Komiteto narių pareiškime teigiama, kad ekonominė Baltarusijos izoliacija pakirstų Baltarusijos ir Lietuvos ekonominius santykius, o tokia situacija "dar labiau pablogintų dabartinę mūsų valstybės finansinę bei ūkinę būklę, o tai tik padidintų įtampą mūsų visuomenėje".

Opozicijos atstovų Justino Karoso, Vytenio Povilo Andriukaičio, Dailio Alfonso Barakausko, Michalo Mackevičiaus bei Andriaus Šedžiaus paskelbtame pareiškime teigiama, kad "tik bendros Europos Sąjungos visų šalių narių politinės priemonės turi būti taikomos prieš autoritarizmo apraiškas Baltarusijoje".

Trečiadienį dėl šio pareiškimo buvo balsuojama komiteto posėdyje, tačiau penki valdančiųjų atstovai sugriovė kvorumą. Jei to nebūtų padarę, pareiškimas būtų priimtas, nes būtų lėmęs komitetui pirmininkavusio URK vicepirmininko J.Karoso balsas.

"Šis mūsų preventyvus sprendimas buvo iššauktas visiškai neparuošto projekto skubaus svarstymo. Šiuo metu Lietuvoje nevyksta diskusijos dėl ekonominių sankcijų Baltarusijai taikymo, ir toks komiteto pareiškimas iš esmės reikštų diskusijų pradžią, tad gal net pasiektų priešingų tikslų, nei pareiškimu norėjo iniciatoriai", - BNS sakė dėl projekto nebalsavęs Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius.

Pareiškime teigiama, kad pastaruoju metu vis labiau jaučiamas autokratinio režimo Baltarusijoje stiprėjimas, todėl suprantama, kad ES ieško būdų, stabdančių antidemokratinį režimą ir jo plėtrą kaimyninėje valstybėje.

"Kol kas tai daroma politinėmis priemonėmis, į kurias Baltarusijos režimas mažai reaguoja ir, netgi priešingai, atsako nauju žmogaus teisių ir laisvių ribojimu. Todėl dabar pasigirsta kalbų taikyti Baltarusijai ir ekonomines sankcijas. Mūsų nuomone, tokių sankcijų taikymas pirmiausia paliestų šios šalies ekonomiką ir pablogintų šiaip jau sunkiai gyvenančių paprastų Baltarusijos žmonių padėtį", - rašoma pareiškime.

Tai, pasak pareiškimą pasirašusių parlamentarų, "akivaizdžiai prieštarautų ES politikos nuostatai plėsti eilinių Baltarusijos piliečių sąlyčio su Europos Sąjunga galimybes".

ES neseniai atšaukė konsultacijoms visus savo ambasadorius Baltarusijoje, nes Minskas nusprendė du jų išsiųsti keršydamas už naujas bloko sankcijas dėl žmogaus teisių padėties.

Pastarosiomis savaitėmis išvykti iš Baltarusijos buvo neleista keliems opozicijos atstovams. Viešai paskelbus apie ribojimus išvykti iš šalies, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris išplatino pareiškimą teigdamas, kad dabartinės sankcijos Baltarusijos režimui yra nepakankamos.