigu studentai jaučiasi nesaugūs, viruso plitimo mastai toliau didės, turėtų kuo skubiau grįžti į Lietuvą“, – teigė V. Norkus.

Universiteto žiniomis, kol kas Erasmus+ studijų nutraukimas studentams, studijuojantiems Turino universitete negali būti pripažintas kaip force majeur atvejis.

„Tačiau esame informuoti, kad Švietimo mainų fondo atstovai jau susisiekė su Italijos nacionalinės agentūros direktore, kuri paaiškino, kokios prevencinės priemonės dėl viruso plitimo sumažinimo Italijos vyriausybė yra nustačiusi taikyti Italijos švietimo įstaigoms ir kad ji kreipėsi į Europos Komisiją dėl force majeur principo taikymo visiems Italijos regionams. Savo ruožtu Fondas universiteto atstovus taip pat informavo, jog kreipėsi į Europos Komisiją, kad kuo greičiau būtų pateikta oficiali poziciją dėl Italijos. Europos Komisija pažadėjo nedelsiant parengti rekomendacijas dėl situacijos Italijoje visoms nacionalinėms agentūroms. Atitinkamai informacija bus pateikta visoms aukštojo mokslo institucijoms ir Fondo tinklapyje“, – teigė V. Norkus.