Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos vadovė Grasilda Makarevičienė pyko, kad vyresnio amžiaus žmonėms nauja tvarka yra nepatogi.

„Čia kažkoks nesusipratimas. Čia yra prievarta. Ne visi mūsų amžiaus žmonės turi galimybių, naujoviškų technologijų, ir ne visi moka jomis naudotis. Tai ką jie nori padaryti? <…>.

Jeigu jie nori piktinti žmones ir toliau, tai sulauks labai didelių nemalonumų, nes aš nesulaikysiu masės. Mūsų organizacija vienija 59 612 žmonių. Nerimsta skambučiai, sako: „Mes juos nušluosime nuo žemės paviršiaus.“ Aš vis raminu, bet nesustabdysiu, jeigu šitaip atsitiks. Tegul galvoja, ką daro“, – kalbėjo G. Makarevičienė.

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos vadovės nuomone, pirmiausia tokioje situacijoje šeimos gydytojas turėtų įvertinti, ar žmogus apskritai gali skiepytis.

„Žinoma, reikia skiepyti, bet reikia žiūrėti, ką daro toliau su tais visais pasais“, – sakė G. Makarevičienė.

Jos nuomone, vyresnio amžiaus žmonėms turėtų užtekti pensininko pažymėjimo.

„O tas, kas turi skiepus, tai turi ir pažymą, kad yra skiepytas. O jeigu jis neskiepytas, tai reikia išsiaiškinti, kodėl. Gal jis negali skiepytis? O gal jam, kad gautų skiepą, reikia nuvažiuoti į rajoną?“ – svarstė G. Makarevičienė.

Pagyvenusių žmonių asociacijos vadovė piktinosi, kad Vyriausybė priima „kabinetinius sprendimus“.

„Jie nežiūri, kas – toliau. Taigi yra kur autobusai važiuoja tik kartą per dieną. Vienam pensininkui reikia eiti tris kilometrus, kitam – penkis, dar kitam – dešimt, kad pensiją pasiimtų. Panaikino paštus, bankomatus. Jie tyčiojasi iš tų žmonių ir jie juos nunuodys anksčiau nei koronavirusas“, – pyko G. Makarevičienė.

Kyla daugybė praktinių sunkumų

Kita „Delfi“ pašnekovė pasakojo, kad priimti sprendimai papiktino jos vyresnio amžiaus mamą. Jos mama Birutė yra pensininkė, gyvena viena, vyras mirė prieš kelis mėnesius. Ponia Birutė supranta, kad Galimybių pasą reikia išsiimti Registrų centre.

„Bet mama yra silpnos sveikatos ir jai labai sunku ten kaskart važiuoti, stovėti eilėje ir laukti. Sako: „Kas pasirūpins, jei man stovint eilėje ištiks epilepsijos priepuolis?“ [Jai taip būna.] Kita vertus, ji net nežino, kur yra Registrų centras, ir kur skambinti norint tai sužinoti.

Nesinaudoja nei internetu, nei išmaniuoju telefonu. Sako: „Galiu tavęs paklausti, bet, tarkim, jei senukas gyvena vienas ir neturi šalia artimųjų, tai kaip tada jam daryti?“ Mamos kaimynai yra seni žmonės, šalia – nuomojamas butas, ten keičiasi žmonės, tad ji sako, kad tikrai neis pas nepažįstamus ir neprašys, jog šie nuvežtų į Registrų centrą“, – pasakojo dukra.

Ji svarstė, kad, jeigu mama paprašytų jos išimti Galimybių pasą internetu, irgi kiltų sunkumų, nes mama neturi prieigos nei prie e. sveikatos, nei prie kitų sistemų, mat internetu išvis nesinaudoja.

„Jos pasiūlymas – galėtų būti specialios kortelės, išduodamos pasiskiepijusiems žmonėms, su abiejų skiepų padarymo datomis ir tai patvirtinančiu antspaudu ar pan. Ir tokios kortelės galėtų būti išduodamos gavus antrąjį skiepą“, – sakė dukra.

Žmonės pyksta ne dėl paties Galimybių paso iš esmės

Pyksta ne tik patys vyresnio amžiaus žmonės, bet ir tie, kurie su jais susiduria.

