„Kas savaitę atsiranda po kelis šimtus atvejų daugiau 100 tūkst. gyventojų. Ir laukiama, kada šis rodiklis pasieks 1500 atvejų. Tada bus reikalinga skelbti epideminę situaciją. Bet norint tiksliai pasakyti – tai nėra tik gripas.

Būtent epideminė situacija skelbiama tada, kai ūmių virusinių kvėpavimo takų infekcijų ir gripo, ir COVID–19 atvejų skaičius viršys 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų“, – LNK sakė Šeimos gydytojų asociacijos vadovas Julius Kalibatas.

Jis teigė, jog ne gripas taip kelia skaičius, o ūmūs viršutinių kvėpavimo ligų uždegimai.

„Tai būtent tos virusinis infekcijos, kurias sukelia apie 200 virusų, manoma“, – kalbėjo J. Kalibatas.

Šeimos gydytojų asociacijos vadovo teigimu, tenka sutikti su pacientų pastebėjimais, kad gripas šį sezoną – kitoks.

„Tą mato ir gydytojai. Nes COVID–19 infekcija žmonės sirgo ir du, ir tris kartus. Na, sakyčiau, kad šiek tiek nualino mūsų imuninę sistemą. Ir dabar gripas yra pavojingesnis“, – pabrėžė LNK pašnekovas.

Jo teigimu, be serologinio tyrimo nustatyti ar asmenį kamuoja gripas, ar COVID–19 labai sudėtinga, nes simptomai gali būti labai panašūs.

„Todėl norint tiksliai žinoti, vertėtų atlikti serologinius tyrimus. Nuo gripo galima skiepytis dar ilgai, nes gripo infekcija dar reikia manyti, sezonas bus iki gegužės mėnesio. Todėl skiepytis nėra vėlu“, – tikino J. Kalibatas.

Jis taip pat LNK išvardijo ir pačias liūdniausias galimas komplikacijas.

„Tai virusinė pneumonija, neurokarditas, inkstų pažeidimai. Mes šito ir bijome. Manoma, kad insultų, infarktų atvejų pagausėjimas taip pat gali būti susijęs su gripo virusine infekcine“, – kalbėjo J. Kalibatas.

Pašnekovas LNK priminė, jog apsauga nuo COVID–19 yra tokia pati kaip ir nuo gripo.

„Jau daug kartų buvo kalbėta, manau, kad visi žino, kokios apsaugos priemones naudoti reikia. Tai be abejonės – kaukės tose vietose, kur yra žmonių susibūrimai: parduotuvėse, kitose vietose, viešajame transporte, rankų higiena ir neikime ten, kur mums nereikia eiti. Pasistenkime kuo mažiau lankytis parduotuvėse, kino teatruose, tuose žmonių susibūrimo vietose – krepšinio salės irgi galimybė užsikrėsti gripu, ar COVID–19.

Žmonėms turi rūpėti jų sveikata, todėl siūlau pagalvoti apie savo sveikatą. Ir negalvoti, kad jūs būsite tas, kuris neužsikrės, kurį aplenks šitos infekcijos“, – teigė Šeimos gydytojų asociacijos vadovas J. Kalibatas.

Visą LNK pokalbį su J. Kalibatu žiūrėkite čia: