Buvęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas M. Lingė LNK Žinioms teigė, kad nesinorėtų, jog pensija taptų archyviniu reliktu, apie kurį girdėtume tik iš pasakojimų.

„Kalbant rimčiau, mes susiduriame su realybe, su kuria susiduria visas Vakarų pasaulis – gyvenimo trukmė ilgėja. Visuomenei senstant, gimstamumui mažėjant tie iššūkiai ateina visur, taip pat ir į Lietuvą“, – kalbėjo politikas.

Papildomų sprendimų neplanuoja

Anot jo, realybė yra tokia, kokia yra, reikia ją priimti ir žvelgti keletą dešimtmečių į priekį.

„2026-aisiais vyrų ir moterų pensinis amžius susilygins ir pasieks 65 metus. Tokie sprendimai yra priimti, kažko papildomo dabar nėra planuojama, – pridūrė jis. – Europos Komisija buvo minėjusi, kad jeigu jokie sprendimai apskritai nebūtų daromi, tai buvo minimi ir 72 metai, bet tai yra tiesiog teoriniai skaičiavimai“.

M. Lingė ramino, kad apie tokį skaičių politikai dabar negalvoja.

Pasak konservatoriaus, yra vienas rodiklis, pagal kurį Lietuva neblizga, tai tikėtina sveiko gyvenimo trukmė.

Jis pridūrė, kad jei sveikata nebeleidžia, natūralu, kad ir apie darbą negali būti kalbų. Todėl esą reikia galvoti apie sveikos gyvensenos pamatus, kad žmonės ne tik ilgiau gyventų, bet ilgiau sveikai gyventų.

„Tada būtų noro ne tik išlikti darbo rinkoje, bet ir apskritai socialiniame gyvenime“, – sakė jis.

M. Lingės teigimu, kaip spręsti šias problemas, turi nutarti visuomenė. Vienas iš būdų – lengviau įsileisti darbo jėgą iš užsienio, peržiūrėti mokesčių tarifus arba keisti pensinį amžių.

„Reikia ieškoti optimaliausio varianto“, – sakė jis.

Mindaugas Lingė

Paklaustas, ką jaunimui daryti, kad jis jaustųsi užtikrintesnis dėl ateities, M. Lingė teigė, kad užsienio šalys vis dėlto kalba apie pensinio amžiaus ilginimą.

„Bent jau tokį vidurkį galima išvesti, apie ką vyksta diskusijos, arba šalys jau yra priėmusios tuos sprendimus – kalbama apie 67 metus. Tai amžiaus riba, kuri galėtų būti orientyras“, – sakė jis.

Žmonės pensinio amžiaus ilginimo nenori

LNK Žinios gatvėje pasiteiravo žmonių, ką jie mano apie pensinio amžiaus ilginimą.

„65 jau pakankamas amžius, manyčiau, gal dar dveji metai, jei labai reikia. Daugiau – jau sudėtinga“, – LNK Žinioms sakė gatvėje sutikta moteris.

Ji sutiko, kad vyresniame amžiuje rasti darbą nėra taip lengva, o ir sveikata nedžiugina.

Kita pašnekovė svarstė, kad 65 metai pensiniam amžiui – pats tas.

„Manau, kad užtenka. Daugiau nereikia“, – kalbėjo ji.

Išeiti į pensiją 55 metų, jos nuomone, per anksti, nes tokio amžiaus žmonės yra darbingi – jos pačios tėvai vyresni ir sugeba puikiai dirbti.

Kitas pašnekovas taip pat sutiko, kad 65 – pats tas amžius išeiti į pensiją.

„Tik gal mokytojams, gaisrininkams amžius turėtų būti mažesnis, gal 55 metai. Sunkus darbas labai, mano žmona mokytoja, tai labai sunku ten“, – pabrėžė jis.

„Aš manau, kad nesulauksiu jos ne dėl amžiaus, bet nebus tos pensijos, ji vis tolsta, mažėja“, – optimizmu nespindėjo gatvėje sutikta LNK Žinių pašnekovė.

Jos nuomone, į pensiją žmones būtų galima išleisti nuo 50 metų.

„Kad dar būtų ganėtinai sveikas žmogus, kad galėtų tą laiką oriai prabūti, o ne galą su galu sudūrinėti“, – teigė ji.

Visą LNK Žinių reportažą žiūrėkite čia: