Kaip DELFI informavo „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Stalnionis, paskutiniu mokėjimu maždaug 415 tūkst. kompensacijų gavėjų turėtų būti pervesta kiek daugiau nei 50,9 mln. Eur.

Kompensuojant per krizę sumažintas pensijas ne tik šiems gyventojams, bet ir tiems, kam pensijos antrąkart buvo sumažintos ir dėl tuo metu gauto atlyginimo, nuo 2014 m. išmokėta daugiau kaip 190,6 mln. Eur.

Į klausimą, kiek asmenų negavo kompensacijų dėl to, kad mirė, specialistas atsakė taip:

„Atskirai statistikos, kiek kompensacijų gavėjų buvo mirę, neturime, tačiau pirmojo etapo gavėjų paveldėtojai jau kreipiasi į „Sodrą“ dėl kompensacijos paveldėjimo, o antrojo etapo kompensacijos mirusiems paveldėtojams (jei Seime nebus pakeistas sprendimas) bus pradėtos mokėti 2018 m. pabaigoje“.

Beje, naujosios Vyriausybės programoje numatyta, kad kompensacijos bus baigtos mokėti iki 2017 m. liepos 1 d. Kad tokia nuostata būtų įgyvendinta, Seimui dar šiemet reikėtų pakeisti atitinkamą įstatymą ir reikiamas lėšas numatyti kitų metų „Sodros“ biudžete.

Be kita ko, R. Stalnionis informavo, kad kaip ir kiekvienais metais, šiemet ne tik visų rūšių pensijos bet ir daugelis kitų išmokų (išskyrus kai kuriuos atvejus), bus išmokėtos iki Kalėdų.

DELFI primena, kad 2009 m. pabaigoje Seimui priėmus Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymą pensijos buvo mažinamos du kartus. Vieną kartą jos sumažintos visiems gavėjams, o kitą – tik tuo metu dirbusiems pensininkams.

Taigi, šį gruodį baigiamos mokėti pirmo sumažinimo kompensavimas.