Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, senatvės pensijos augs 590,9 tūkst. žmonių, našlių ir našlaičių pensijos - 245,3 tūkst. žmonių, netekto darbingumo pensijos - 144,4 tūkst. žmonių. Tuo tarpu vidutinė pensija kitąmet paaugs iki 343,34 euro.

„Mažesnes nei 238,45 euro išmokas gaunantys senatvės pensininkai, kurie yra įgiję minimalų ar ilgesnį stažą, vidutiniškai gaus po 20 eurų priemoką, tačiau kiekvienam asmeniui senatvės pensija didės individualiai“, - sakė L. Kukuraitis.

Visos senatvės pensijos nuo sausio 1 d. bus indeksuojamos 1,0763 koeficientu. Pasak ministro, padauginus savo išmoką iš šio koeficiento, galima sužinoti savo pensijos dydį kitais metais.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė teigė, kad visi teisės aktai, susiję su pensijų pertvarka, jau yra priimti, o pati reforma buvo būtina.

„Pensijų sistemos pertvarką reikėjo atlikti, nes senstanti visuomenė kelia iššūkius pensijų sistemai. Jauni žmonės jau dabar turi rūpintis, ką jiems daryti, kaip reikės gyventi ateityje. Sistema parodė, kad šiai dienai turime pakankamai daug neaktyvių kaupikų, kaupiančių tik 2 proc. Tai neleidžia sukaupti tiek, kad kaupiantysis jaustųsi saugus senatvėje“, - sakė viceministrė.

Taip pat ji atkreipė dėmesį į vis blogėjančią demografinę situaciją.

„Gimstamumas pas mus mažėja, ir emigracijos srautai vis dar išlieka dideli. 2050 m. turėsime tik 1,7 dirbančiojo, kuris išlaikys vieną pensininką, todėl sistema turi keistis“, - perspėjo E. Radišauskienė.

ELTA primena, kad kitąmet daugelio gyventojų, tiek kaupiančių antros pakopos pensijų fonduose, tiek nekaupiančių, laukia pokyčiai. Visi kaupiantieji mokės įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o nenorintieji dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje turės teisę per pusę metų kaupimo atsisakyti, praneša „Sodra“.

Jeigu gyventojas iki šiol į pensijų fondus mokėjo tik „Sodros“ įmokas ir lėšų nuo savo darbo užmokesčio nepridėjo (2+0+0), tuomet nuo sausio į fondą bus pervedama 1,8 proc. šio gyventojo darbo užmokesčio. Įmoka kasmet laipsniškai didės, kol pasieks 3 proc.

Jeigu gyventojas iki šiol į pensijų fondus prisidėjo ir lėšomis nuo savo darbo užmokesčio (2+2+2), tuomet nuo sausio į fondą bus pervedama 3 proc. jo darbo užmokesčio.

Jeigu šie gyventojai norėtų kaupime nebedalyvauti, jie turėtų apie tai informuoti savo kaupimo bendrovę iki birželio 30 d. Įmokų pervedimas stabdomas nuo to mėnesio, kai įsigalioja kaupimo bendrovei pateiktas prašymas.

Gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvauja ir yra jaunesni nei 40 metų, bus automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą. Šie gyventojai įtraukiami, jeigu jie sausio 2 dieną yra Lietuvos gyventojai, turi darbą ar vykdo bet kurią savarankišką veiklą. Į kaupimą taip pat įtraukiami tie gyventojai, kurie dalyvavimą kaupime sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus.

Į kaupimą įtraukti gyventojai gali atsisakyti dalyvauti kaupime. Jie apie tai turėtų informuoti „Sodrą“, prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui ir iki birželio 30 d. pateikę atitinkamą prašymą.