Tai numatyta ketvirtadienį paviešintame priemonių plane, kuris galutinai turi būti patvirtintas iki kovo 13 d.

Vienas iš plane numatytų darbų yra „Socialinio draudimo sistemos struktūrinės pertvarkos ir valstybinių pensijų skyrimo tobulinimas“.

Tikimasi, kad jį atlikus, „atsižvelgiant į augančią ekonomiką ir didėjantį darbo užmokesčio fondą, indeksuotos vidutinės senatvės pensijos augimas“ bus 27,5 proc. Tiesa, iš plano nėra visiškai aišku, palyginti su kokiu dydžiu bus būtent toks padidėjimas.

„Sodros“ duomenimis, 2016 m. vidutinė senatvės pensija buvo maždaug 255 Eur, tačiau jau 2017 m. gruodį – 273,8 Eur, taigi 7,3 proc. didesnė.

Jeigu bus nuspręsta, kad vidutinės pensijos padidėjimas bus lyginamas su praėjusių metų pensija, tada galima tikėtis, kad iki kitų rinkimų ji bus 70 Eur didesnė ir sieks 325 Eur.

Lietuvoje yra 593 tūkst. asmenų, kuriems mokama senatvės pensija. Jeigu jiems visiems pensija padidės maždaug tokiu dydžiu, per metus iš „Sodros“ biudžeto tam papildomai reikėtų skirti apie 500 mln. Eur.

Po daugelio metų tik pernai „Sodros“ biudžetas buvo perteklinis – į jį surinkta 2,5 mln. Eur daugiau pajamų nei buvo išlaidų.

Nepaisant to, kad pensijas planuojama didinti, tuo pačiu iki 2020 m. joms ketinama sukaupti ir 400 mln. Eur rezervą.

Kita vertus, Vyriausybės priemonių plane numatoma perkelti Valstybinio socialinio draudimo fondo (VSDF) susikaupusią skolą valstybės iždui. Šiuo metu visa „Sodros“ skola yra didesnė nei 3,85 mlrd. Eur.

Be to, priemonių plane numatoma „įvertinti II pakopos pensijų fondų finansavimo šaltinio pakeitimo iš VSDF į valstybės biudžetą tikslingumą ir, jeigu įvertinimo rezultatai teigiami, įgyvendinti“.

Didesnį atlyginimą gaunantiems darbuotojams aktuali turėtų būti kita plano nuostata:

„Įvertinti galimybę atsisakyti socialinio draudimo pensijų dydžio ribojimo, papildomą (nuo 2018 m. sausio 1 d. – individualiąją) pensijos dalį apskaičiuojant pagal visas asmens draudžiamąsias pajamas (pensijų draudimo įmokas), ir pateikti atitinkamus pasiūlymus“.

Pagal dabar galiojančią tvarką, pensijų „lubas“ patiria visi, kurie uždirba maždaug 5 vidutinius darbo užmokesčius (t.y. maždaug 3 185 Eur, nes šiuo metu vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ yra 637 Eur).

Kitaip tariant, uždirbant, pvz., 6 arba daugiau vidutinius darbo užmokesčius, pensijos dydis būna maždaug toks, kaip uždirbančių 5 vidutinius atlyginimus.

Be kita ko, plane taip pat numatyta tobulinti antrosios ir trečiosios pakopų sistemą ir skatinti profesinių pensijų kaupimą.

Ketvirtadienį Finansų ministras Vilius Šapoka komentavo, kad pasirinkusiems minimalų pensijų kaupimą bus sudaryta galimybė jį pakeisti į maksimalų kaupimą arba iš viso sustabdyti kaupimą ir „grįžti“ į „Sodrą“.