Kol nebus rasta visa jų dabartiniams reikalavimams tenkinti reikalinga 12,8 mln. eurų suma, pedagogai žada tęsti streikus.

„Vyriausybė, konsoliduodamasi su Švietimo ir mokslo ministerija, būdama solidari, norėdama išvengti tolesnio streikų plitimo – o streikai iš tikrųjų plinta – turėtų prisidėti 7,2 mln. eurų“, – pirmadienį ministerijoje vykstančių derybų metu žurnalistams sakė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

„Streikas tęsis tol, ko nebus išspręsta iki galo šitas klausimas. Tai priklauso nuo Vyriausybės gerų norių, politinės valios“, - teigė jis.

Pasak E.Jesino, jei premjeras nesileistų į kalbas, gali būti paprašyta prezidentės įsikišimo.

„Ministrė sutarė su tuo, kad kreipiamės į premjerą dėl susitikimo bendro su profesinėmis sąjungomis ir švietimo ir mokslo ministre, kad būtų rasti tie pinigai. Dar vienas ministrės pasiūlymas buvo - jeigu premjeras netenkins, išnaudoti dar vieną galimybę - kreiptis į šalies prezidentę, kuri pabūtų savotiška taikdarė, tarpininkė, kad šitas konfliktas tarp vykdomosios valdžios ir profesinių sąjungų būtų taikiai užbaigtas“, - aiškino Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas savo ruožtu sakė, kad ministrė žadėjo atsistatydinti, jei antradienį nepavyktų pasiekti rezultato pas premjerą. Pati ministrė tai neigė.

„Ne, pažado nebuvo, tai buvo pokalbis“, - žurnalistams teigė ministrė.

Ji taip pat sakė, kad antradienį susitikime su premjeru pasiūlys, kaip rasti pedagogų reikalavimams trūkstamus pinigus neperžiūrint biudžeto.

„Rytoj 8.30 val. mes visi kartu in corpore einam pas premjerą prašydami, kad jisai vis tik antrą dalį - 7 mln. eurų - turėtų mums pridėti, kad mes galėtume pagal reikalavimus pakelti nuo rugsėjo 1 dienos 5 proc. tuos atlyginimus (...). Mes šaltinį nurodysime“, - teigė ministrė.

Vyriausybė kol kas neskelbia, kad premjeras antradienį susitiktų su profsąjungomis. Premjero patarėja Rita Grumadaitė BNS sakė, kad numatytas tik premjero pokalbis su ministre A.Pitrėniene.

Susitikime ministerijoje dalyvavo ir „darbiečiai“ iš Seimo - Kęstutis Daukšys bei Valentinas Bukauskas. Ministrės aiškinimu, jie čia buvo, nes būtent Darbo partija ją delegavo į ministrės postą.

Praėjusią savaitę Vyriausybėje vykę du derybininkų susitikimai baigėsi nesutarus dėl streiko nutraukimo. Pedagogai praėjusį trečiadienį pristatė sumažintus savo reikalavimus – jie sutiktų, kad nuo rugsėjo mokytojų algoms būtų papildomai skiriama ne 18 mln. eurų, kaip reikalauta pradedant streiką, o per 12 mln. eurų, tačiau premjeras iki šiol siūlė sutikti su papildomais 5 mln. eurų nuo rugsėjo.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį. Tačiau trečdalis mokytojų dirba nepilnu krūviu.

Švietimo ir mokslo ministerijos pateikiamais iš savivaldybių gautais duomenimis, pirmadienį streikuoja 150 mokyklų, darželių ir neformalaus ugdymo įstaigų. Lietuvoje tokių įstaigų – daugiau kaip 2,3 tūkstančio.

Švietimo profesinės sąjungos streiką paskelbė vasario 22 dieną, tuomet streikavo 233 švietimo įstaigos.

Profsąjungos sako, kad streikuojančių įstaigų yra daugiau nei teigia ministerija.