„Dirbu su žmonėmis, tad dažnai girdžiu jų nuomones, skundus. Ypač – vyresniųjų. Ir pagrindinis jų skundas būna tikrai ne tas, kad apskritai nereikalingas Galimybių pasas. Ne! Jie piktinasi tuo, kaip jį reikia išsiimti. „Seniai pasiskiepijęs, bet nedavė man jokio paso“, – burba jie. Bet tiesa ta, kad ne „nedavė“, o nepasirūpinate patys. Kiek senolių turi vaikus, anūkus ar jaunus kaimynus, kurie galėtų atsisiųsti Galimybių pasą į savo telefonus? Jei neturi SMART-ID ar kitų reikalingų prisijungimų, kiek bankų konsultantų yra geranoriškai nusiteikę ir mielai padėtų tai susitvarkyti?“ – rašė skaitytoja Rūta.

Vis dėlto šios skaitytojos nuomonė nėra vienareikšmė. Pasak jos, vyresnio amžiaus žmonės galėtų įdėtų pastangų ir, tarkime, nuvykti į Registrų centrą.

„Galų gale, turime didžiausią Lietuvoje įmonę – Registrų centrą! Pakanka nueiti į jo filialą, ir Galimybių pasas bus išduotas popierinis, suprantamas net prieš išmaniuosius nusistačiusiems senoliams. Viskas, ko reikia, tai pajudinti užpakalį ir prisiminti savo užsispyrimą. Nes kitaip atsiduriate vienoje eilėje su neskiepytais, kas dabartinėmis sąlygomis tikrai nebus labai patogu“, – rašė moteris.

Pasipiktino Šiaulių meras

Sprendimu viešai pasipiktinimą išreiškė ir Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

„Vyresnis žmogus, kuris neturės telefono ir vyks viešuoju transportu, bus išprašytas laukan, o vežėjas gaus baudą?
Tai yra kas? Žmogaus teisės?“ – feisbuke rašė A. Visockas.

Planuoja plėsti fizinių paso atsiėmimo vietų skaičių

Ekonomikos ir inovacijų ministerija „Delfi“ atsiųstame atsakyme teigė, kad žmonės, nesinaudojantys elektronine bankininkyste ar neturintys elektroninės prieigos, popierinį paso variantą gali gauti Registrų centro teritoriniuose padaliniuose. Jų šalyje yra 50.

Taip pat pagal šiuo metu Sveikatos apsaugos ministro patvirtintas taisykles asmenys vietoj Galimybių paso gali naudoti vieną iš medicininių dokumentų iš e. sveikatos sistemos: ES skaitmeninį COVID sertifikatą, vakcinacijos išrašą, dokumentą, įrodantį, kad persirgta COVID-19 liga, ar neigiamo testo rezultato išrašą. Šiuos dokumentus negalintiems prisijungti patiems gali išduoti jų sveikatos priežiūros įstaiga, teigiama redakcijai atsiųstame atsakyme.

Ministerija taip pat pažymi, kad didėjant pasiskiepijusių skaičiui Galimybių paso galiojimo laikas yra pratęstas mėnesiui. Planuojama, kad nuo kitos savaitės galiojimo terminas turėtų ilgėti ir galios 2 mėnesius.

„Taip pat artimiausiu metu planuojame plėsti fizinių Galimybių paso atsiėmimo vietų skaičių“, – rašoma atsiųstame komentare.

Veiklos be Galimybių paso būtų stipriai apribotos

Vyriausybė duoda daugiau nei mėnesį pasiskiepyti nuo koronaviruso, o nuo rugsėjo 13 dienos Galimybių paso neturintiems žmonėms veiklos būtų smarkiai ribojamos, rašė BNS.

„Kontaktinės paslaugos galėtų būti teikiamos ir pramogos organizuojamos tik asmenims, kurie atitinka Galimybių paso kriterijus“, – per Vyriausybės pasitarimą trečiadienį siūlymus pristatė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ministrų kabinetas per pasitarimą protokoliniu sprendimu siūlymams pritarė iš esmės, o priimti nutarimą planuojama artimiausiu metu. Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad kitas Vyriausybės posėdis „tikėtina, bus pirmadienį“.

Nutarimo projekte nustatyta, kad nepasiskiepiję ar koronavirusu nepersirgę žmonės be neigiamo PGR testo galėtų apsipirkti tik nedidelėse parduotuvėse, jiems užsivertų didieji prekybos centrai, grožio salonai, viešojo maitinimo įstaigos, pramogų vietos, renginiai.
Taip pat būtų nustatyta, kad imuniteto neturintys ir testo neatlikę žmonės negalės naudotis tiek miesto, tiek tarpmiestiniu viešuoju transportu.

A. Dulkys pažymėjo, kad dar vienas svarbus pakeitimas – norint gauti Galimybių pasą nebetiktų antigeno tyrimas, taip pat norint jį gauti būtų panaikintas nemokamas testavimas, nebent žmogus negali skiepytis dėl medicininių priežasčių.

Plačiau apie sprendimus galima skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1983)